Παρασκευή 19 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟΥ ΧΑΡΗ ΖΑΧΑΡΟΓΙΑΝΝΗ, ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝΓΙΑΤΡΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Οι νοσοκομειακοί γιατροί θα συνεχίσουν

- Τι προκύπτει από τις τελευταίες δηλώσεις του υπουργού Υγείας - Πρόνοιας Α. Πεπονή;

- Η κυβέρνηση Σημίτη, μετά την αναβάθμισή της από το πρόσφατο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, προχωράει με περίσσιο θράσος στο "ξήλωμα" κοινωνικών κατακτήσεων των εργαζομένων. Ιδιαίτερα στην υγεία, ξεκινάει τη διαδικασία κατάθεσης του νομοσχεδίου Πεπονή - Παπαδέλη. Την κατάθεση του νομοσχεδίου είχαν αναστείλει, με τις πρόσφατες κινητοποιήσεις τους, οι νοσοκομειακοί γιατροί.

Το νομοσχέδιο, αν ψηφιστεί, θα μετατρέψει τα νοσοκομεία σε επιχειρήσεις, οι οποίες θα απομυζούν τα ασφαλιστικά ταμεία και σύντομα θα τα οδηγήσουν σε κατάρρευση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον ελληνικό λαό. Εξάλλου, και τα ίδια τα νοσοκομεία θα είναι υποθηκευμένα σε τράπεζες, αφού οδηγούνται σε δανεισμό για να καλύψουν τις λειτουργικές τους δαπάνες. Ετσι, σε λίγο διάστημα, θα αρχίσουν οι ιδιωτικοποιήσεις στα δημόσια νοσοκομεία, όχι μόνο επιμέρους τομέων, όπως ήταν μέχρι σήμερα (καθαριότητα, πλυντήρια, διατροφή), αλλά του κύριου έργου τους, που είναι η υγεία και η περίθαλψη. Ολα τα ασφαλιστικά ταμεία θα καταρρεύσουν, ακόμη και τα πλέον υγιή, και μετά την κατάρρευση θα αναδειχτεί η ανάγκη για νέα κοινωνική συμφωνία για την υγεία και την ασφάλιση. Σ' αυτήν, όμως, τη νέα κοινωνική συμφωνία για την υγεία και την ασφάλιση, οι έννοιες εργαζόμενος, δημόσια και δωρεάν υγεία θα είναι από την αρχή εξοστρακισμένες.

- Ποια στάση τηρούν σ' αυτές τις επιλογές οι συνδικαλιστικές παρατάξεις;

- Τα πράγματα είναι γενικά δύσκολα, γιατί, πέρα από τους γενικότερους αρνητικούς συσχετισμούς στο συνδικαλιστικό κίνημα, οι παρατάξεις που υποστηρίζουν τις επιλογές της "σύγκλισης" και του Μάαστριχτ έχουν την πλειοψηφία και οδηγούν τα συνδικάτα στην αδράνεια, στην ηττοπάθεια και την υποταγή. Ο μόνος δρόμος αντίστασης είναι, μέσα από διαδικασίες βάσης, γενικών συνελεύσεων, απεργιακών επιτροπών, συντονισμού πρωτοβάθμιων σωματείων, η δημιουργία κινήματος αμφισβήτησης του μονόδρομου των επιλογών της "σύγκλισης" και του Μάαστριχτ.

- Πώς σκέφτονται να δράσουν στο εξής οι νοσοκομειακοί γιατροί;

- Οι νοσοκομειακοί γιατροί πρόσφατα, μέσα από μία τέτοια διαδικασία, κέρδισαν την πρώτη μάχη, σε ένα μακρύ και δύσκολο αγώνα για την υπεράσπιση της δημόσιας και δωρεάν υγείας του ελληνικού λαού. Μάλιστα, είχαν και οικονομικά κέρδη, σε μια περίοδο που απ' όλες τις κατευθύνσεις διακηρυσσόταν το ακριβώς αντίθετο.

Αυτό, βέβαια, είναι "ένα το κρατούμενο". Σήμερα, καλούνται να δώσουν τη δεύτερη μάχη και ελπίζω κι αυτή να είναι νικηφόρα. Οι αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων των νοσοκομειακών γιατρών της Αθήνας, του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης πρέπει είναι ο μπούσουλας της αντιπαράθεσης και η ΟΕΝΓΕ πρέπει να σεβαστεί τις αποφάσεις του Γενικού Συμβουλίου και να προκαλέσει άμεσα 48ωρη απεργία και απόσυρση των νοσοκομείων από το σύστημα γενικής εφημερίας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη τη μέρα της κατάθεσης του νομοσχεδίου. Στη συνέχεια, νομίζω ότι πρέπει να συγκληθούν γενικές συνελεύσεις των γιατρών σε Αθήνα και Πειραιά και να πάρουν στα χέρια τους την υπόθεση της αντιπαράθεσης, με ένα πλαίσιο το οποίο θα διαμορφώσουν οι ίδιοι, όπως είχαν κάνει και στην προηγούμενη διαδικασία.

Ε. Φ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ