Παρασκευή 19 Ιούλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
22Ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - ΟΔΗΓΗΤΗ
Εστησαν κι άλλη γέφυρα φιλίας

Το τριήμερο των εκδηλώσεων, που οργανώνει η ΚΝΕ, άρχισε χτες το πρωί με εξόρμηση στη Χίο, συνεχίστηκε το βράδυ με εκδήλωση στον Τσεσμέ, ενώ σήμερα η συνέχεια δίνεται με εκδήλωση στα Αλάτσατα. Οι εκδηλώσεις κορυφώνονται αύριο στη Χίο. Συνέντευξη του Νίκου Σοφιανού για το μήνυμα και τους στόχους αυτών των εκδηλώσεων

ΧΙΟΣ (Της απεσταλμένης μας ΑΝΘΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ).-

"Δε μας χωρίζει τίποτα με τους νέους της Τουρκίας. Μας ενώνει ο αγώνας ενάντια στον κοινό μας εχθρό, τον ιμπεριαλισμό". Αυτό το μήνυμα στέλνουν από χτες το μεσημέρι στους κατοίκους της Χίου, αλλά και στους κατοίκους της απέναντι ακτής, οι νέοι κομμουνιστές που άνοιξαν το τριήμερο των προφεστιβαλικών τους εκδηλώσεων, με εξόρμηση στους δρόμους της Χίου. Οι Χιώτες συζήτησαν με τον γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ, Ν. Σοφιανό και ενημερώθηκαν για τους σκοπούς και το περιεχόμενο των τριήμερων εκδηλώσεων στις δύο πλευρές του Αιγαίου. Οι κάτοικοι της Χίου - συνηθισμένοι σε πρωτοβουλίες που προωθούν την ελληνοτουρκική φιλία - ανταποκρίθηκαν θετικά στο κάλεσμα των νέων κομμουνιστών. Να σημειωθεί ότι η πόλη της Χίου έχει αδελφοποιηθεί με την τουρκική πόλη Τσεσμέ.

Χτες το βράδυ, η αντιπροσωπεία της ΚΝΕ πέρασε από τη Χίο στον Τσεσμέ, όπου και έγινε εκδήλωση αφιερωμένη στη φιλία των λαών, την οποία ακολούθησε συναυλία από το ερασιτεχνικό συγκρότημα της "Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη" από τη Θεσσαλονίκη.

Σήμερα η αντιπροσωπεία της ΚΝΕ θα συναντηθεί με το Κόμμα της Ελευθερίας και της Αλληλεγγύης, ενώ θα ακολουθήσει εκδήλωση στα Αλάτσατα. Στην εκδήλωση, θα μιλήσει ο Ν. Σοφιανός και Τούρκος εκπρόσωπος φιλειρηνικών οργανώσεων, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσει συναυλία με ερασιτεχνικό συγκρότημα της ΚΝΕ. Αύριο, οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν με το Φεστιβάλ στη Χίο, στο πρόγραμμα του οποίου περιλαμβάνεται ομιλία του Ν. Σοφιανού, μουσικό πρόγραμμα από νεανικά συγκροτήματα και χαιρετισμοί Τούρκων φιλειρηνιστών.

Χτες η αντιπροσωπεία της ΚΝΕ ξεναγήθηκε στη βιβλιοθήκη της Χίου από τον διευθυντή της βιβλιοθήκης. Η βιβλιοθήκη είναι μία από τις μεγαλύτερες σε όλη την Ελλάδα, ιδρύθηκε το 1792 από τον Αδαμάντιο Κοραή και φιλοξενεί μερικές από τις σπανιότερες εκδόσεις βιβλίων που υπάρχουν στη χώρα μας.

Δείχνουμε τον ένοχο

Χτες, επίσης, η αντιπροσωπεία της ΚΝΕ έδωσε συνέντευξη Τύπου στην πόλη της Χίου, σχετικά με τους σκοπούς των τριήμερων εκδηλώσεων.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ Ν. Σοφιανός τόνισε: "Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του 22ου Φεστιβάλ, δίνουμε ιδιαίτερο βάρος στις εκδηλώσεις που αναδεικνύουν τη φιλία μεταξύ των γειτονικών λαών, που δείχνουν τον πραγματικό ένοχο για όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας, που δεν είναι άλλος από τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό, το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ενωση". Σημείωσε επίσης ότι μέσα από τις πρωτοβουλίες αυτού του τριημέρου στη Χίο και στις πόλεις της Τουρκίας, αλλά και των δεκάδων εκδηλώσεων που γίνονται σε όλη τη χώρα, "θέλουμε να συζητήσουμε με τους νέους, όχι μόνο για τα προβλήματα που υπάρχουν - εξάλλου οι νέοι άνθρωποι στην Ελλάδα όπου η ανεργία παίρνει τρομακτικές διαστάσεις, όπου η μόρφωση μεταβάλλεται σε εμπόρευμα, όπου ο κίνδυνος του πολέμου βρίσκεται κοντά μας, τα ζουν καθημερινά και τα γνωρίζουν - αλλά θέλουμε να αναδείξουμε τους πραγματικούς ενόχους και τις αιτίες, που δημιουργούν τα προβλήματα. Μέσα από αυτό να προβάλλουμε τις δικές μας θέσεις και προτάσεις για διέξοδο από αυτά, τις θέσεις και προτάσεις του ΚΚΕ".

Ο γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ υπογράμμισε επίσης ότι αυτό που θέλει να πετύχει η Οργάνωση είναι να δώσει "το μήνυμα στους νέους ανθρώπους ότι δεν μπορούν να περιμένουν τίποτα από την πολιτική που γνωρίσαμε μέχρι σήμερα, την πολιτική που διαχειρίζεται την κρίση σε βάρος του λαού και της νεολαίας. Δεν μπορούν να περιμένουν λύσεις από τα κόμματα που έχουν δεχτεί το μονόδρομο της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΝΑΤΟ. Λύση και διέξοδο μπορεί να δώσει ο λαός και η νεολαία,οργανώνοντας τις αντιστάσεις και τους αγώνες, διεκδικώντας αυτά που τους ανήκουν, συγκροτώντας ένα πλατύ διεκδικητικό μέτωπο που θα αγωνίζεται και θα συγκρούεται με τον ιμπεριαλισμό και την οικονομική ολιγαρχία".

Επίκαιρο πάντα το όραμα

Συνεχίζοντας, ο Ν. Σοφιανός είπε ότι υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες, ειδικά σήμερα που "η πολιτική και η ιδεολογία του ΚΚΕ μπορεί να αγκαλιάσει και να αγκαλιαστεί από νέους ανθρώπους. Ιδιαίτερα σήμερα, που η ιδεολογική τρομοκρατία που είχαν περάσει οι κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις πριν από 5 χρόνια, όταν έστελναν ουσιαστικά στο "πυρ το εξώτερον" το σοσιαλισμό και τις προοδευτικές αξίες, σήμερα τελειώνει. Και το ΠΑΣΟΚ και άλλες πολιτικές δυνάμεις θυμούνται - για να καλλιεργήσουν, βέβαια, νέες αυταπάτες - το σοσιαλισμό και την Αριστερά. Με βάση αυτό, συνέχισε ο γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, πιστεύουμε ότι ο πολιτικός λόγος του ΚΚΕ μπορεί να συγκινήσει, μπορεί να κερδίσει. Εχουμε σήμερα παραδείγματα που δείχνουν τη σοβαρή ανάκαμψη του Κόμματός μας συνολικότερα στην κοινωνία και τη νεολαία. Σε αυτό ακριβώς θέλουμε να συμβάλει και το Φεστιβάλ της ΚΝΕ".

Να υπάρχει συνέχεια

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, σχετικά με το σε ποιον απευθύνεται η δράση της ΚΝΕ αυτό το διάστημα, ο Ν. Σοφιανός απάντησε: "Εμείς απευθυνόμαστε στους λαούς, απευθυνόμαστε στον τουρκικό λαό και νομίζουμε ότι υπάρχουν περιθώρια και από την άλλη πλευρά του Αιγαίου, κάτι που έχει φανεί. Αυτό το τριήμερο δεν είναι η πρώτη τέτοιου είδους εκδήλωση που έχει πραγματοποιηθεί το τελευταίο διάστημα. Εντάσσεται σε ένα ήδη διαμορφωμένο κλίμα αυτού του καλοκαιριού. Πιστεύουμε ότι είναι πάρα πολύ θετικό να πραγματοποιούνται πολλές τέτοιες εκδηλώσεις και στις δύο πλευρές του Αιγαίου, που θα φτιάχνουν στέρεες γέφυρες φιλίας ανάμεσα στους λαούς. Οι πρωτοβουλίες αυτές πρέπει να διευρυνθούν από τμήματα και φορείς της νεολαίας. Εμείς θα προσπαθήσουμε γι' αυτό, οι ίδιοι οι φορείς της νεολαίας να πάρουν ανάλογες πρωτοβουλίες, για να διαμορφωθούν γέφυρες εμπιστοσύνης και κατανόησης ανάμεσα στους δυο γειτονικούς λαούς, γιατί η νεολαία στην Ελλάδα και την Τουρκία έχει σε πολύ μεγάλο βαθμό παρόμοια προβλήματα".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ