Κυριακή 11 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΠΡΟΣΩΠΟ
Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ

Πολλοί υψηλόβαθμοι διπλωμάτες των ΗΠΑ στοιχηματίζουν, ήδη από τώρα, ότι οΡίτσαρντ Χόλμπρουκ,ο οποίος αποσύρθηκε από τη θέση που κατείχε στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ τον περασμένο Φλεβάρη, είναι ο πιο πιθανός υποψήφιος για τη θέση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, στη θέση του Ουόρεν Κρίστοφερ,αν οι Δημοκρατικοί κρατηθούν στο Λευκό Οίκο το Νοέμβρη.

Αν και ο 70χρονος Κρίστοφερ δεν έχει αποκαλύψει τα σχέδιά του ούτε στους στενότερους συνεργάτες του, πηγές λένε ότι δε βρίσκεται σε θέση να επιτύχει τον κυριότερο στόχο του, την επίτευξη συμφωνίας ειρήνης Συρίας - Ισραήλ. Ο ίδιος, γράφει το περιοδικό "US News & World Report", αυτοσαρκάζεται συχνά τελευταία, λέγοντας ότι δε θυμάται καν ποιες αποστολές τού ανατίθενται, πόσο μάλλον τα επιχειρήματα για τις δεκάδες υποθέσεις, τις οποίες διαπραγματεύεται. Ο Κρίστοφερ είναι κουρασμένος και το μέλλον του αμφισβητείται.

Οι ίδιες πληροφορίες από την Ουάσιγκτον λένε ότι ο Χόλμπρουκ, "αρχιτέκτονας" των συμφωνιών για τη Βοσνία, έγινε προσπάθεια από πολιτικούς κύκλους να "κρατηθεί" εντός πολιτικής σκηνής. Επιπλέον, η κυβέρνηση Κλίντον ζήτησε πολλές φορές τη "γνώμη" του για τις κινήσεις του μετά την αποχώρησή του, όσον αφορά το Βοσνιακό. Αλλά, ενώ πολλοί προεξοφλούν ότι όλες αυτές οι ενδείξεις σημαίνουν "προτίμηση" του ίδιου του Μπιλ Κλίντον στο πρόσωπό του, υπάρχουν και άλλοι σοβαροί υποψήφιοι.

Μεταξύ αυτών, ο άλλοτε δημοσιογράφος του "Time" και νυν βοηθός υπουργός Εξωτερικών Στρόουμπ Τάλμποτ,η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Μαντλίν Ολμπράιτ,και ο πρώην γερουσιαστής Τζορτζ Μίτσελ.Ο κυριότερος αντίπαλος του Χόλμπρουκ είναι ο Τάλμποτ, επί μακρόν προσωπικός φίλος του Κλίντον και "αποφασισμένος" να καταλάβει την καρέκλα του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας...

Μπ. Γ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ