Κυριακή 11 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Με πλοηγό τον "Διόνυσο"

"Το ταξίδι του Διονύσου", σε νησιά του Αιγαίου, από το Κέντρο Δράματος του Παντείου

Ταξίδι στο χρόνο. Ταξίδι στην ιστορία διά μέσου της αρχαίας ελληνικής ποίησης. Της ποίησης που γέννησε και γεννήθηκε μέσα σ' έναν πολιτισμό που εγκαινίασε το πάθος για την ομορφιά, την τέχνη, την έρευνα, τη μάθηση. Ενας αληθινός έρωτας για τη Ζωή και το Φως.Ενα ταξίδι στο θαύμα του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού, που αποτελεί για είκοσι πέντε αιώνες τον καθρέφτη της μοίρας του ανθρώπου. Μια μοίρα που συμβολίζεται από τα μηνύματα της αρχαίας ελληνικής θεατρικής έκφρασης και τους ήρωες που δημιούργησαν οι τραγικοί μας ποιητές και οι οποίοι στέκονται κορυφαίοι, σαν άλλοι Ολύμπιοι Θεοί, μέσα στο παγκόσμιο δραματολόγιο.

Ενα ταξίδι, που σκοπό έχει να υπογραμμιστεί ο ρόλος του πολιτισμού μας, αλλά και η δυνατότητα επικοινωνίας των λαών μέσα από την τέχνη, ξεκινάει στα μέσα Αυγούστου. Είναι το "Ταξίδι του Διονύσου",που διοργανώνει το Κέντρο Δράματος του Παντείου Πανεπιστημίου,στα νησιά τουΑιγαίου, την Κύπρο, τη Μόσχα και τη Γαλλία.Το "Ταξίδι" αυτό, που εντάσσεται στο ειδικό πρόγραμμα "Θράκη - Αιγαίο - Κύπρος" του υπουργείου Εθνικής Αμυνας (το οποίο παραχωρεί στο Κέντρο Δράματος ένα πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού), είναι μια σύνθεση του ομηρικού ύμνου στον Διόνυσο των"Βακχών" του Ευριπίδη,που παρουσιάζει τις μεταμορφώσεις, τις περιπέτειες και τα ταξίδια του Βάκχου, σε νεοελληνική μετάφραση με αξιοποίηση αρχαίων κομματιών, μουσική βασισμένη στα αρχαία μέτρα και σε στοιχεία τόσο της βυζαντινής όσο και της δημοτικής μουσικής.

Ποιος είναι και τι συμβολίζει ο Διόνυσος, μέσα στους αιώνες;

"Ο Διόνυσος" - λέει ο Γιάγκος Ανδρεάδης,που υπογράφει τη σύνθεση των κειμένων, τη μετάφραση και τη σκηνοθεσία - "βασιλιάς της άγριας φύσης και της καλλιέργειας του αμπελιού, μανιοδότης και μανιολύτης, άρχων της τελετουργίας και της θεατρικής τέχνης, μας αποσπά από την καθημερινότητα, το βέβηλο χρόνο και μας οδηγεί, με ή χωρίς τη συναίνεσή μας, σε ένα πάντοτε επικίνδυνο ταξίδι, όπου διδασκόμαστε να δυσπιστούμε στα φαινόμενα και τους κοινούς τόπους της ρητορικής των τυράννων.Θεός απόλεμος, αντιτυραννικός και τυραννοκτόνος, ελευθέριος, λύσιος και δημοτικός, είναι αυτός που γκρεμίζει τον θηριώδη Λυκούργο της Θράκης και τον υβριστή Πενθέα. Ο Διόνυσος είναι πάντοτε εδώ, για να μας θυμίσει ότι το άνοιγμα στον άλλο, στο κοινωνικό και συμβολικό επίπεδο, είναι απαίτηση ζωής".

Η παράσταση ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Γιάγκου Ανδρεάδη,μουσική Γιώργου Παπαδάκη,σκηνικά - κοστούμια Σάντρας Στεφανίδου.Τους ρόλους ερμηνεύουν:Κίμων Ρηγόπουλος, Γιώργος Μωρόγιαννης, Μαριέττα Σγουρδαίου, Νίκος Γαλιάτσος, Κίμων Γεράρδος, Δημήτρης Αγοράς, Σταυρούλα Σπυρίδωνος, Μαρία Μάλλιου, Περθενόπη Μπουζούρη, Ελένη Παπαδοπούλου, Μαρία Καραθάνου, Κωνσταντίνος Πουλής, Γιάννης Γιωτόπουλος, Λαμπρινή Κωνστάντου και Φίλιππος Κανακάρης.

"Το ταξίδι του Διονύσου" ανοίγει το Παγκόσμιο Συνέδριο Θρακών, στο Φανάρι (18/8) και ακολουθούν Σαμοθράκη (20/8), Λήμνος (22, 23/8), Κάλυμνος (30/8), Καστελόριζο (31/8). Στις 25 Αυγούστου εγκαινιάζει το αρχαίο θέατρο της Σάμου. Εκεί όπου εκτός από το "Ταξίδι του Διονύσου" θα παρουσιαστεί και η "Λυσιστράτη" του Αριστοφάνη,από τη Θεατρική Ομάδα του Παντείου,σε σκηνοθεσία Κίττυς Αρσένη.(Παραστάσεις 25 - 29/8). Ακολουθούν Λεμεσός (1/9, 3 παραστάσεις), στην Αθήνα, στο Θέατρο Πέτρας (10/9) και Αγκτ Γαλλίας (12/9).

Σοφία ΑΔΑΜΙΔΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ