Πέμπτη 15 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Μαθήματα ... θανάτου

O ανταγωνισμός ιμπεριαλιστικών κέντρων οξύνεται στην πρώην Γιουγκοσλαβία, καθώς πλησιάζει - τυπικά - η λήξη της ισχύος της εντολής παραμονής ΝΑΤΟικών δυνάμεων στην περιοχή της Βοσνίας.

Σε δημοσίευμα του αμερικανικού περιοδικού "Νιούσγουικ", αναφέρεται ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ πριμοδοτεί με 50 εκατομμύρια δολάρια, "εταιρία" βετεράνων στρατιωτικών, την MPRI, προκειμένου να εκπαιδεύσει στη Βοσνία "τους Κροάτες και Μουσουλμάνους για να προστατεύσουν την περιοχή τους". Η εκπαίδευσή τους περιλαμβάνει την εξοικείωσή τους σε σύγχρονα όπλα προερχόμενα από τις ΗΠΑ. Μετά την εκπαίδευση θα ακολουθήσει η παράδοση εξοπλισμού 400 εκατομμυρίων δολαρίων.

Αυτό ίσως το γεγονός από μόνο του, να μην προξενεί ιδιαίτερη εντύπωση, όμως αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι αντίθετη σε αυτή την πρακτική είναι - σύμφωνα με το "Νιούσγουικ" - η κροατική κυβέρνηση, υποστηριζόμενη από ευρωπαϊκά κράτη. Χαρακτηριστικά τονίζεται πως οι Ευρωπαίοι "θα εύχονταν οι Αμερικανοί εκπαιδευτές να έμεναν στην πατρίδα τους" όχι μόνο γιατί τέτοια προγράμματα επιθυμούν να εκπονήσουν οι ίδιοι, αλλά και γιατί υποστηρίζουν ότι εκπαιδεύονται και εξοπλίζονται Κροάτες και Μουσουλμάνοι, ενώ είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να εξοντωθούν μεταξύ τους...

Τέτοια μηνύματα είναι ενδεικτικά, του τι μελλοντικές εξελίξεις προδιαγράφουν ΗΠΑ και ΕΕ, για τον ταλαιπωρημένο λαό της Βοσνίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ