Πέμπτη 15 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΧΙΟΥ
Καταστροφική η επέκταση προς το βορρά
  • Αποφασισμένοι να μην περάσει αυτή η πρόταση είναι οι κάτοικοι της περιοχής
  • Ανάκληση της προέγκρισης χωροθέτησης και της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων ζητά ο Σύλλογος "Φάρκαινας και Κονταρίου"

Την ανάκληση της προέγκρισης χωροθέτησης της επέκτασης του αεροδρομίου της πόλης της Χίου και την απόσυρση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, πριν ξεκινήσουν οι ασφυκτικές προθεσμίες, καθώς και τη δρομολόγηση άλλων λύσεων μακριά από κατοικημένες περιοχές, ζητάει σε ανακοίνωση το ΔΣ του Κοινωνικού Εκπολιτιστικού και Αθλητικού Συλλόγου Φάρκαινας και Κονταρίου. Ο σύλλογος και οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής γύρω από το αεροδρόμιο της Χίου αντιδρούν με τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων που κατατέθηκε στο Νομαρχιακό Συμβούλιο και που προτείνει την επέκταση του αεροδρομίου του νησιού προς το βόρειο τμήμα, μέσα σε κατοικημένες περιοχές. Οι κάτοικοι κάνουν σαφές ότι είναι αποφασισμένοι να αγωνιστούν, ώστε να μην περάσει αυτή η καταστροφική λύση, ενώ δηλώνουν ότι σε αντίθετη περίπτωση θα είναι πάρα πολύ δύσκολο να προβλέψει κανείς πού θα οδηγήσει η αγανάκτηση και η απόγνωση αυτή.

Στην ανακοίνωση του συλλόγου τονίζεται ότι, ύστερα από 3,5 χρόνια από τότε που υπογράφτηκε η σύμβαση για την εκπόνηση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την επέκταση του αεροδρομίου, έχουν ακουστεί παραπλανητικές δηλώσεις των κατά καιρούς υπουργών Μεταφορών και του υπουργού Αιγαίου Α. Κοτσακά,για μια "λογική επέκταση" του αεροδρομίου σε πολύ μικρότερη κλίμακα από την πρώτη που είχε οριστεί. "Τον Ιούλη όμως κατατέθηκε στο ΝΣ με ασφυκτικές προθεσμίες μια "καρικατούρα" μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, η οποία προτείνει ως λύση για την επέκταση του αεροδρομίου, όχι μόνο την απαλλοτρίωση μέχρι τον ποταμό "Παρθένη", αλλά και επέκταση του δαπέδου στάθμευσης αεροσκαφών, καταστρέφοντας μια μεγάλη περιοχή του Κονταρίου", επισημαίνει η ανακοίνωση.

Ο σύλλογος αναφέρεται ειδικότερα στην καταστροφή που θα επιφέρει η επέκταση του αεροδρομίου προς το βορρά, τονίζοντας ότι "η λύση που προτείνεται για την επέκταση θα καταστρέψει τουλάχιστον 45 σπίτια και 15 επιχειρήσεις, ενώ η παραλία θα μπαζωθεί σε μήκος ενός χιλιομέτρου". Η ανακοίνωση συνεχίζει επισημαίνοντας ότι "η μελέτη που έχει γίνει αποφεύγει να αναφέρει τις ολέθριες συνέπειες που θα επιφέρει η προγραμματιζόμενη επέκταση του αεροδρομίου στον "ιστορικό τόπο του Κάμπου" και θα είναι μοναδική περίπτωση καταστροφής σε ελληνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο". Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση αναφέρει ότι "οι μελετητές απέκρυψαν τις τελείως αντίθετες απόψεις των αρμοδίων υπηρεσιών του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ και του υπουργείου Πολιτισμού για το θέμα".

Η ανακοίνωση καταλήγει τονίζοντας ότι "οι μεθοδεύσεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα δημιούργησαν μια εκρηκτική κατάσταση στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής γύρω από το αεροδρόμιο (Φάρκαινα, Κοντάρι, Κάμπος). Είναι τουλάχιστον ανήθικο να επιχειρείται και η τρίτη απόπειρα απαλλοτρίωσης μιας τόσο μεγάλης περιοχής με τόσο σαθρά επιχειρήματα".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ