Πέμπτη 15 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΝΩ ΑΜΠΛΕΛΟΚΗΠΟΙ
Αλλος ένας ελεύθερος χώρος θυσιάζεται

Αλλος ένας ελεύθερος χώρος χάνεται, καθώς η υγεία των πολύπαθων Αθηναίων φαίνεται ότι μετράει λιγότερο από το κέρδος των ιδιωτικών συμφερόντων. Το οικόπεδο Λαμπρόπουλου, έκτασης 2,6 στρεμμάτων, που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Πάγκα και Λ. Ριανκούρ, στους Ανω Αμπελόκηπους, κατά πώς φαίνεται, θα έχει την ίδια μοίρα με πολλούς άλλους ελεύθερους χώρους. Η ίδια η δημοτική αρχή του Δήμου Αθήνας τον καταδίκασε σε αφανισμό.

Την προηγούμενη βδομάδα μπήκαν οι μπουλντόζες. Για το οικόπεδο αυτό έχουν γίνει μέχρι σήμερα πολλοί αγώνες, τόσο από τους κατοίκους όσο και από τους συλλόγους της περιοχής, ώστε να γίνει κοινόχρηστος χώρος πρασίνου και να ενοποιηθεί με την πλατεία Βέμπο που βρίσκεται ακριβώς δίπλα. Δυστυχώς όμως, τα μεγάλα συμφέροντα για μια φορά ακόμη βγήκαν κερδισμένα. Ο ιδιοκτήτης του οικοπέδου, ο μεγαλοκατασκευαστής Λαμπρόπουλος κατάφερε να πάρει το "πράσινο φως" για να το οικοδομήσει.

Το 1982 με Προεδρικό Διάταγμα είχε χαρακτηριστεί ως κοινόχρηστος χώρος πρασίνου. Ωστόσο ο ιδιοκτήτης του, με διάφορες ενέργειες επιχειρούσε την ανέγερση κτιρίου σε αυτόν. Το '86, επί δημαρχίας Εβερτ, ο Λαμπρόπουλος ήρθε σε συμφωνία με το δήμο παραχωρώντας ένα κομμάτι του οικοπέδου σ' αυτόν για να γίνει πλατεία, η σημερινή πλατεία Βέμπο. Ως αντάλλαγμα, ο Λαμπρόπουλος, πήρε ένα οικόπεδο επί της Λ. Αλεξάνδρας με πολύ μεγαλύτερο συντελεστή δόμησης, περίπου 85 εκατομμύρια δραχμές και κράτησε τον υπόλοιπο χώρο του οικοπέδου που οικοδομεί σήμερα.

Οι κάτοικοι και οι φορείς της περιοχής, δεν έμειναν απαθείς σ' αυτή την υπόθεση και κατέθεσαν προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, που εκδικάστηκε στις 22 Φλεβάρη 1995 και απορρίφτηκε.

Οι κάτοικοι της περιοχής καταγγέλλουν το Δήμο Αθηναίων γιατί δεν ήταν με το μέρος τους. Ο Πέτρος Οικονομόπουλος,γραμματέας του πολιτιστικού συλλόγου της γειτονιάς, τόνισε στο "Ρ": "Για το συγκεκριμένο χώρο δεν είχαμε τη συμπαράσταση του δήμου και έτσι 25 χρόνια αγώνες πήγαν χαμένοι. Πάντα όταν τους ρωτούσαμε τι θα γίνει, το έφερναν σαν τετελεσμένο γεγονός. Η Αθήνα μας πεθαίνει και δεν έχουν καταλάβει τι αξία έχει το πράσινο".

Πάντως, η υπόθεση φαίνεται να έχει και άλλες διαστάσεις. Οπως μας είπε ο Π. Οικονομόπουλος, στην εκδίκαση της προσφυγής τους στο ΣτΕ, ο δικηγόρος τους δεν παρέστη, γιατί - όπως υποστήριξε - δεν ειδοποιήθηκε! Επίσης, η Ειρήνη Χριστοπούλου μας δήλωσε πως έχει προσφύγει στη Δικαιοσύνη εναντίον του Λαμπρόπουλου γιατί διαθέτει στοιχεία σχετικά με τη νομιμότητα των συμβολαίων του οικοπέδου. "Εχω καταθέσει αίτηση στην πολεοδομία με αριθμό 2082/26-7-96 και στο δήμο με αριθμό 3380/26-7-96, ζητώντας να μην του εκδώσουν άδεια οικοδόμησης, αφού εκκρεμεί υπόθεση στην 10η ειδική ανακρίτρια" μας είπε.

Κανείς στη γειτονιά δεν μπορεί να πιστέψει ότι άλλος ένας χώρος θα τσιμεντοποιηθεί, τη στιγμή μάλιστα που αντικειμενικά η περιοχή δεν μπορεί να "σηκώσει" άλλο τσιμέντο. Ο Θανάσης Σκουρούλης πιστεύει ότι η υπόθεση ήταν καταδικασμένη από την αρχή. "Μας κορόιδευαν τόσα χρόνια" μας είπε. Ενώ ο Γιώργος Χριστοδούλου τόνισε: "Είναι απαράδεκτο αυτό που συμβαίνει και δεν πρέπει να επιτρέψουμε στον κάθε μεγαλοκατασκευαστή να ορίζει το μέλλον μας".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ