Τετάρτη 21 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΘΗΝΑ
Υψωσαν φωνή αντίστασης στα ιμπεριαλιστικά σχέδια

Πικετοφορία της ΚΟΑ του ΚΚΕ στο κέντρο της Αθήνας ενάντια στις ιμπεριαλιστικές μεθοδεύσεις για την Κύπρο και πορεία στα γραφεία της ΕΕ και στις πρεσβείες της Τουρκίας και των ΗΠΑ, όπου κατατέθηκε υπόμνημα του ΚΚΕ

Φωνή αντίστασης και διαμαρτυρίας ήταν χτες βράδυ η συγκέντρωση και πικετοφορία που διοργάνωσε η Κομματική Οργάνωση Αθήνας του ΚΚΕ. Ανθρωποι κάθε ηλικίας, από κάθε γωνιά της Αθήνας, μαζεύτηκαν χτες το βράδυ στην πλατεία Κάνιγγος, για να διατρανώσουν την αντίθεσή τους στα σχέδια των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων και των στρατοκρατών της Αγκυρας για οριστική διχοτόμηση της Κύπρου.

Ηταν μια συγκέντρωση και πικετοφορία με παλμό, μια κινητοποίηση του λαού και της νεολαίας της Αθήνας, η οποία φανερώνει ότι οι κομμουνιστές και οι προοδευτικοί άνθρωποι επαγρυπνούν και δυναμώνουν την αλληλεγγύη τους στον αγώνα του κυπριακού λαού ενάντια στις "λύσεις" που προτείνουν οι ιμπεριαλιστές. Ηταν μια εκδήλωση που έστειλε ένα μήνυμα επικοινωνίας, φιλίας και συνεργασίας ανάμεσα στον ελληνικό και τον τουρκικό λαό.

Δυναμική πορεία Λίγο μετά τις 7.00 μ.μ.,το συγκεντρωμένο πλήθος βγήκε στην οδό Ακαδημίας και τα πρώτα συνθήματα δόνησαν την ατμόσφαιρα: "Οχι στο μίσος των εθνικιστών, ζήτω η φιλία των λαών". "Η Κύπρος δεν πρέπει να διχοτομηθεί, έξω ο Αττίλας και οι Αμερικανοί".Στην κεφαλή της πορείας στάθηκαν οι νέοι κομμουνιστές με σημαίες και πικέτες, ενώ το πανό, έστελνε σαφές μήνυμα: "Οχι στη διχοτόμηση της Κύπρου. Κύπρος ενιαία ανεξάρτητη".Το δεύτερο πανό, κατονόμαζε τους ηθικούς αυτουργούς του εγκλήματος: "Πίσω από την Τουρκία βρίσκονται μαζί ΕΕ, ΝΑΤΟ και Αμερικανοί".

Καθώς η πορεία διέσχιζε την οδό Ακαδημίας, νεολαίοι μοίραζαν στους Αθηναίους την ανακοίνωση της ΚΟΑ και τους καλούσαν να συμμετέχουν ενεργά στον αντιιμπεριαλιστικό αγώνα. Η Α. Στεφανοπούλου,που πήρε την ανακοίνωση, δήλωσε στο "Ρ": "Πρωτοβουλία, κάθε πολιτικής δύναμης που έχει τη συμπαράσταση του λαού, βοηθάει τον αγώνα της Κύπρου". Ο 22χρόνος Δ. Σμυρνής, που μοίραζε την ανακοίνωση της ΚΟΑ, τόνισε: "Είναι γεγονός ότι τα τελευταία γεγονότα φανερώνουν ότι η ΕΕ και το ΝΑΤΟ θέλουν να μας εμπλέξουν σε σύγκρουση με την Τουρκία. Εμείς με τον τουρκικό λαό δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε. Οι νέοι άνθρωποι που ζουν στις δυο μεριές του Αιγαίου, ονειρεύονται και κάνουν σχέδια για ένα καλύτερο μέλλον".

Κατονόμασαν τους υπαίτιους

Οταν η πορεία έφτασε έξω από τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη Βασιλίσσης Σοφίας, ο κόσμος φώναξε: "ΕΟΚ και ΝΑΤΟ πολέμου συνδικάτο".Παράλληλα θυροκόλλησαν το ψήφισμα και η πορεία κατευθύνθηκε προς την τουρκική πρεσβεία στην οδός Ρηγίλλης. Εξω από την πρεσβεία έγινε προφορική καταγγελία: "Το ΚΚΕ καταγγέλλει τους στρατοκράτες της Αγκυρας που στηριζόμενοι και ενθαρρημένοι από τα ιμπεριαλιστικά κέντρα ΕΕ, ΝΑΤΟ και ΗΠΑ προέβησαν στη δολοφονία Ελληνοκύπριων διαδηλωτών. Ζητάμε την αποχώρηση των στρατευμάτων κατοχής, ζητάμε η Κύπρος να γίνει ενιαίο ανεξάρτητο κράτος".Ο Μ. Τσίπης,που πήρε μέρος στη χτεσινή κινητοποίηση, δήλωσε: "Οι τελευταίες εξελίξεις αυξάνουν το αίσθημα ευθύνης του κάθε Ελληνα πολίτη, του κάθε κομμουνιστή, του κάθε δημοκράτη και είναι χρέος να συμμετέχει σε κίνημα διαμαρτυρίας ενάντια στα σχέδια των ιμπεριαλιστών".

Στη συνέχεια η πορεία κατευθύνθηκε στην αμερικανική πρεσβεία.Οταν ο κόσμος έφτασε έξω από την πρεσβεία, με υψωμένες γροθιές και συνθήματα κατήγγειλε την ιμπεριαλιστική πολιτική των Αμερικάνων: "Ενας είναι ο εχθρός, ο ιμπεριαλισμός", "Εξω το ΝΑΤΟ και τα πυρηνικά, θέλουμε Βαλκάνια ειρηνικά", "Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι".Στη συνέχεια διαβάστηκε το ψήφισμα και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Μ. Κωστόπουλος το επέδωσε.

Καπηλεύονται το αίμα των νεκρών

Το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής,που πήρε μέρος στη χτεσινή κινητοποίηση, με δήλωσή του στο "Ρ" τόνισε: "Η κινητοποίηση της νεολαίας και του λαού της Αθήνας ενάντια στις εκδηλώσεις και δραστηριότητες των πιο αντιδραστικών δυνάμεων της Τουρκίας, οι οποίες καλύπτονται και ενισχύονται από τους Αμερικάνους και την Ευρωπαϊκή Ενωση, δείχνει ότι υπάρχει ακόμα πολύ μεγάλη ευαισθησία στο λαό. Είναι πάρα πολύ άσχημο, συνέχισε, το γεγονός ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επιδιώκει να αξιοποιήσει τα μέγιστα το αίμα των αθώων θυμάτων στην Κύπρο για να προωθήσει τους δικούς της κομματικούς και εκλογικούς στόχους και επιδιώξεις.Αυτή η αξιοποίηση, των γεγονότων στην Κύπρο, από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, κατέληξε, δείχνει ότι η κυβέρνηση δε διστάζει μπροστά σε τίποτα, προκειμένου να πετύχει τους μικροκομματικούς στόχους της και επιδιώξεις".

Στη χτεσινή κινητοποίηση παρευρέθηκαν μέλη του ΠΓ και της ΚΕ του ΚΚΕ και μέλη του ΚΣ της ΚΝΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ