Τετάρτη 21 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Επίδειξη εναέριου ανεφοδιασμού

Τουρκικά και αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη ανεφοδιάστηκαν στον αέρα εντός του ελληνικού FIR νότια της Κρήτης

Χαρακτήρα επίδειξης δύναμης είχε ο εναέριος ανεφοδιασμός τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών που έγινε χτες το πρωί στο διεθνή εναέριο χώρο μεν, αλλά εντός του FIR Αθηνών νότια της Κρήτης. Ακολούθησε στη συνέχεια ανάλογη ενέργεια αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών. Να σημειωθεί ότι τα τουρκικά αεροσκάφη με την πραγματοποίηση εναέριου ανεφοδιασμού πολλαπλασιάζουν τον χρόνο παραμονής τους στην αέρα χωρίς να χρειάζεται να προσεγγίζουν τις βάσεις τους και συνεπώς αυξάνουν κατά πολύ την ακτίνα δράσης τους. Η τουρκική Πολεμική Αεροπορία διαθέτει ήδη δύο αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού (ιπτάμενα τάνκερ) που της δόθηκαν από τις ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας, χτες στις 8 πμ, τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη κατευθυνόμενα σε αεροδρόμιο της Ιταλίας ανεφοδιάστηκαν με καύσιμα από τουρκικό αεροσκάφος ανεφοδιασμού σε διεθνή εναέριο χώρο στο νότιο όριο του FIR Αθηνών. Στις 11 πμ ακολούθησε νέος ανεφοδιασμός, στην ίδια περιοχή, τη φορά αυτή αμερικανικών αεροσκαφών που προέρχονταν από χώρα της Μέσης Ανατολής και κατευθύνονταν στην Ισπανία.

Και στις δύο περιπτώσεις, σύμφωνα πάντα με το ΓΕΑ, είχαν μεν υποβληθεί σχέδια πτήσης στις αρμόδιες ελληνικές υπηρεσίες, αλλά για τις συγκεκριμένες πτήσεις η αγγελία (ΝΟΤΑΜ) που απαιτείται δε ζητήθηκε έγκαιρα, για αυτό κατατέθηκε από ελληνικές υπηρεσίες εναέριας κυκλοφορίας διαμαρτυρία στους αρμόδιους διεθνείς οργανισμούς. Τα σχέδια πτήσης πάντως των τουρκικών αεροσκαφών δεν ήταν πλήρη και για αυτό αναγνωρίστηκαν από ελληνικά αεροσκάφη αναχαίτισης χωρίς βέβαια να παρενοχληθούν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ