Δευτέρα 16 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Για το πάπλωμα είναι ο καυγάς

Ατέλειωτος είναι ο κατάλογος των περιβαλλοντικών εγκλημάτων του δικομματισμού. Και είναι φυσικό και αναπόφευκτο. Μια πολιτική εξυπηρέτησης των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου, ντόπιου και ξένου, κάθε άλλο παρά συμβιβάζεται με την περιβαλλοντική προστασία. Οι αποδείξεις είναι πάρα πολλές.

  • Πριν από τρία χρόνια ο τότε αρχηγός της ΝΔ εγκαινίαζε το αεροδρόμιο στα Σπάτα, υποσχόμενος, ότι το έργο αυτό (μαζί με το μετρό, την Εγνατία και το Ρίο - Αντίρριο) θα άλλαζε την εικόνα της χώρας την προσεχή εικοσαετία. Πριν από λίγες μέρες ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ ξαναεγκαινίασε το ίδιο έργο (με περισσότερες φανφάρες είναι αλήθεια) υποσχόμενος ακριβώς τα ίδια.
  • Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ επί ΝΔ Χ. Κατσιγιάννης που πήρε επάξια τον τίτλο του "βαρόνου των αυθαιρέτων" λόγω της νομιμοποίησης χιλιάδων αυθαιρέτων, βρήκε άξιο συνεχιστή του έργου του. Ο κ. Λαλιώτης συνέχισε το ίδιο με μόνη διαφορά ότι τα κατέταξε σε γενιές (πάντα είχε το πρόβλημα των ομαδοποιήσεων, ανθρώπων και πραγμάτων).
  • Ο πολιτισμός ήταν πάντα πεδίο που δεν "έπαιζαν", ούτε οι γαλάζιοι φιλελεύθεροι, ούτε οι πράσινοι σοσιαλιστές. Εξαίρεση το Μέγαρο Μουσικής όπου ανέθεσαν "εργολαβικά" τη διοίκησή του στον μεγαλοεκδότη κ. Λαμπράκη για να μας εκπολιτίσει. Το Πάρκο Ελευθερίας καταστρέφεται μέσα σ' ένα όργιο καταστρατήγησης και των στοιχειωδέστερων διατάξεων της νομοθεσίας.

  • Οι δύο τηλεμονομάχοι πάντοτε τηλεοπτικά υπόσχονται τη σύνταξη του εθνικού κτηματολόγιου και το μόνο, που έχει γίνει μέχρι σήμερα είναι η διασπάθιση τεράστιων ποσών σε αεριτζήδες της "ιδιωτικής πρωτοβουλίας", μαζί με την ανάλογη, βέβαια, διαφήμιση των σκοπιμοτήτων και την προσωπική προβολή κάποιων αρμοδίων, με χρήματα του κρατικού προϋπολογισμού.
  • Τα έργα στο μετρό υπερασπίστηκαν με φανατισμό και οι δυο και δε δέχτηκαν την παραμικρή συζήτηση για τραμ και την αναβάθμιση των μέσων μαζικής συγκοινωνίας (την οποία φυσικά δε γνωρίζουν, αφού δε χρησιμοποιούν... ).
  • Η Εγνατία οδός περνά μέσα από τον εθνικό Δρυμό της Βάλια - Κάλντα και μια ανάσα από το αρχαίο θέατρο της Δωδώνης. Αυτοί όμως σφυρίζουν κλέφτικα. Προέχει λένε, η απορροφητικότητα των ευρωπαϊκών κονδυλίων.

Χρόνια τώρα έχει θεσμοθετηθεί η θέση του ειδικού γραμματέα για τα δάση. Πριν από τρία χρόνια, στην κυβέρνηση της ΝΔ, ήταν ο κ. Κατσούδας. Στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ήταν ο κ. Σμπώκος. Τι έκαναν;

Μα είναι απλό. Κάθε καλοκαίρι αρκούνται στους μαρκουτσοφόρους (ρεπόρτερ) της TV να μας διαβεβαιώνουν πως πράττουν, ό,τι είναι "ανθρωπίνως δυνατό". Τα δάση μας όμως εξαφανίζονται, γιατί είναι ανίκανοι και απρόθυμοι να σχεδιάσουν την αναγκαία δασική πολιτική.

  • Η αντίληψη για την τουριστική "ανάπτυξη" του κ. Θ. Κασσίμη και των κ. κ. Λιβανού ή Σηφουνάκη μήπως αντιλήφθηκε κανείς σε τι διέφεραν; Και οι δυο τις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, τις μαρίνες και τα καζίνο προώθησαν. Κι όλα αυτά καταπατώντας ακτές, καταστρέφοντας δάση και φυσικά με τα γνωστά θαλασσοδάνεια.

Ο κατάλογος θα μπορούσε να 'ναι πολύ μεγάλος. Ομως νομίζουμε ότι δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος να συνεχιστεί. Στην Ελλάδα ζούμε και γνωρίζουμε ότι οι διαφορές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ είναι τόσο μικρές που έχουν πονοκεφαλιάσει τα διαφημιστικά γραφεία και τους ξένους συμβούλους, που έχουν αναλάβει τον προεκλογικό τους αγώνα. Οπως έλεγαν και οι παλιότεροι, "ο καυγάς για το πάπλωμα γίνεται".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ