Κυριακή 3 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΡΟΣΩΠΟ

Αλέν Ζιπέ

Αναλαμβάνοντας την πρωθυπουργία, ο Αλέν Ζιπέ είχε δεσμευτεί ότι πρωταρχικός στόχος του είναι η καταπολέμηση της ανεργίας, που, σήμερα, αναφέρεται σε περισσότερα από 3.112.000 άτομα. Περίπου ένα χρόνο μετά, η δημοτικότητά του φθάνει στο ναδίρ. Βασική αιτία; Η σταθερή αύξηση του ποσοστού των ανέργων και των εργαζομένων που ζουν υπό το καθεστώς εργασιακής αβεβαιότητας.

Το απεργιακό κύμα του περασμένου φθινοπώρου είχε, ήδη, προκαλέσει σοβαρότατους κλυδωνισμούς στο κύρος και την αξιοπιστία του Γάλλου πρωθυπουργού τόσο στο εσωτερικό όσο και εξωτερικό. Πολλοί ήταν εκείνοι (με πρώτο και καλύτερο το έτερο ήμισυ του σκληροπυρηνικού ευρωπαϊκού άξονα, τον Χέλμουτ Κολ) που έπλεξαν το εγκώμιο του Αλέν Ζιπέ για την ψυχραιμία και την ευελιξία που επέδειξε κατά τη διάρκεια της κρίσιμης αντιπαράθεσής του με τους εργαζομένους.

Ενα χρόνο μετά, ο γαλλικός λαός δε μοιάζει να εκτιμά τα "προσόντα" του Ζιπέ. Ο Γάλλος πρωθυπουργός έχει αναλάβει το δύσκολο έργο της εναρμόνισης της χώρας με τα περίφημα κριτήρια της Συνθήκης του Μάαστριχτ. Αυτό για τους εργαζομένους μεταφράζεται σε αύξηση της οικονομικής ανέχειας, σε λιτότητα, σε περικοπές, σε ακόμα περισσότερους ανέργους. Το αισιόδοξο και δυναμικό προφίλ του Γάλλου πρωθυπουργού έχει αρχίσει να ξεθωριάζει και ο χειμώνας αναμένεται να είναι πολύ βαρύς στο Παρίσι.

Ε. Μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ