Κυριακή 3 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 44
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ANDAS

Μια οργάνωση στο πλευρό των αγωνιστών και του κόσμου

Η ΑΝΤΑΣ (ANDAS) "Εθνική Ενωση Αλληλεγγύης και Βοήθειας" είναι μια από τις μεγαλύτερες οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κολομβία και έχει στόχο να προσφέρει αλληλεγγύη και υποστήριξη στα θύματα της πολιτικής βίας. Στους συγγενείς των εξαφανισμένων και φυλακισμένων, στους πολιτικούς κρατούμενος και στις οικογένειές τους και βεβαίως σε όλους τους ξεριζωμένους. Στην οργάνωση αυτή συμμετέχουν εθελοντικά καθηγητές πανεπιστημίων, οικονομολόγοι, ψυχολόγοι, δικηγόροι και πολλοί άλλοι που προσφέρουν κάθε είδους βοήθεια στον κόσμο.

Εκτός από το να καταγγέλλει και να δίνει ηθική και υλική υποστήριξη στους παραπάνω, εξασφαλίζει και νομική προστασία δωρεάν, φροντίζει τα θέματα υγείας για τα παιδιά, τη μόρφωσή τους, ενώ παράλληλα μαζεύει διάφορα υλικά, ρούχα και τρόφιμα.

- Από πού προέρχονται οι οικονομικοί πόροι της ΑΝΤΑΣ;

- Κυρίως από τους εθελοντές που δουλεύουν εκεί και από τις διάφορες εισφορές και προσφορές που δίνει ο κόσμος. Η ΑΝΤΑΣ συνεργάζεται επίσης με μια άλλη οργάνωση, την "Προβιβιέντα", που είναι μια οργάνωση από συνδικαλιστές που στόχο της έχει να βοηθάει κυρίως τους ανθρώπους που δεν έχουν στέγη, λόγω της μετακίνησής τους και να αποκτήσουν σπίτι.

Η αλληλεγγύη της ΕΕΔΔΑ

Η ΕΕΔΔΑ απόκτησε επαφές με την ΑΝΤΑΣ από το 1995 και από τότε διοργανώνει προγράμματα στην Κολομβία. Το πρόγραμμα του 1995 τελείωσε φέτος και ασχολήθηκε με την ψυχολογική υποστήριξη των θυμάτων της πολιτικής βίας, ενώ εφαρμόστηκε σε 10 πόλεις, στις οποίες όμως συμμετείχαν και κάτοικοι από τις γύρω περιοχές. Κύριος στόχος του προγράμματος ήταν να μάθει σε αυτούς τους ανθρώπους πώς πρέπει να απαιτούν το σεβασμό των δικαιωμάτων τους, τι δικαιώματα έχουν και πώς πρέπει να παλέψουν για να τα αποκτήσουν. Επίσης τους μαθαίνει πώς μπορούν να επιβιώνουν στις νέες συνθήκες. Δηλαδή, τους οργανώνει και τους δείχνει πώς να διεκδικούν τα δικαιώματά τους.

Από την πλευρά της η ΑΝΤΑΣ προωθεί ιδιαίτερα το ζήτημα της απαίτησης από την κυβέρνηση. Ενώ στις άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής παρατηρείται μια παραίτηση από τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων, ρίχνοντας το βάρος στις ξένες μη κυβερνητικές ή με τη βοήθεια του ΟΗΕ οργανώσεις, στην Κολομβία δε γίνεται αυτό. Πρώτα αρχίζει ο αγώνας με την ίδια την κυβέρνηση, ώστε να αναλάβει τις υποχρεώσεις της, γιατί η κυβέρνηση ευθύνεται που ξεσπιτώνονται, η κυβέρνηση ευθύνεται για το γεγονός ότι υπάρχει πόλεμος, για τις παραστρατιωτικές οργανώσεις. Επομένως, η πρώτη απαίτηση είναι απέναντι στην κυβέρνηση. Και από κει και πέρα γίνονται προσπάθειες και μέσα από τη διεθνή κοινότητα, τον ΟΗΕ, την Οργάνωση Αμερικανικών Κρατών και τις μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Η ΕΕΔΔΑ ξεκίνησε φέτος ένα άλλο πρόγραμμα και είναι παραπλήσιο αλλά σε ανώτερο επίπεδο, δηλαδή φτιάχνει στελέχη για να βοηθάνε τον κόσμο να γνωρίσει τα δικαιώματά του και να τα διεκδικεί. Ολο αυτό το διάστημα, η ΕΕΔΔΑ έκανε και συνεχίζει μια προσπάθεια να συγκεντρώσει κάποια χρήματα που το ένα μέρος τους παραδόθηκαν ήδη από την αντιπροσωπεία στις οικογένειες των πολιτικών κρατουμένων. Ο αριθμός του λογαριασμού στην Εθνική Τράπεζα είναι: 116/296070 - 26.

Πάντως, είναι χρέος κάθε ανθρώπου να καταδικάσει το μιλιταριστικό και ολοκληρωτικό χαρακτήρα του κολομβιανού κράτους και την έλλειψη κάθε σεβασμού στα ανθρώπινα δικαιώματα. Η ζωή των ηγετών των κομμουνιστικών και προοδευτικών κομμάτων κινδυνεύει άμεσα. Είναι απόλυτη ανάγκη να ενδιαφερθεί η διεθνής κοινότητα για να σταματήσει αυτό το όργιο βίας και τρόμου.

Κλωντίν ΧΕΣΠΕΡ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ