Κυριακή 3 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 44
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το Αντάρτικο κίνημα

- Εχουμε ακούσει για τα αντάρτικα κινήματα στη Λατινική Αμερική. Τι υπάρχει στην Κολομβία και πώς λειτουργεί;

- Η Κολομβία έχει ένα από τα πιο παλιά αντάρτικα κινήματα. Ξεκίνησε στη δεκαετία του '40, αλλά δυνάμωσε κύρια μετά την επανάσταση της Κούβας. Σήμερα υπάρχουν 3 αντάρτικες οργανώσεις: Οι Επαναστατικές Ενοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC), ο Στρατός για τη Λαϊκή Απελευθέρωση (ELN) και ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός (EPL). Αυτές οι τρεις οργανώσεις συμμετέχουν όλες μαζί στο αντάρτικο συντονιστικό "Σιμόν Μπολίβαρ". Το αντάρτικο για πολλά χρόνια είχε μια αρκετά μεγάλη δύναμη. Σήμερα όμως, μετά το 1990-'91 απέκτησε μια ιδιαίτερα μεγάλη δύναμη και μάλιστα τον τελευταίο χρόνο έχει έντονη παρουσία σε όλες τις περιοχές της χώρας.

Τελευταία, μάλιστα, μάθαμε και για τις επιτυχίες του, όταν χτύπησε την πρωτεύουσα επανειλημμένα, κατέλαβε στρατώνες, στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Μάλιστα μάθαμε ότι χτύπησαν και 200 μέτρα μακριά από το Προεδρικό Μέγαρο. Η έντονη παρουσία του αντάρτικου οφείλεται κυρίως στο ότι η χώρα είναι τελείως στρατιωτικοποιημένη. Δηλαδή υπάρχουν πολύ δυνατές στρατιωτικές οργανώσεις και περίπου 150 παραστρατιωτικές, οι οποίες δουλεύουν, δολοφονούν και εξαφανίζουν με την ανοχή και την κάλυψη της κυβέρνησης, όχι μόνο τη σημερινή αλλά και όλες τις προηγούμενες.

- Εκτός από την κάλυψη της κυβέρνησης, από πού χρηματοδοτούνται οι παραστρατιωτικές οργανώσεις;

- Κατ' αρχάς, εκπαιδεύονται και βοηθιούνται οικονομικά και υλικά από τους Ισραηλινούς. Φυσικά και από τις ΗΠΑ. Η χρηματοδότηση προέρχεται κυρίως από ΗΠΑ, από πολιτικούς Κολομβιανούς, από εμπόρους ναρκωτικών και από ισχυρούς γαιοκτήμονες, μιας και τα συμφέροντά τους εκπροσωπούν οι παραστρατιωτικές οργανώσεις.

Η περιοχή που "χτυπιέται" περισσότερο είναι η επαρχία του Ουραμπά, που βρίσκεται βορειοδυτικά της χώρας. Εκεί προσπαθούν οι ΗΠΑ να στήσουν μια διώρυγα που θα αντικαταστήσει αυτή του Παναμά, επειδή υποτίθεται ότι το 1999 η διώρυγα περνάει στα χέρια των Παναμέζων. Αυτό θα έχει τεράστιες οικολογικές συνέπειες στην περιοχή, ιδιαίτερα στην καλλιέργεια μπανάνας, επειδή η περιοχή είναι μπανανοπαραγωγός. Πρέπει να σημειωθεί ότι η περιοχή του Ουραμπά είναι πολύ πλούσια σε χρυσό, σε πετρέλαιο, σε ορυχεία, και σε ουράνιο.

Μάλιστα, όταν έγινε η εισβολή στον Παναμά το Δεκέμβρη του '89 Αμερικανοί πεζοναύτες είχαν εισχωρήσει και στο Ουραμπά, έτσι εξηγείται και η μεγάλη δύναμη που έχει αποκτήσει εκεί το αντάρτικο κίνημα. Επίσης πολύ δυνατή εκεί είναι το κόμμα της Πατριωτικής Ενωσης. Η Πατριωτική Ενωση είναι ένας συνασπισμός κομμάτων με κύρια ραχοκοκαλιά το ΚΚ Κολομβίας. Παλιότερα ήταν η νόμιμη έκφραση του ΚΚΚ, όταν αυτό βρισκόταν σε παρανομία. Σήμερα το κόμμα είναι ημιπαράνομο, δηλαδή λειτουργεί μεν νόμιμα, αλλά κάθε τόσο στα γραφεία του μπαίνει μια βόμβα και ανατινάζονται, δολοφονούνται στελέχη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ