Πέμπτη 7 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΠΝΕΥΣΤΗ "ΕΚΘΕΣΗ" ΓΙΑ ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
"Ελληνοκεντρική" απάντηση της κυβέρνησης

Ούτε μία λέξη δε βρήκε να πει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για τα ιμπεριαλιστικά σχέδια επιβολής της αμερικανικής ηγεμονίας στην περιοχή και με τη στρατιωτική βία

Με τους φακούς μυωπίας της υποτέλειας και "ελληνοκεντρικά" διάβασε την προκλητική έκθεση της λεγόμενης "Διεθνούς Επιτροπής για τα Βαλκάνια" η κυβέρνηση, η οποία "εδέησε" να αντιδράσει στις εξωφρενικές διαπιστώσεις και τα συμπεράσματά της.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επέλεξε να σχολιάσει και να επικρίνει μόνο τις αναφορές της "έκθεσης" σε ό,τι αφορά τα "εσωτερικά" προβλήματα της χώρας, ενώ απέφυγε να πει έστω και μία λέξη, σχετικά με τα ιμπεριαλιστικά σχέδια για επιβολή της αμερικανικής κηδεμονίας στην περιοχή και μάλιστα με στρατιωτικά μέσα.

Η έκθεση, είπε ο Δ. Ρέππας, είναι πολιτικά και ιστορικά ανεπαρκής και ελλιπής, είναι κακόπιστη, "διότι οι συντάκτες του κειμένου είχαν ενημέρωση, την οποία είχαν ζητήσει εδώ και αρκετό καιρό από την ελληνική κυβέρνηση, την οποία, ως φαίνεται, δεν έλαβαν υπόψη". Χαρακτήρισε ανεπίτρεπτο και κακόπιστο να γίνεται λόγος για ένα κράτος με το όνομα Μακεδονία, για "τουρκική μειονότητα". Επίσης αντέδρασε στην αναφορά της έκθεσης για τις "βλαπτικές συνέπειες", που μπορεί να έχει το ενιαίο αμυντικό δόγμα που υλοποιεί η κυβέρνηση, ενώ ταυτόχρονα, όπως είπε, δεν κάνει καμία αναφορά στην 22χρονη κατοχή της Κύπρου. Η έκθεση αυτή, δήλωσε, "δεν προσφέρει θετική υπηρεσία, γιατί ουσιαστικά είναι σαν να μην αναγνωρίζει τις Συμβάσεις και Συνθήκες, οι οποίες υπάρχουν και διέπουν το καθεστώς σ' αυτήν την ευρύτερη περιοχή". Η ένσταση αυτή, όπως διαβεβαίωσε, θα διατυπωθεί και από το υπουργείο Εξωτερικών.

Κληθείς να σχολιάσει την υποστήριξη που πρόσφερε ο Κοινοτικός επίτροπος Βαν ντεν Μπρουκ στα συμπεράσματα της έκθεσης, με την ανεπιφύλακτη αποδοχή τους, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε απαράδεκτο το γεγονός ότι ο Βαν ντεν Μπρουκ υιοθέτησε αυτές τις απόψεις, ενώ δεν έχει ασχοληθεί κανένα όργανο της Κοινότητας. Πρόσθεσε ότι αυτές οι διαδικασίες δεν πρέπει να ακολουθούνται, γιατί "υπονομεύουν το οικοδόμημα, το οποίο προσπαθούμε όλοι να κτίσουμε: την Ευρώπη".

Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κλήθηκε να σχολιάσει υπόμνημα του νομάρχη Ξάνθης Π. Σαλτούρου προς τον πρωθυπουργό, στον οποίο γίνονται ορισμένες επισημάνσεις για "λανθασμένη πολιτική της τελευταίας εικοσαετίας στην περιοχή που κατοικούν οι μουσουλμάνοι", η οποία διακρίνεται από υποβάθμιση και πλήρη έλλειψη στοιχειωδών έργων υποδομής και ποιότητας ζωής. Αυτό που βρήκε να πει ο Δ. Ρέππας είναι ότι η έκθεση είναι απόδειξη πως στην Ελλάδα λειτουργούν οι δημοκρατικοί θεσμοί και ότι ανάλογα προβλήματα με αυτά της Ξάνθης αντιμετωπίζει και η ιδιαίτερη πατρίδα του, η Αρκαδία (!).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ