Πέμπτη 7 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ "ΚΩΣΤΑΚΟΣ" - "ΣΑΜΑΙΝΑ"
Τέσσερα καίρια ερωτήματα

Συνεχίζονται οι έρευνες για τους αγνοούμενους, σύντομα η ανέλκυση. Επιβεβαιώνει την έλλειψη συντονισμού ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας

Στη Βουλή φέρνει το θέμα του τραγικού δυστυχήματος με τη σύγκρουση των δύο πλοίων "ΣΑΜΑΙΝΑ" και "ΚΩΣΤΑΚΟΣ", με Ερώτηση του βουλευτή του Κόμματος Νίκου Γκατζή. Η κυβέρνηση καλείται να απαντήσει σε 4 καίρια ερωτήματα σχετικά με τα αίτια και τις ευθύνες που οδήγησαν στη σύγκρουση με αποτέλεσμα να αγνοούνται τέσσερα μέλη του πληρώματος. Συγκεκριμένα, ο βουλευτής του ΚΚΕ, θέτει τα εξής ερωτήματα:

  • Εάν είχαν ληφθεί από την κυβέρνηση μέτρα και ποια, για την αποφυγή παρόμοιων περιστατικών.
  • Εάν η γραμμή πλεύσης του επιβατικού, ο τεχνικός εξοπλισμός, ο αριθμός και η ειδίκευση του πληρώματος ήταν σύμφωνα με τους κανόνες ναυσιπλοϊας.
  • Εάν οι οδηγίες που είχε το πλήρωμα της πυραυλακάτου ήταν τέτοιες που να μπορούσαν να αντιμετωπίσουν κίνδυνο σαν αυτό ή παρόμοιο, ποιες ήταν και αν εφαρμόστηκαν.
  • Τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση ώστε να είναι το τελευταίο θλιβερό περιστατικό που γίνεται σε στρατιωτική άσκηση.
Συνεχίζονται οι έρευνες

Παράλληλα συνεχίστηκαν και χτες με τη συμμετοχή πολεμικών πλοίων, αεροπλάνων και δυτών, οι έρευνες για την ανεύρεση των 4 αγνοουμένων του "ΚΩΣΤΑΚΟΣ" υπαξιωματικών, που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις θεωρείται βέβαιο ότι τελικά εγκλωβίστηκαν στο εσωτερικό της πυραυλακάτου. Οι έρευνες έχουν επικεντρωθεί επίσης στο χώρο του ναυαγίου και την ανέλκυση των τμημάτων της πυραυλακάτου που βρίσκεται σε βάθος 90 μέτρων, για το σκοπό αυτό επιστρατεύτηκαν ειδικά πλοία με ραντάρ βυθού. Τέλος, όσον αφορά τα αίτια του δυστυχήματος, στα πλαίσια της έρευνας της αρμόδιας επιτροπής του υπουργείου Εθνικής Αμυνας θα εξεταστούν και τα αποτελέσματα της αναπαράστασης του ατυχήματος που ολοκληρώθηκε προχθές στη Σάμο.

Πάντως από τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις, προκύπτει ως δεδομένο το γεγονός ότι δεν υπήρξε η παραμικρή βλάβη στα όργανα του επιβατικού "ΣΑΜΑΙΝΑ" και ιδίως στο ραντάρ. Ετσι στην αρμόδια επιτροπή μένει να εξετάσει το γιατί δεν εμφανίστηκε το ίχνος της πυραυλακάτου, καθώς και το γιατί η πυραυλάκατος δεν έκανε ελιγμό διαφυγής πριν τη σύγκρουση ενώ είχε τη δυνατότητα.

Φυσιολογική η έλλειψη συντονισμού!

Την άγνοια του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, σε σχέση με τη συγκέντρωση των πλοίων του ΠΝ κατά τη διάρκεια στρατιωτικών ασκήσεων, επιβεβαίωσε χθες και πάλι ο υπουργός ΕΝ, Ι. Σουμάκης, σε συνέντευξη Τύπου. Οπως είπε, "το υπουργείο δε γνώριζε τα σημεία που κινούνταν τα στρατιωτικά πλοία, άλλωστε είναι στρατιωτική άσκηση". "Αμα κάνεις στρατιωτική άσκηση και λες πού είναι κρυμμένα τα πλοία, δεν έχει νόημα. Από ό,τι τουλάχιστον εγώ ενημερώθηκα, μόνο αν υπάρχουν ασκήσεις με πυρά τότε βεβαίως γίνεται ενημέρωση των πλοίων να μην περάσουν από τις συγκεκριμένες περιοχές".

Σχολιάζοντας τις έρευνες για την υπόθεση είπε πως "σε ό,τι αφορά το στρατό υπάρχουν κάποιες ειδικές διαδικασίες έρευνας και από εκεί και πέρα δεν είναι μονομερής η κατεύθυνση ελέγχου, απλά αυτό δόθηκε περισσότερο στη δημοσιότητα σ' ό,τι αφορά τον καπετάνιο και τον ύπαρχο του "Σάμαινα"".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ