Πέμπτη 7 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΤΡΟΠΗ ΑΧΕΛΩΟΥ

Ενέτεινε τις ανησυχίες η κυβέρνηση

Συζήτηση χτες στη Βουλή επίκαιρης ερώτησης του ΚΚΕ

Δεν έπεισε, χτες, στη Βουλή η κυβέρνηση ότι είναι στις προθέσεις της να προχωρήσει ανεμπόδιστα το έργο εκτροπής του Αχελώου. Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Κ. Λαλιώτης, απαντώντας στη σχετική επίκαιρη ερώτηση του ΚΚΕ απέφυγε να τοποθετηθεί σε κρίσιμα ζητήματα, επανέλαβε όσα είναι ήδη γνωστά για το θέμα, ενώ με τις γενικολογίες στις οποίες κατέφυγε, δεν καθησύχασε - αλλά ενίσχυσε - τους δικαιολογημένους φόβους που υπάρχουν για την τύχη του έργου. Το μόνο θετικό από την απάντηση του υπουργού είναι η διαβεβαίωσή του ότι η μελέτη βιωσιμότητας του έργου προωθείται "και πρόκειται να ανατεθεί εντός των ημερών".Ο Κ. Λαλιώτης άφησε αναπάντητο το ερώτημα αν η κυβέρνηση θα επιδιώξει χρηματοδότηση του έργου από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Επίσης δεν αναφέρθηκε καθόλου στο ύψος του ποσού που θα προβλέπεται για το έργο στον προϋπολογισμό του '97. Τέλος, με την απάντηση που έδωσε ότι "οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας είναι σεβαστές" ουσιαστικά άφησε να εννοηθεί πως το έργο θα πάει στις ελληνικές καλένδες αν οι προσφυγές που έχουν γίνει από οικολογικές οργανώσεις δικαιωθούν. Βεβαίως, για να διασκεδάσει τα πράγματα, έκανε λόγο για τεκμηριωμένο αντίλογο σ' αυτές τις προσφυγές και δήλωσε πως ο ίδιος σέβεται τις απόψεις των οικολόγων, αλλά δε συμφωνεί μαζί τους.

Β. Μπούτας: Τώρα ανησυχούμε περισσότερο

"Υστερα από την απάντηση του υπουργού - τόνισε παρεμβαίνοντας ο βουλευτής του ΚΚΕ Βαγγέλης Μπούτας - μεγάλωσαν οι ανησυχίες που είχαμε. Ανησυχούμε, γιατί ενώ το φράγμα της Συκιάς ανατέθηκε και προχωρά, η σήραγγα εκτροπής πήγε ξεχωριστά και δόθηκε η ευκαιρία στους οικολόγους να προσφύγουν στο Συμβούλιο Επικρατείας. Μήπως το κάνατε αυτό γιατί η σήραγγα είναι η εκτροπή και χωρίς αυτή εκτροπή δεν υπάρχει, ενώ το φράγμα στη Συκιά μπορεί από μόνο του να χρησιμεύει για το υδροηλεκτρικό;

Ανησυχούμε γιατί δεν υπάρχουν μελέτες βιωσιμότητας του έργου της εκτροπής, με ευθύνη της κυβέρνησης και αυτός μπορεί να είναι λόγος να κερδίσουν τη δίκη οι οικολόγοι. Πιστεύουμε ότι η σημερινή δέσμευση του υπουργού θα υλοποιηθεί.

Ανησυχούμε γιατί δε γίνεται καν λόγος και ούτε υπάρχει σχεδιασμός και χρονοδιάγραμμα για μια σειρά έργα (αναριθμηστική δεξαμενή, διώρυγες, αγωγοί), όπως και έργα εγγειοβελτιωτικά που είναι αναγκαία για την άρδευση του κάμπου. Το οικονομικό πρόβλημα είναι μεγάλο και πρέπει η κυβέρνηση να διεκδικήσει χρήματα από την Κοινότητα κόντρα στη λογική της ΕΕ, που δε θέλει το έργο γιατί θα αυξηθεί η αγροτική παραγωγή.

Δεν μπορεί, τέλος, να μην αυξάνεται η ανησυχία μας και η ανησυχία των Θεσσαλών, όταν ο νομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού κ. Παπαδημητρίου υπογράφει την κατάθεση της προσφυγής στο Συμβούλιο της Επικρατείας".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ανακοίνωση για τα νέα εμπόδια στην εκτροπή του Αχελώου (2014-01-30 00:00:00.0)
Προχωρά με «βήματα χελώνας» (2009-04-10 00:00:00.0)
Ξανά ο Αχελώος της ψευτιάς! (2003-09-03 00:00:00.0)
Νέος κυβερνητικός εμπαιγμός για τον Αχελώο (2001-02-21 00:00:00.0)
Συγκέντρωση κατοίκων σήμερα στα Βριλήσσια (1997-12-13 00:00:00.0)
Κρίσιμη σύσκεψη για το μετρό (1997-01-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ