Τετάρτη 27 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Οριστική η ρήξη Εβερτ - Μητσοτάκη

Ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγορεί τον Κ. Μητσοτάκη ότι βοηθάει το ΠΑΣΟΚ και ακολουθεί ολισθηρό δρόμο. Αντιστρέφει τις κατηγορίες ο επίτιμος και καταγγέλλει ότι ο Μ. Εβερτ θέλει να αλώσει το κόμμα. Αποστάσεις και από τους δύο παίρνει ο Γ. Σουφλιάς, που προβάλει ως "η τρίτη λύση". Κρίσιμη η σημερινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου

Οριστική είναι η ρήξη Εβερτ - Μητσοτάκη στη ΝΔ και πλέον είναι ορατό το ενδεχόμενο της διάσπασης μετά τις χτεσινές δηλώσεις των δύο, με τις οποίες αντηλάγησαν φράσεις που ταιριάζουν μόνο σε αντίπαλα κόμματα. Η δυναμική επανεμφάνιση Μητσοτάκη μετά το πόρισμα Βαρβιτσιώτη, εκτιμάται ότι γίνεται επειδή ο πρώην πρωθυπουργός - με βάση την εμπειρία του - βλέπει ότι στο επικείμενο συνέδριο - ακόμα και με τη διεύρυνσή του - ο Μ. Εβερτ θα επικρατήσει άνετα και στη συνέχεια θα προχωρήσει σε ξεκαθάρισμα.

Το ίδιο προφανώς γνωρίζει και ο Μ. Εβερτ και γι' αυτό για πρώτη φορά επιτέθηκε ονομαστικά στον Κ. Μητσοτάκη,κατηγορώντας τον ότι ακολουθεί ολισθηρό δρόμο και βοηθάει το ΠΑΣΟΚ.

Μπροστά σε αυτά τα νέα δεδομένα που σηματοδότησαν την υπερφαλάγγιση του Γ. Σουφλιά από τον Κ. Μητσοτάκη, ο επικεφαλής των "τριών" επιχείρησε χτες παρέμβαση στα εσωκομματικά και παίρνοντας αποστάσεις και από τον Κ. Μητσοτάκη, δήλωσε ότι "αποτελεί την τρίτη ενωτική λύση που θα δώσει τέλος σε αυτήν την πολυετή διαμάχη που ταλανίζει τη ΝΔ".

Ενόψει αυτών των εξελίξεων, αποκτά όπως είναι φυσικό ιδιαίτερη σημασία η σημερινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, το οποίο θα συζητήσει το πόρισμα Βαρβιτσιώτη, το οποίο αποδέχεται ο Μ. Εβερτ αλλά το απορρίπτει η πλευρά των τριών. Επιδίωξη του προέδρου της ΝΔ είναι να παρακάμψει τις διαφωνίες των τριών στο Πολιτικό Συμβούλιο (που είναι συμβουλευτικό όργανο) και μέσω της Εκτελεστικής Επιτροπής που συνεδριάζει αύριο να δρομολογήσει τις προσυνεδριακές διαδικασίες και να αναγκάσει τους διαφωνούντες ή να υποταχθούν στους κανόνες παιχνιδιού που ο ίδιος έχει επιλέξει ή να αποχωρήσουν.

Μετά τις χτεσινές εξελίξεις όλα τα ενδεχόμενα στη ΝΔ είναι ανοιχτά και δεν αποκλείεται ούτε η διάσπαση, ούτε η προσπάθεια ανατροπής του Μ. Εβερτ πριν το συνέδριο (ήδη υπάρχει κίνηση από πρώην βουλευτές) αλλά ούτε και το ενδεχόμενο διάλυσης της ομάδας των "τριών" μετά την απόφαση του Κ. Μητσοτάκη "να πάρει το παιχνίδι πάνω του".

Ολα ξεκίνησαν το πρωί όταν ο Μ. Εβερτ με προσωπική του ανακοίνωση επιτέθηκε στον Κ. Μητσοτάκη, τονίζοντας ότι οι δηλώσεις του "αποπροσανατολίζουν τον ελληνικό λαό από τα πραγματικά του προβλήματα, βοηθούν το ΠΑΣΟΚ να περάσει τα νέα σκληρά οικονομικά μέτρα και επιχειρούν να δυναμιτίσουν την ομαλή πορεία προς το συνέδριο". Μάλιστα ανέφερε ότι "δε θα παρακολουθήσουμε τον κ. Μητσοτάκη σε αυτόν τον ολισθηρό δρόμο".

Ο επίτιμος πρόεδρος δεν άφησε αναπάντητη την πρόκληση Εβερτ και σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι ο πρόεδρος της ΝΔ πρέπει "να είναι έτοιμος να δεχτεί την κριτική". Υπογραμμίζει ότι το συνέδριο του κόμματος για να δώσει λύση πρέπει να είναι τίμιο και αδιάβλητο και όσοι εμποδίζουν αυτό τον δρόμο "ακολουθούν ολισθηρό δρόμο, γιατί υπηρετούν τα σχέδια των αντιπάλων μας και εμποδίζουν τη ΝΔ να κερδίσει και τις επόμενες εκλογές".

Διαβλέποντας το "άδειασμά του" από τον Κ. Μητσοτάκη, ο Γ. Σουφλιάς, αφού δήλωσε ότι αποτελεί την τρίτη ενωτική λύση, διαπίστωσε, παίρνοντας αποστάσεις και από τις δύο πλευρές, ότι "στην πορεία προς το συνέδριο δεν αποφεύγονται οι μεθοδεύσεις και οι οξύτητες" και είπε ότι "δε χρωστάνε τίποτα οι ψηφοφόροι της ΝΔ να βασανίζονται για τη μέχρι τώρα πορεία μας". Ο Γ. Σουφλιάς πήρε αποστάσεις και από το πόρισμα Βαρβιτσιώτη, λέγοντας ότι στο συνέδριο πρέπει να εκφραστεί ελεύθερα η βούληση της λαϊκής βάσης, ενώ πιο σκληρός ήταν ο Στ. Μάνος που παραλλήλισε τη διεύρυνση του συνεδρίου χωρίς εσωκομματικές εκλογές με τη χουντική "Συμβουλευτική" του δικτάτορα Γ. Παπαδόπουλου. Αντιδρώντας ο Γ. Βαρβιτσιώτης είπε ότι όσοι κατακρίνουν το πόρισμα δε θα έμεναν ικανοποιημένοι ούτε και αν συμμετείχαν στο συνέδριο "τα δυόμισι εκατομμύρια των ψηφοφόρων της ΝΔ".

Τι είπε ο Κ. Μητσοτάκης

Δίνοντας συνέχεια στην άποψή του ότι ο Μ. Εβερτ έχει αποτύχει και ότι η ΝΔ διέρχεται θανάσιμη κρίση, ο Κ. Μητσοτάκης προχώρησε ακόμα περισσότερο χτες με συνέντευξη που έδωσε στο περιοδικό ΣΤΑΤΟΥΣ.Σε αυτήν κατηγορεί τον Μ. Εβερτ ότι επιχείρησε να αλώσει το κόμμα, ενώ προχωρεί και σε κριτική της πολιτικής του Κ. Καραμανλή που αποτελεί πρόσωπο "ταμπού" στη ΝΔ. Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι ο Κ. Καραμανλής έγινε αρχηγός επειδή τον υποστήριξε το Παλάτι, τον κατηγορεί ότι τον ξεγέλασε μετά την πτώση της Χούντας και δεν τον πήρε στην κυβέρνησή του και του προσάπτει υπερβολικές κρατικοποιήσεις.

Ο Κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι ο σημερινός πρόεδρος της ΝΔ δε λέει την αλήθεια στον λαό και είπε ότι το καλοκαίρι ήταν διατεθειμένος να επιστρέψει στην ηγεσία, εάν του το ζητούσαν, προκειμένου το κόμμα να κερδίσει τις εκλογές.

Ξεκαθαρίζει ότι μόνο σε ειδικές περιπτώσεις θα ξαναγύριζε στη θέση του πρωθυπουργού και αναφερόμενος στην κόρη του λέει ότι εάν αναμετρηθούν οι "σαραντάρηδες" για την ηγεσία "η Ντόρα θα έχει πολύ καλή τύχη". Εντύπωση πάντως προκάλεσε το γεγονός ότι ο Κ. Μητσοτάκης στη συνέντευξη υποβαθμίζει την υποψηφιότητα Σουφλιά που είναι ο επικεφαλής των "τριών".

Γιάννης ΦΩΤΟΥΛΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ