Παρασκευή 29 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αγωνιστική ανάταση

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (του ανταποκριτή μας) .-

Με τις μεγαλύτερες απεργιακές συγκεντρώσεις των τελευταίων χρόνων και με αυξημένα τα ποσοστά συμμετοχής στην απεργία σε όλους τους κλάδους απάντησαν οι εργαζόμενοι της Β. Ελλάδας στην κυβερνητική πολιτική.

Στη Θεσσαλονίκη πάνω από 3.000 εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν έξω από το Εργατικό Κέντρο και πραγματοποίησαν μαχητική πορεία προς το ΥΜΑΘ. Η συμμετοχή στην απεργία στα μεγάλα εργοστάσια ξεπέρασε το 70%, στους διαφόρους κλάδους του ιδιωτικού τομέα το 50%, ενώ οι περισσότερες υπηρεσίες του δημόσιου και οι τράπεζες δε λειτούργησαν. Στις άλλες πόλεις οι συγκεντρώσεις και οι πορείες που έγιναν ήταν ανάλογες σε όγκο και δυναμισμό και η συμμετοχή των εργατοϋπαλλήλων στην απεργία ήταν σημαντικά αυξημένη.

Στο Νομό Θεσσαλονίκης σύμφωνα με το οργανωτικό γραφείο του ΕΚΘ, σε βιομηχανίες όπως η ΑΜΣΤΕΛ, η ΒΑΛΚΑΝ, η Ηλιος ΤΕΝ ΚΑΤΕ, η ΜΕΛ, η ΕΛΛΕΝΙΤ, ΤΙΤΑΝ,ΟΓΣΘ, ΚΟΚΑ ΚΟΛΑ καιΗΒΗ, το Χαλυβουργείο, η ΕΚΟ, η "Χένινγκερ" και ο Χωναίος, η συμμετοχή ήταν καθολική. Σε άλλες, όπως η ΣΙΔΕΝΟΡ, η ΣΙΓΚ, η ΤΕΚΚΟΣΑ, η ΖΗΜΕΝΣ, το ΑΓΝΟ και η ΖΑΝΑΕ η συμμετοχή ήταν μειωμένη. Σ' αυτές τις βιομηχανίες την απόλυτη ευθύνη της μη συμμετοχής φέρουν οι διοικήσεις των σωματείων που ελέγχονται κύρια από την ΠΑΣΚΕ και πήραν αποφάσεις ενάντια στην απεργία!

Στις 9.30 το πρωί στην πλατεία Δικαστηρίων όπου έχουν κατασκηνώσει οι απολυμένοι της GOOD YEAR,πραγματοποιήθηκε δυναμική προσυγκέντρωση από την Επιτροπή Πρωτοβάθμιων Σωματείων Θεσσαλονίκης.

Οι ομιλητές της συγκέντρωσης, οι πρόεδροι του ΕΚΘ και της ΕΔΟΘ/ΝΤ - ΑΔΕΔΥ, Ηλίας Κοντόπουλος και Δημήτρης Κίτσιος,κατάγγειλαν την εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης και χαρακτήρισαν τον νέο προϋπολογισμό αντιλαϊκό και αντεργατικό τονίζοντας πως εξυπηρετεί αποκλειστικά το πρόγραμμα σύγκλισης και τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου.

Στη συγκέντρωση μίλησε και ο γγ της ΓΣΕΕ, Γιώργος Μαυρίκος,ο οποίος αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη κλιμάκωσης του αγώνα. "Η σημερινή επιτυχία της απεργίας, τόνισε, είναι ένα σημαντικό σινιάλο που μας καλεί σε κλιμάκωση του αγώνα. Η εργοδοσία κερδοσκοπεί και παραοικονομεί και η κυβέρνηση διευθύνει το σικέ παιχνίδι σε βάρος των εργαζομένων, υπεύθυνη για τις χιλιάδες των ανέργων και των εξαθλιωμένων. Τους προειδοποιούμε, δε θα περάσουν καλά μαζί μας, θα τους βρει βαρύς χειμώνας κινητοποιήσεων και αγώνων".

Ακολούθησε μαχητική πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης με συνθήματα κατά της εισοδηματικής πολιτικής, του Μάαστριχτ και της εργοδοσίας που κατέληξε στο ΥΜΑΘ, όπου επιδόθηκε ψήφισμα. Η αντιπροσωπεία των εργαζομένων αρνήθηκε να δει τον υπουργό, δηλώνοντας πως η κυβέρνηση γνωρίζει τα προβλήματα και τα όρια του διαλόγου έχουν εξαντληθεί.

  • Οι μεγαλύτερες των τελευταίων χρόνων, ήταν οι συγκεντρώσεις και οι πορείες που έγιναν στην Αλεξανδρούπολη,τη Βέροια,τη Νάουσα,τις Σέρρες,την Καβάλα,την Κατερίνη,την Κοζάνη.

Φ. Δ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ