Τετάρτη 4 Γενάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τα ναρκωτικά είναι αποτέλεσμα των προβλημάτων

Τα παιδιά της Θεραπευτικής Κοινότητας "Διάβαση" μιλούν για το δικό τους "μέτωπο" αντίστασης κατά των ναρκωτικών

Τα παιδιά της Κοινότητας "Διάβαση" έχουν τη δική τους άποψη σχετικά με τις διάφορες θεωρίες που ακούγονται τελευταία. Είναι, μάλιστα, κατηγορηματικοί: "Τα ναρκωτικά, λένε, δεν είναι το πρόβλημα, αλλά το αποτέλεσμα των προβλημάτων".

Τα παιδιά αυτά κατάλαβαν μέσα απ' την ίδια τη ζωή τους, πως "δεν πρέπει να περιμένουν από άλλους αυτό που μπορούν να κάνουν μόνοι τους". Τα παιδιά που αποφάσισαν να δημιουργήσουν το δικό τους μέτωπο, όχι μόνο ενάντια στα ναρκωτικά, αλλά και σε άλλα προβλήματα που τους απασχολούν.

Κοινό μέτωπο

Λίγες μέρες πριν το τέλος του 1994 συναντηθήκαμε με τα μέλη της Ανοιχτής Κοινότητας "Διάβαση", με εκπροσώπους από το "Πρόγραμμα Οικογένειας" και τους κατοίκους της γειτονιάς τους. Σημείο συνάντησης ήταν το καινούριο τους σπίτι, κοντά στην πλατεία Αμερικής. Φτιάξαμε μια μικρή παρέα, κι αρχίσαμε την κουβέντα.

"Αν ενδιαφερόμαστε για το διπλανό μας, αν αγαπάμε αυτό που κάνουμε, τότε έχουμε δημιουργήσει το "μέτωπο", την αντίσταση, κατά των ναρκωτικών. Αυτό επιδιώκουμε",λέει ο Παντελής,μέλος της "Διάβασης" εδώ και δέκα μήνες. Σ' αυτό το "μέτωπο" συμμετέχουν γονείς και ομάδες πρωτοβουλίας της γειτονιάς, οι οποίοι προσφέρουν σημαντική βοήθεια στα μέλη της Κοινότητας με τη συνεργασία τους και τη συμπαράστασή τους. Αυτό, άλλωστε, επισημαίνει και οΣταύρος: "Η βοήθεια των γονιών είναι πολύ σημαντική. Αν δε συμμετείχαν στον αγώνα μας, πολλά απ' αυτά που βλέπετε δε θα ήταν έτσι". Κι η Κατερίνα, μια κοπέλα 19 χρονών, εκπρόσωπος της "Ομάδας Πρωτοβουλίας της Γειτονιάς", λέει με τη σειρά της: "Το καλύτερο όπλο κατά των ναρκωτικών είναι αυτές οι παρεμβάσεις σε θέματα που αφορούν την περιοχή μας. Κοινός μας στόχος είναι η αναβίωση της παραδοσιακής γειτονιάς. Πάντως, είναι αλήθεια ότι, τα παιδιά της "Διάβασης" έχουν ταράξει τα νερά του εφησυχασμού και της απάθειας, σε εποχές που η αλλοτρίωση και η αποξένωση είναι το κύριο χαρακτηριστικό της κοινωνίας μας".

"Ετσι φτιάξαμε τη γειτονιά μας"

Πολλές, όμως, ήταν οι δυσκολίες που συνάντησαν τα μέλη της "Διάβασης" και του "Προγράμματος Οικογένειας", στην προσπάθειά τους να δημιουργήσουν αυτή τη γειτονιά. Η κ. Νικοπούλου,μέλος του "Προγράμματος Οικογένειας" της ΑΚ ΔΙΑΒΑΣΗ, καταθέτει τη δική της άποψη: "Στην αρχή τα πράγματα ήταν δύσκολα. Εμείς έπρεπε να ξεφύγουμε απ' το στίγμα ότι είμαστε "γονείς χρηστών". Αποφασίσαμε να αγωνιστούμε μαζί με τα παιδιά και τα καταφέραμε. Ανοίξαμε τις πόρτες μας και καλέσαμε τον κόσμο. Ετσι, κερδίσαμε την εμπιστοσύνη του". "Πριν έρθω σε επαφή με τα παιδιά της Κοινότητας νόμιζα ότι ήταν άτομα μη προσεγγίσιμα, άνθρωποι του περιθωρίου. Οταν τους γνώριζα κατάλαβα ότι μπορούσα να συζητήσω μαζί τους πολύ καλύτερα κι από άτομα που δεν ήταν χρήστες", παραδέχεται η Κατερίνα.

Από την πλευρά του ο Παντελής,μέλος της "Διάβασης" υποστηρίζει: "Οταν ήμασταν χρήστες δεν υπήρχαν σχέσεις. Εμείς αντικαταστήσαμε την αποξένωση με ουσιαστικές παρεμβάσεις. Υπήρχαν άνθρωποι που έμεναν στην ίδια πολυκατοικία και δε γνωρίζονταν. Αυτό θέλουμε να μην υπάρχει. Τώρα υπάρχει μαζική ευαισθητοποίηση. Αυτός ήταν ο στόχος μας, αλλά δε θα μείνουμε εδώ. Ελπίζουμε ως το Μάρτη να δημιουργήσουμε πολιτιστικό στέκι στην Κοινότητα, όπου θα έρχονται άνθρωποι της γειτονιάς, που ενδιαφέρονται για την αναβάθμιση της πόλης μας και της ποιότητας της ζωής μας".

Τη συζήτηση έκλεισε με μια φράση της η Μαρία, μέλος της Κοινότητας, στέλνοντας παράλληλα κι ένα μήνυμα: "Το να λες "καλημέρα" στο δρόμο είναι σημαντικό, ανεξάρτητα αν γνωρίζεσαι με τον άλλο ή όχι. Το να νιώθεις την ανάγκη να το κάνεις είναι μεγάλη υπόθεση".

Κώστας ΠΑΣΑΚΥΡΙΑΚΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ