Τετάρτη 4 Γενάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Πάμε για νέο ΕΣΘΟΝΙΑ;

Επικαλούμενος το σύστημα ραδιοεπικοινωνιών, που συντέλεσε στο να χαθούν εκατοντάδες ζωές στη Βαλτική, ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας καταργεί τη θέση του δεύτερου ραδιοτηλεγραφητή στα ακτοπλοϊκά πλοία

Σήμα κινδύνου για την ασφάλεια επιβατών και πληρωμάτων στα ταξίδια με πλοία των γραμμών εσωτερικού έστειλε χτες η Ενωση Ραδιοτηλεγραφητών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΡΡΑΕΝ). Το σήμα κινδύνου στάλθηκε μετά την απόφαση του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας Γ. Κατσιφάρα να καταργήσει τη θέση του δεύτερου ραδιοτηλεγραφητή στα επιβατικά πλοία των γραμμών εσωτερικού.

Η Ενωση υπενθυμίζει ότι η θέση του δεύτερου ραδιοτηλεγραφητή στα επιβατικά πλοία εσωτερικού καθιερώθηκε μετά το πολύνεκρο ναυάγιο του επιβατικού πλοίου ΗΡΑΚΛΕΙΟ και εντασσόταν στην προσπάθεια αναβάθμισης της ασφάλειας της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα. Με νωπή τη μνήμη από την εκατόμβη θυμάτων, που συνόδευσε το επίσης πολύνεκρο ναυάγιο του επιβατικού πλοίου ΕΣΘΟΝΙΑ στα νερά της Βαλτικής, η Ενωση ρωτά τον υπουργό αν δεσμεύεται ότι δε θα υπάρξει ναυάγιο τέτοιου τύπου και ότι δε θα χαθούν εκατοντάδες ανθρώπινες ζωές, εξαιτίας της μη σωστής λειτουργίας του τομέα ραδιοεπικοινωνιών.

Η Ενωση απαντά έτσι στο επιχείρημα του υπουργείου ότι η θέση του δεύτερου ραδιοτηλεγραφητή δεν είναι αναγκαία, μετά την τοποθέτηση στα πλοία αυτόματων συσκευών του συστήματος GMDSS (σ. σ. παγκόσμιο σύστημα για τον άμεσο εντοπισμό της θέσης των πλοίων). Υπενθυμίζεται ότι η ύπαρξη του συστήματος όχι μόνο δεν έσωσε τους επιβάτες και το πλήρωμα του ΕΣΘΟΝΙΑ, αλλά όπως αποδείχτηκε εκ των υστέρων, ακριβώς η εναπόθεση όλων των ελπίδων σ' αυτό το σύστημα ήταν που έκανε το συγκεκριμένο ναυάγιο να είναι πολύνεκρο.

Η Ενωση Ραδιοτηλεγραφητών αποκαλύπτει ότι πέρα από τα προβλήματα αξιοπιστίας του συστήματος, η απόφαση του υπουργού βρίσκεται κυριολεκτικά στον αέρα και για τον πρόσθετο λόγο ότι ακόμα κι αν τα πλοία είναι εφοδιασμένα με τις αυτόματες συσκευές, δεν υπάρχει στην ξηρά υποδομή κατάλληλη για να υποδεχτεί τα σήματα αυτών των συσκευών. "Φαίνεται, σημειώνει η Ενωση αναφερόμενη στον υπουργό, ότι είτε αγνοεί την ανυπαρξία υποδομής στην ξηρά για την εφαρμογή αυτού του συστήματος, είτε γνωρίζει οπότε εγκληματεί"!

Σε σχέση με ένα δεύτερο επιχείρημα που χρησιμοποιείται απ' όσους έχουν συμφέρον να καταργηθεί η θέση του ασυρματιστή, ότι οι ανάγκες που καλύπτει ο ασυρματιστής θα καλυφθούν με την εγκατάσταση συστήματος ψηφιακής επιλογικής κλήσης (DSC) στη ζώνη των υπερβραχέων κυμάτων (VHF) από τον ΟΤΕ, η Ενωση απαντά με δύο στοιχεία. Πρώτον ότι η ολοκλήρωση της εγκατάστασης αυτού του συστήματος θα γίνει στο τέλος του 1995. Και δεύτερο ότι αυτή η εγκατάσταση αφορά μόνο τον εμπορικό τομέα των ραδιοεπικοινωνιών. Οπως τονίζει μάλιστα σχετικά, η ζώνη των υπερβραχέων από μόνη της δεν καλύπτει, λόγω ιδιομορφίας, πλήρως τον εθνικό θαλάσσιο χώρο.

Μηδενίζοντας σχεδόν τα επιχειρήματα του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, η Ενωση Ραδιοτηλεγραφητών σημειώνει ότι ο μόνος αξιόπιστος τρόπος πιστοποίησης της καλής και ασφαλούς λειτουργίας των νέων συσκευών είναι η για μεγάλο χρονικό διάστημα δοκιμαστική χρήση τους και η καταγραφή των αποτελεσμάτων αυτών των δοκιμών. Ρωτά, λοιπόν, αν υπήρξε τέτοιο δοκιμαστικό στάδιο και αν υπάρχουν καταγραμμένα αποτελέσματα.

Η κατάργηση της θέσης του δεύτερου ραδιοτηλεγραφητή γίνεται με υπουργική απόφαση που τροποποιεί τα Προεδρικά Διατάγματα 177/74 και 362/84.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ