Τετάρτη 4 Γενάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Στους ξεχασμένους της Ροδόπης

(Ανταπόκριση της Αννας ΑΝΑΝΙΑΔΟΥ).-

Eκεί που η πολιτεία και οι εκπρόσωποί της πηγαίνουν μόνο σε προεκλογικές περιόδους, εκεί που για να φτάσεις χρειάζεται να διανύσεις 30 χιλιόμετρα άβατο χωματόδρομο, εκεί που η μετανάστευση - εσωτερική και εξωτερική - είναι καθημερινό φαινόμενο, εκεί που η υγεία και η παιδεία θεωρούνται απαγορευμένος καρπός, περιόδευσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Κατσαρός,παραμονές της Πρωτοχρονιάς. Είδε την αθλιότητα και τη μιζέρια των κατοίκων, μίλησε μαζί τους και άκουσε τη δική τους άποψή - καταγγελία για τις απαράδεκτες συνθήκες που ζουν.

Ο λόγος για τους 2.000 κατοίκους της Κοινότητας Κέχρου του Νομού Ροδόπης,που αποτελείται από 12 οικισμούς. Το χωριό Κέχρος, που είναι και η έδρα της Κοινότητας, βρίσκεται στα 850 μέτρα υψόμετρο, λίγα μόλις χιλιόμετρα από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα και 60 χιλιόμετρα από την Κομοτηνή.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ, συνοδευόμενος από αντιπροσωπεία της Κομματικής Οργάνωσης Ροδόπης, έφτασε στον Κέχρο λίγο πριν το μεσημέρι. Πρώτος σταθμός το κοινοτικό γραφείο, όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο, το γραμματέα και την αγροτική γιατρό. Ο δρόμος γι' αυτούς είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα. Στη σύντομη συνομιλία που είχαμε με τη γιατρό του χωριού, μίλησε για τις άθλιες συνθήκες που υποχρεώνεται να δουλεύει, ενώ ο γραμματέας της Κοινότητας Σ. Κασέρης, αγανακτισμένος από την αδιαφορία της πολιτείας, δηλώνει: "Εγώ μέσα σε τρία χρόνια πέταξα ένα αυτοκίνητο".

"Ευτυχώς στα 1984 η ΜΟΜΑ, για δικούς της λόγους, προχώρησε σε διαπλάτυνση", εξηγεί ο πρόεδρος της Κοινότητας Μεμέτ Απτουραχίμ.Ομως, προσθέτει, από τότε μέχρι και σήμερα η πολιτεία δεν μπόρεσε να βρει τα χρήματα για να τον ασφαλτοστρώσει.

Δε γίνονται μαθήματα!

Ετσι ενώ σχολεία υπάρχουν σε όλα τα χωριά της Κοινότητας, μαθήματα δε γίνονται γιατί οι δάσκαλοι δεν μπορούν να πηγαίνουν συχνά (!). Το λεωφορείο πηγαίνει μόνο μέχρι τον Κέχρο και τα δρομολόγια είναι περιορισμένα, ενώ η επικοινωνία με τους υπόλοιπους οικισμούς γίνεται με τρακτέρ, αγροτικά αυτοκίνητα και με τα πόδια. Γι' αυτό οι κτηνοτρόφοι δεν έχουν τη δυνατότητα να διαθέσουν τα προϊόντα τους. Τελευταία και μετά τις αλλεπάλληλες παρεμβάσεις της Κομματικής Οργάνωσης Ροδόπης του ΚΚΕ, η Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών του νομού έδειξε κάποιο ενδιαφέρον. Αλλά τα προβλήματα δεν έχουν τελειωμό. Στα χωριά Κερασιά, Χαμηλό, Μικρός Κέχρος και Κάμπος,οι κάτοικοι κουβαλάνε το νερό από τις πηγές με τους κουβάδες. Συνολικά η Κοινότητα χρειάζεται 10 ακόμη γεωτρήσεις για να λύσει το πρόβλημα της υδροδότησης σε όλα τα χωριά. Ομως χρειάζονται χρήματα και η πολιτεία δε δίνει παρά λίγα ψίχουλα. Ετσι οι κάτοικοι περιμένουν κάθε φορά που γίνονται εκλογές μήπως και γίνει τίποτα, εξομολογείται ο πρόεδρος.

Στη συζήτηση που είχε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Κατσαρός αμέσως μετά τη λειτουργία, έξω από το τζαμί, οι δασεργάτες κατήγγειλαν ότι το Δασαρχείο δεν τους δίνει άδεια να δουλέψουν παραπάνω από 30 - 40 μέρες, με αποτέλεσμα να μην καταφέρνουν να συμπληρώνουν ούτε τα ένσημα για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη του ΙΚΑ. Ετσι δεν μπορούν να ζήσουν στο χωριό τους. "Πηγαίνω για μεροκάματο στην Αθήνα, μαζεύω μερικά χρήματα και έρχομαι για να ζήσω στο χωριό. Οταν τελειώσουν ξαναφεύγω", λέει ο 26χρονος Χασάν,που είναι νιόπαντρος. Ο Χουσεφιν,παντρεμένος με δύο παιδιά, κάνει μεροκάματα στα καράβια ή στις οικοδομές. "Αναγκαζόμαστε, λέει, να φεύγουμε από τα σπίτια μας και να δουλεύουμε μακριά. Κι αυτό γιατί η πολιτεία αδιαφορεί για μας". Ο 15χρονος Μεμέτ έχει το δικό του παράπονο. "Πηγαίνω στο Γυμνάσιο στην Κομοτηνή και αναγκάζομαι να μένω μακριά από τους γονείς μου γιατί δεν έχουμε συγκοινωνία".

Η πολιτεία αδιαφορεί για τα τόσα προβλήματα που έχουν και ο Σαλί δίνει την εξήγησή του: "Είμαστε μουσουλμάνοι γι' αυτό θέλουν να μας κρατήσουν στη μιζέρια". Κι όλοι συμφώνησαν κουνώντας το κεφάλι...

Ντροπή

"Είναι ντροπή και αίσχος για το ελληνικό κράτος να έχει απομονωμένους χιλιάδες ανθρώπους στην κορυφή της Ροδόπης. Είναι αδιανόητο να σας στερεί παράνομα το κράτος ό,τι δικαιούστε να έχετε, αφού κι εσείς είστε φορολογούμενοι πολίτες", ανέφερε ο βουλευτής του ΚΚΕ και συνέχισε: "Η πολιτεία είναι διπλά υποχρεωμένη να σας τα δώσει και γιατί "φυλάτε Θερμοπύλας". Εμείς θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να δοθεί οριστική λύση στα προβλήματά σας", τονίζει και ενημερώνει πως "ήδη έχουμε κάνει ερώτηση στη Βουλή και περιμένουμε την απάντηση από τους αρμόδιους υπουργούς". Ο βουλευτής του ΚΚΕ κατήγγειλε την πολιτική των διακρίσεων που εφαρμόζουν χρόνια τώρα οι κυβερνήσεις του δικομματισμού απέναντι στη μουσουλμανική μειονότητα.

Στην Κοινότητα Ασωμάτων,ο Γ. Κατσαρός συζήτησε με τους κατοίκους το πρόβλημα του καπνού, που για την περιοχή είναι μονοκαλλιέργεια. Οι παραγωγοί παραπονέθηκαν ότι δεν έχουν πάρει ακόμη την επιδότηση, αλλά ούτε την έκτακτη ενίσχυση για τις καλλιεργητικές περιόδους 1991 και 1992, κάτι για το οποίο είχε δεσμευτεί πέρσι η κυβέρνηση. Διακρίσεις καταγγέλθηκαν και για τους συνεταιρισμούς που αρνούνται να τους κάνουν μέλη τους, ενώ οι γεωπόνοι δεν εμφανίζονται στην περιοχή.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ξεχασμένοι από θεούς και κυβερνήσεις 3.500 άνθρωποι... (2002-08-03 00:00:00.0)
Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή (2002-08-03 00:00:00.0)
Χωρίς νερό και δρόμο (2001-07-27 00:00:00.0)
"Είμαστε αδέρφια"! (1998-03-15 00:00:00.0)
Ντυμένη στα άσπρα η Βόρεια Ελλάδα (1997-12-18 00:00:00.0)
Στο -10 η θερμοκρασία στο Νευροκόπι (1997-12-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ