Σάββατο 11 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Το "περιστατικό"

Αφιονισμένοι δερβίσηδες οι ένστολοι κουμπουροφόροι και ροπαλοφόροι επέπεσαν άγρια πάνω στους... πατεράδες και στους παππούδες τους και, σπρώχνοντας, χτυπώντας και τσαλαπατώντας, τους εξανάγκασαν να σταματήσουν την ειρηνική πορεία τους προς το πρωθυπουργικό γραφείο.

Κι όταν είδαν τους απόμαχους να επιμένουν, δε δίστασαν να εξαπολύσουν εναντίον τους και δακρυγόνα!

Με αυτό τον τρόπο οι πρωθυπουργικοί πραιτοριανοί απότισαν φόρο τιμής στη μεγάλη εκείνη γενιά που ελευθέρωσε και δημιούργησε τη σύγχρονη Ελλάδα: με τη θηριώδη καταστολή.

Πού έγιναν όλα αυτά τα ανήκουστα και τα τερατώδη;

Εγιναν 400 μέτρα από τη Βουλή των Ελλήνων, 100 μέτρα από την πρωθυπουργική κατοικία, 200 μέτρα από το Προεδρικό Μέγαρο και 30 μόνο μέτρα από τα Γραφεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του Ευρωκοινοβουλίου στην Αθήνα!

Κι έγιναν σε μια ώρα, που η Βουλή των Ελλήνων εξέλεγε ("συναινούσα") Πρόεδρο Δημοκρατίας, για να αποφύγει τη λαϊκή ετυμηγορία, σε μια ώρα που ο πρωθυπουργός, ευτυχής για το ξεπέρασμα και του προεδρικού σκοπέλου, υποσχόταν καλύτερες μέρες για όλους, σε μια ώρα που ετοιμαζόταν η αλλαγή φρουράς στην Προεδρία της Δημοκρατίας και σε μια ώρα που η Ευρωπαϊκή Ενωση πιέζει αφόρητα τους.... νομάρχες της στην Αθήνα για νέες περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες.

Υπάρχει, τάχα, Ελληνας πολίτης που να πιστεύει ότι ήταν τυχαία όλη αυτή η συγκυρία;

Υπάρχει, έστω και ένας;

Δυστυχώς, υπήρξε. Υπήρξε ο - και συνταγματολόγος - κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Βενιζέλος. Ο οποίος δεν το πιστεύει, φυσικά, αλλά ο οποίος το ισχυρίστηκε (εμμέσως πλην σαφώς) δημόσια. Είπε, πάνω - κάτω, ο φέρελπις αυτός δημόσιος ανήρ:

- Η κυβέρνηση εκφράζει τη λύπη της για το περιστατικό... Ερευνάται αν υπήρξε υπέρβαση των κανόνων που ισχύουν στις περιπτώσεις αυτές... Είναι προφανές ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και πολύ περισσότερο η κυβέρνηση δεν έχει δώσει εντολή για τη χρήση δακρυγόνων...

"Λυπάται", λοιπόν, η κυβέρνηση! Πόσο "λυπάται"; Τόσο πολύ, ώστε να αποκαλεί "περιστατικό" τη θηριωδία! Και να αποκαλεί την ανήκουστη αυτή αγριότητα "περιστατικό" διά στόματος ενός καθηγητή του Συνταγματικού Δικαίου!

Και τι έγινε, κ. καθηγητά, "ο σεβασμός και η προστασία της αξίας του ανθρώπου", που "αποτελούν την πρωταρχική υποχρέωση της πολιτείας" - κατά το άρθρο 2 (παρ. 1) του Συντάγματος;

Και τι έγινε, κ. καθηγητά, το δικαίωμα των Ελλήνων να συνέρχονται ησύχως και αόπλως - όπως ορίζει το άρθρο 11 (παρ. 1) του Συντάγματος;

Και, το κυριότερο, τι έγινε, κ. καθηγητά, η υποχρέωση του κράτους "να μεριμνά για την υγεία των πολιτών και να λαμβάνει ειδικά μέτρα για την προστασία της νεότητας, του γήρατος, της αναπηρίας και για την περίθαλψη των απόρων" - όπως ορίζει το άρθρο 21 (παρ. 3) του Συντάγματος;

Είναι φανερό ότι όλα αυτά θυσιάστηκαν στο βωμό της πολιτικής και κομματικής σκοπιμότητας. Ολα αυτά θυσιάστηκαν, προκειμένου να στείλει ο κ. Παπανδρέου ένα σαφές μήνυμα προς όλους τους Ελληνες:

Οτι οι εργατικές και κοινωνικές κινητοποιήσεις θ' αντιμετωπιστούν με την αγριότερη δυνατή καταστολή, η οποία δε θα φεισθεί ουδενός - ούτε καν των γερόντων!

Οτι, διά της έννομης βίας και διά του κρατικού τρόμου, είναι αποφασισμένος να εξοφλήσει όλες τις αντιλαϊκές επιταγές που έχει υπογράψει, με εκδότες τους Ισχυρούς της Ευρώπης και με αποδέκτη τον ελληνικό λαό!

Είπε, βεβαίως, και μια αλήθεια ο κ. Βενιζέλος: Οτι την εντολή δεν την έδωσε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης.

Το πιστεύουμε. Διότι και αυτό το υπουργείο, όπως και όλα τα υπόλοιπα υπουργεία, δε διοικείται από τους υπουργούς και υφυπουργούς του, αλλά από την πρωθυπουργική αυλή, η οποία έχει τα δικά της νήματα προς αυτά - πίσω από τους υπουργούς.

Οι "εντολείς", άρα, θα πρέπει να αναζητηθούν στο Μέγαρο Μαξίμου!

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πρόδρομος των ιδιωτικών ιατρικών σχολών (2006-12-08 00:00:00.0)
Ανάκριση Ελληνα πανεπιστημιακού στις ΗΠΑ (2003-02-18 00:00:00.0)
Νέο κρούσμα παιδικής εγκληματικότητας (2000-03-02 00:00:00.0)
Συναίνεση σε ευρωπαϊκούς "πυλώνες" (1998-04-09 00:00:00.0)
Οι ...οπαδοί του υπουργού (1996-09-27 00:00:00.0)
"Τιμητής" εκ του ασφαλούς (1995-01-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ