Κυριακή 12 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 34
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΒΑΜΒΑΚΙ
Η σειρά των βαμβακοπαραγωγών...

Μέτρα απαγορευτικά για την καλλιέργεια του βαμβακιού προωθεί, άμεσα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Μέτρα καταστροφικά προωθεί το Διευθυντήριο της ΕΕ στον τομέα του βαμβακιού που, αν εφαρμοστούν, οδηγούν σε σημαντική συρρίκνωση της καλλιέργειας και δραματική μείωση του εισοδήματος των βαμβακοπαραγωγών. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι τώρα, στις προτάσεις της Επιτροπής περιλαμβάνεται ανάμεσα στα άλλα η επιβολή πλαφόν παραγωγής ξεχωριστό για την Ελλάδα στο ύψος των 700.000 τόνων σύσπορου βαμβακιού και 250.000 τόνων για την Ισπανία. Πρόκειται ουσιαστικά για μια άνιση κατανομή της συνολικής ποσόστωσης αφού η ποσόστωση που σχεδιάζουν για τη χώρα μας είναι πολύ μικρότερη από την πραγματική σημερινή παραγωγή που ξεπερνά το 1.000.000 τόνους, ενώ οι δυνατότητες είναι για πολύ μεγαλύτερες ποσότητες. Αντίθετα στην Ισπανία που έχει παραγωγή μόλις 150.000 τόνους μεθοδεύουν να δώσουν ποσόστωση πολύ μεγαλύτερη (250.000 τόνους) από την πραγματική παραγωγή της.

Ετσι, με τη συγκεκριμένη κατανομή ευνοείται η Ισπανία που, πλέον, δε θα πληρώνει πρόστιμο συνυπευθυνότητας και δίνεται η δυνατότητα σ' αυτή τη χώρα να αυξήσει την παραγωγή της κατά 70% περίπου, σε σχέση με το σημερινό επίπεδο. Αντίθετα στους Ελληνες βαμβακοπαραγωγούς επιβάλλεται "από χέρι" μεγάλο πρόστιμο αφού είναι δεδομένη η υπέρβαση του πλαφόν σε πολύ μεγάλο ποσοστό. Αντίστοιχα μεγάλο θα είναι και το πρόστιμο συνυπευθυνότητας αφού, τώρα, καταργείται το ανώτερο όριο και το πρόστιμο θα μπορεί να αυξάνεται μέχρι και 100% ανάλογα με το ποσοστό που η παραγωγή βαμβακιού θα ξεπερνά το κοινοτικό πλαφόν. Σήμερα, η χώρα μας έχει παραγωγή μεγαλύτερη κατά 45%, και από το νέο αυτό πλαφόν που μας βάζουν... Ομως, ταυτόχρονα με τα παραπάνω, "οι φίλοι και σύμμαχοι" του Διευθυντηρίου της ΕΕ, ανεξάρτητα από το ύψος παραγωγής, μειώνουν κατά 10% την τιμή στόχου (με βάση την οποία μειώνεται ανάλογα και το ύψος της επιδότησης... και, άμεσα, η τιμή παραγωγού).

Με δεδομένα λοιπόν τη μείωση κατά 10% της τιμής στόχου, την κατάργηση κάθε φραγμού στο ύψος του προστίμου συνυπευθυνότητας ανάλογα με την υπέρβαση της παραγωγής και αν συνυπολογιστεί ότι φέτος η παραγωγή μας ξεπερνά το 1.000.000 τόνους βαμβακιού, οι βαμβακοπαραγωγοί της χώρας - ανεξάρτητα αν είναι μικροί παραγωγοί είτε μεγάλοι - θα έπρεπε να πληρωθούν μειωμένες θεσμικές τιμές κατά 100 δραχμές, περίπου, το κιλό!Είναι, ακόμα πιο σημαντικό, ότι στο εξής με το νέο καθεστώς δε θα αναγνωρίζεται, πλέον, η κατηγορία των μικρών παραγωγών που καλλιεργούσαν μέχρι 25 στρέμματα βαμβάκι για την οποία προβλεπότανε η απαλλαγή από τα πρόστιμα συνυπευθυνότητας κλπ.

Αλλά στις σκέψεις των ιθυνόντων της ΕΕ είναι και η εφαρμογή συστήματος ανάλογου με κείνο που επιβλήθηκε στον καπνό. Δηλαδή να μπει ένα πλαφόν περιορισμένης παραγωγής και μόνον γι' αυτό να πληρώνονται οι παραγωγοί. Οπότε οι κοινοτικές δαπάνες δεν πρόκειται να ξεπεράσουν το αρχικό όριο αφού κανένας δεν πρόκειται να καλλιεργήσει κιλό παραπάνω γιατί απλούστατα, όπως γίνεται με τα καπνά, δε θα μπορεί να πουλήσει. Ετσι και οι βαμβακοπαραγωγοί θα ακολουθήσουν την τύχη των καπνοπαραγωγών...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ