Κυριακή 12 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
"Θα τους γίνουμε εφιάλτης"

Ορθιοι στα πόστα του αγώνα οι συνταξιούχοι, δηλώνουν την απόφασή τους να συνεχίσουν στο μόνο δρόμο που φέρνει αποτέλεσμα

Οργή και αγανάκτηση είναι τα συναισθήματα που πλημμυρίζουν τους συνταξιούχους για την αναίτια και βάρβαρη επίθεση που δέχτηκαν από άνδρες των ΜΑΤ κοντά στο Μέγαρο Μαξίμου. Οργή και αγανάκτηση, γιατί η κυβέρνηση όχι μόνο δε δίνει λύσεις στα προβλήματά τους και τους θεωρεί ξοφλημένους, αλλά και γιατί δείχνει να πιστεύει ότι με το πρώτο χτύπημα θα κατάφερνε να σταματήσει τον αγώνα τους. Οι συνταξιούχοι δηλώνουν αποφασισμένοι να διαψεύσουν αυτήν την κυβερνητική προσδοκία και πράττουν ήδη αυτό που από την ίδια τους την πείρα ξέρουν πως θα φέρει αποτέλεσμα: Συσπειρώνονται ακόμα περισσότερο στα σωματεία τους, δίνουν το καθημερινό τους "παρών" στο πόστο του αγώνα.

Μία μέρα μετά την επίθεση των ΜΑΤ και ενώ τα σημάδια της δεν έχουν ακόμα σβήσει στα κορμιά των απομάχων της δουλιάς, συναντήσαμε στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά το προεδρείο της Ενωσης Συνταξιούχων ΙΚΑ Πειραιά. Πρόεδρος της Ενωσης είναι ο 84χρονος Νικήτας Σουγκλάκος,που το μεσημέρι της Πέμπτης τραυματίστηκε στο κεφάλι από τη ρίψη καπνογόνων και μεταφέρθηκε λιπόθυμος στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Αθήνας. Αυτή ήταν η ανταμοιβή του για τα 40 χρόνια σκληρής εργασίας στην κεντρική λαχαναγορά του Ρέντη. Παίρνει 100.000 δραχμές σύνταξη - μαζί με το επικουρικό - και πληρώνει 30.000 δραχμές ενοίκιο. "Εχω φως, νερό, τηλέφωνο. Τα λεφτά δε φτάνουν. Στις δέκα μέρες ζητάω δανεικά από το γιο μου". Ο πρόσφατος τραυματισμός στο κεφάλι δεν τον "έριξε". Εδωσε αμέσως το δικό του "παρών" στα γραφεία του σωματείου και μαζί με τους συναδέλφους του προετοίμαζαν χτες όχι μόνο τις κινητοποιήσεις που θα συνεχιστούν, αλλά και την εκλογοαπολογιστική συνέλευση του σωματείου του, που θα γίνει την Πέμπτη 23 Μάρτη.

"Νομίζουν, λέει αναφερόμενος στην κυβέρνηση, ότι μ' ένα χτύπημα θα κάνουν πίσω τους συνταξιούχους. Αλλα εμείς έχουμε μάθει να αγωνιζόμαστε και από τους πολέμους και από την αντίσταση". Μιλάει δυνατά, με σιγουριά, σφίγγει τις γροθιές του: "Μας παίρνουν τη σύνταξή μας, θα παλέψουμε. Είμαστε από τους ανθρώπους που δεν κάνουν πίσω, θα διεκδικήσουμε εκείνα που μας πήραν, θέλουν δε θέλουν. Αυτές οι επιθέσεις δε μας φοβίζουν. Τι περισσότερο μπορούν να μας κάνουν; Μας ανάγκασαν στα 80 μας χρόνια να κατέβουμε στο πεζοδρόμιο για ένα κομμάτι ψωμί, που στο τέλος τέλος το έχουμε κερδίσει με τον ιδρώτα μας".

Τον Ν. Σουγκλάκο συνόδευσε, μετά τα επεισόδια, στο Νοσοκομείο ο ταμίας του σωματείου Παντελής Μάρκου.Τριάντα χρόνια δούλευε στις οικοδομές για να παίρνει 105.000 δραχμές σύνταξη, μαζί με το επικουρικό. "Ευτυχώς δεν έχω ενοίκιο. Πληρώνω, όμως, τόσους λογαριασμούς που τα λεφτά δε φτάνουν ούτε για τις μισές μέρες του μήνα".

"Τα συναισθήματά μου για την επίθεση που δεχτήκαμε είναι μελανά - μας λέει. Αυτό το πράγμα δεν έχει ξαναγίνει ούτε επί δεξιάς κυβέρνησης και δεν περίμενα ότι θα μας κάνουν επίθεση. Ηταν παρατραβηγμένο. Πρώτη φορά χτύπησαν συνταξιούχους... ".

Μας μιλάει για το πώς τους αντιμετώπισαν στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Αθήνας: "Μας έδωσαν ένα χαρτί για να βγάλουμε ακτινογραφία, επειδή ο Νικήτας είχε χτυπήσει στο κεφάλι. Πήγα το χαρτί για να μας το σφραγίσουν και μας ζήτησαν 1.600 δρχ. Τους είπα "πού να βρει ο άνθρωπος 1.600 δρχ., τον χτύπησαν τα ΜΑΤ". Μετά από μεγάλη καθυστέρηση μάς το σφράγισαν. Κάναμε τις ακτινογραφίες που μας είπαν και μας έστειλαν στο γιατρό για να τις κοιτάξει. Ο γιατρός όμως δεν ερχόταν και κάποιοι μας είπαν ότι δεν υπάρχει νευρολόγος. Ετσι αναγκαστήκαμε να πάμε στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας".

Φανερά εξοργισμένος ήταν και ο γραμματέας του σωματείου Γιώργος Βαγγελάκος,που μας δήλωσε ότι ο αγώνας των συνταξιούχων θα συνεχιστεί. "Είτε το θέλει ο κ. Παπανδρέου με τη δεξιά πολιτική που εφαρμόζει, είτε δεν το θέλει, οι συνταξιούχοι θα τον επισκεφτούν κι αν στη συνάντηση, που μας υποσχέθηκαν ότι θα έχουμε, δε δώσει λύση στα προβλήματά μας, να είναι σίγουρος ότι θα του γίνουμε εφιάλτης",λέει ο ίδιος. "Οι συνταξιούχοι, συνεχίζει, που αντιμετώπισαν τις ορδές των χιτλερικών, των Ιταλών, των Βουλγάρων κατακτηκτών και φασιστών δε θα σταματήσουν σε καμία περίπτωση να αντιμετωπίζουν τα ΜΑΤ, αυτούς τους γενίτσαρους που έχει φτιάξει η πολιτική της Δεξιάς και εκείνοι που την εφαρμόζουν, είτε λέγεται ΝΔ, είτε ΠΑΣΟΚ, είτε λέγεται εντολές από Βρυξέλλες, της "Λευκής Βίβλου" και του Μάαστριχτ".

Ελενα ΦΥΝΤΑΝΙΔΟΥ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Θάνατος αγωνιστή (2010-02-20 00:00:00.0)
Διευρύνεται η "αναβάθμιση θέσης" (1998-04-03 00:00:00.0)
Συνέδριο μάχης το 30ό Συνέδριο (1996-05-21 00:00:00.0)
Πολλά τα προβλήματα που πρέπει να παλέψουμε (1996-03-14 00:00:00.0)
Βαράτε τους γέροντες!.. (1995-03-26 00:00:00.0)
Η επίθεση των ΜΑΤ (1995-03-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ