Πέμπτη 16 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Τρίτομη Ιστορία της Μακεδονίας

Από το 1929 και για σαράντα χρόνια, "περιηγήθηκε" όλο το μακεδονικό χώρο, (τον ελλαδικό και με διάφορες ευκαιρίες και τον εξωελλαδικό), προπολεμικά και μεταπολεμικά με την ιδιότητα του ιστορικού και αρχαιολόγου και στα χρόνια του πολέμου με την ιδιότητα του αξιωματικού της βρετανικής "Συμμαχικής Στρατιωτικής Αποστολής" στη Μακεδονία. Περπάτησε, διάβασε, ερεύνησε, ανέσκαψε και το αποτέλεσμά του ήταν το τρίτομο βιβλίο "Η Ιστορία της Μακεδονίας".Πρόκειται για τον ομότιμο καθηγητή του Κέμπριτζ Νίκολας Τζ. Λ. Χάμοντ,του οποίου το έργο (πρωτοεκδομένο το 1972 από το Κέμπριτζ) κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Μαλλιάρης - "Παιδεία" και παρουσιάστηκε προχθές στο Φιλολογικό Σύλλογο "Παρνασσό", σε ειδική τιμητική εκδήλωση, παρουσία εκπροσώπων του πολιτικού κόσμου, της Εκκλησίας, του επιστημονικού κόσμου και του γιου του συγγραφέα, ο οποίος παρέλαβε την τιμητική πλακέτα της Μακεδονικής Ενωσης προς τον συγγραφέα.

Στην εκδήλωση, για την έκδοση αυτού του έργου, το οποίο βοήθησε έγκαιρα τον Μανώλη Ανδρόνικο στο ανασκαφικό του έργο στη Βεργίνα (ο Χάμοντ επέμενε πολλά χρόνια πριν ότι οι Αιγές έπρεπε να τοποθετηθούν στη Βεργίνα), μίλησαν ο επιμελητής της έκδοσης Θ. Γεωργιάδης, ο εκδότης, ο αρχαιολόγος Ν. Χατζόπουλος κ.ά. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ε. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι το έργο αυτό "μας εξοπλίζει με τόσα επιχειρήματα και με το προτέρημα της αίσθησης της Ιστορίας. Εξοπλίζει το διπλωματικό μας αγώνα για σταθερότητα, ασφάλεια και ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή της νότιας Βαλκανικής".

Στον πρώτο τόμο, που εξετάζει την ιστορική γεωγραφία και προϊστορία της Μακεδονίας, ο συγγραφέας στο α κεφάλαιο "Τα φυσικά γνωρίσματα της Μακεδονίας" επισημαίνει: "Η πρώτη μας ανάγκη είναι να ορίσουμε τη Μακεδονία, όχι ως μία πολιτική περιοχή, αλλά ως ένα γεωγραφικό σύνολο. Είναι αλήθεια πως ακόμη και η απλή επωνυμία "Μακεδονία" παρουσιάζει διάφορες πολιτικές εκδοχές για το λόγο ότι καθιερώθηκε από τους "κατακτητές" Μακεδόνες από το 650 π.Χ. και έπειτα".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ