Πέμπτη 16 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Αγνοημένο νεοελληνικό θέατρο

Θεατρικό αναλόγιο από το "Δημήτρη Γληνό"

Το αποσιωπημένο νεοελληνικό Θέατρο βρήκε χώρο να στεγάσει τους οραματισμούς των δημιουργών του, που παραμένουν άγνωστοι στο πλατύ κοινό. ΤοΚέντρο Πολιτισμού "Δημήτρης Γληνός" ξεκινά παραστάσεις θεατρικού αναλογίου, σε τρεις ενότητες. Στην πρώτη ενότητα, που ξεκινά στις 20 του Μάρτη, με κεντρικό άξονα "τα "εργατικά" μαρξιστικής ιδεολογίας θεατρικά έργα των αρχών του 20ού αιώνα", θα παρουσιαστούν αποσπάσματα από τα έργα "Γήταυρος" του Ρήγα Γκόλφη, "Για το ψωμί" του Τάσου Πίτσα και "Η κόκκινη Πρωτομαγιά" του Γ. Σημηριώτη. Τα έργα σκηνοθετεί ο Στέλιος Γούτης και προλογίζει - συντονίζει ο καθηγητής Θεατρολογίας στο Παιδαγωγικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών Θόδωρος Γραμματάς.

Στη δεύτερη ενότητα (27 του Μάρτη), που "αναμοχλεύει" τα έργα που προηγήθηκαν και προετοίμασαν την Επανάσταση του '21, περιλαμβάνονται τα έργα"Η Ελλάς και ο ξένος" του Γ. Λασσάνη, "Τιμολέων" του Ιωάννη Ζαμπέλιου,"Αχιλλεύς" του Αθ. Χριστόπουλου. Η σκηνοθεσία είναι του Γιάννη Καλατζόπουλου.Προλογίζει - συντονίζει η Αννα Ταμπάκη.

Στην τρίτη ενότητα (3 Απρίλη), θα παρουσιαστούν αποσπάσματα από τα καταδικασμένα στην αφάνεια προοδευτικά έργα της Κατοχής: "Το σκουλήκι" του Χρ. Γάιου, "Το ξύπνημα" του Κ. Κοτζιά, "Το τραγούδι της δουλιάς" της Στ. Λαμπάκη, "Το χρυσό χάπι" του Νότη Περγιάλη, "Ελληνικά νιάτα" του Βασ. Ρώτα. Η σκηνοθεσία είναι του Μιχάλη Παπανικολάου.

Οι παραστάσεις (8 μμ) θα δοθούν στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων"Μελίνα Μερκούρη" (Πρώην εργοστάσιο Πουλόπουλου).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ