Πέμπτη 16 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ανοιξιάτικες πρεμιέρες

"Πανούκλα" του Καμί από το "Παλκοσένικο", "Ιβάνοφ" του Τσέχοφ στο "Τζένη Καρέζη" και "Αμερικάνικος Βούβαλος" στο "Ελυζέ"

Την "Πανούκλα" του Αλμπέρ Καμί παρουσιάζει τη Δευτέρα, στο θέατρο "Κνωσσός",το "Παλκοσένικο" του Χρήστου Τσάγκα,σε μετάφραση Αννας Χαρίτου,δραματουργική επεξεργασία Χρήστου Τσάγκα,σκηνοθεσία Κωστή Τσώνου,σκηνικά - κοστούμια Κώστα Γεωργίου και μουσική Γκένζι Ιτο.Τους δεκατρείς ρόλους ερμηνεύει ο Χρήστος Τσάγκας.

"Οταν ο Καμί - είπε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου ο Χρήστος Τσάγκας - διαπιστώνει με αγωνία ότι ο φόβος παγώνει μια Ευρώπη κατοικημένη από φαντάσματα και μηχανές το 1940, ανησυχεί, επαναστατεί και δεν αρκείται στην προειδοποίηση, κουβαλάει και σπέρνει την πανούκλα για να είναι άμεσα αποτελεσματικός, τη σπέρνει σαν εμβόλιο όχι σαν μικρόβιο μολυσματικό. Αυτή είναι μια δράση που με παρότρυνε να δραματοποιήσω και να παρουσιάσω το χρονικό σαν μια επιδημία που χτυπάει την πόρτα μας ξαφνικά".

  • Το τρίτο έργο του φετινού προγραμματισμού του Γιώργου Κιμούλη,ανεβαίνει σήμερα στο θέατρο "Τζένη Καρέζη".Πρόκειται για τον "Ιβάνοφ" του Τσέχοφ,που παρουσιάζεται σε μετάφραση και σκηνοθεσία Σταμάτη Φασουλή,σκηνικά Νίκου Αλεξίου,κοστούμια Κλαιρ Μπρέσγουελ και μουσική Παναγιώτη Καλατζόπουλου.Το τραγούδι που ακούγεται στην παράσταση ερμηνεύει η Δήμητρα Γαλάνη σε στίχους Αρη Δαβαράκη.Τους ρόλους ερμηνεύουν: Γιώργος Κιμούλης, Θέμις Μπαζάκα, Σπύρος Κωνσταντόπουλος, Αντιγόνη Γλυκοφρύδη, Κωνσταντίνος Καζάκος, Νίκος Γαροφάλου, Στάθης Βούτος, Πέγκυ Τρικαλιώτη κ.ά.

Ο Τσέχοφ περιγράφει το αδιέξοδο ενός σαραντάρη άντρα που ζει σε μια πνιγηρή ατμόσφαιρα, σ' ένα σπίτι με μια γυναίκα άρρωστη, έναν έρωτα ξεθωριασμένο, περικυκλωμένος από φίλους παράσιτα. Μόνο ο έρωτάς του για τη Σάσα τον βγάζει για λίγο από το τέλμα. Το θέμα του έργου - είπε ο Γιώργος Κιμούλης - είναι "η σύγκρουση του εσωτερικού κόσμου του ήρωα με τον έξω κόσμο".

  • Ο αμερικανικός θίασος "Τουέλφ Νάιτ Θίατερ Κόμπανι" θα παρουσιάσει, αύριο, στο θέατρο "Ελυζέ",για δύο βδομάδες, το πολυβραβευμένο έργο του Ντέιβιντ Μάμετ "Αμερικάνικος βούβαλος",σε σκηνοθεσία του Ελληνα καλλιτεχνικού διευθυντή του θιάσου Νίκου Κατή.Η παράσταση αυτή είναι η πρώτη μιας σειράς πολιτιστικών ανταλλαγών μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ. Το "Τουέλφ Νάιτ Θίατερ Κόμπανι" θέλει να παρουσιάσει στο ελληνικό κοινό διάσημα αμερικανικά έργα, αλλά και να μυήσει το αμερικανικό κοινό στο αρχαίο ελληνικό δράμα.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ