Πέμπτη 16 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ
Εργα ρουτίνας το '94

"Σημαντικό υπήρξε το 1994 για την Επιτροπή Συντηρήσεως Μνημείων Ακροπόλεως (ΕΣΜΑ)". Με αυτή τη γενική κρίση ξεκίνησε, χτες, την ομιλία του ο πρόεδρος της ΕΣΜΑ, Χαράλαμπος Μπούρας,στο Κέντρο Μελετών Ακροπόλεως, κατά τον απολογισμό του χρόνου που πέρασε. "Ωστόσο, συνέχισε ο ομιλητής, οι εξωτερικές δυσκολίες παρεμπόδισαν και φέτος την επιτάχυνση των έργων...".Επίσης, δυσκολίες που εντοπίστηκαν στην αδυναμία προσλήψεως νέου επιλεγμένου προσωπικού και δημιουργίας κινήτρων για την προσέλκυση τεχνικών, οδήγησαν τη δουλιά σε ρυθμούς ρουτίνας.

Υπήρξαν, εξάλλου, σημαντικά οικονομικά προβλήματα. Οπως ανέφερε ο Χ. Μπούρας, "δε δόθηκε η τακτική πίστωση του γραφείου 10 της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η χρηματοδότηση από το ΥΠΠΟ δεν υπήρξε συνεχής, ενώ τα 250 εκατομμύρια των Δημόσιων Επενδύσεων δόθηκαν τέλος Οκτωβρίου".

Ετσι, στα πλαίσια εργασιών ρουτίνας, το 1994 συνεχίστηκε η αποκατάσταση των αρχιτεκτονικών μελών στη δυτική πλευρά του Παρθενώνα.Στον πρόναο άρχισε η προσπάθεια εξεύρεσης μαρμάρου για τις συμπληρώσεις των σπονδύλων.Στα Προπύλαια σημειώθηκε πρόοδος στην εξυγίανση των επιστυλίων, δοκών και φατνωματικών πλακών.Δεν προχώρησαν τα έργα στο Ερέχθειο, στο ναό της Αθηνάς Νίκης και στην ανατολική όψη του Παρθενώνα. Επίσης, θεωρητική βάση των εργασιών τα προσεχή έτη θα αποτελέσουν οι μελέτες των: Π. Κουφόπουλου (συντήρηση, προστασία των μελών της δυτικής προστάσεως του Παρθενώνα, Μ. Κορρέ (αποκατάσταση θύρας σηκού και δυτικού τοίχου), Κ. Ζάμπα (προβλήματα οπισθοδόμου και δυτικού πτερού), Ν. Τογανίδη (ανασυγκρότηση των μακρών τοίχων του σηκού), Τ. Τανούλα, Μ. Ιωαννίδου, Α. Μωραφιτου (Προπύλαια), Δ. Ζιρώ (αποκατάσταση ναού Αθηνάς Νίκης) και το συλλογικό έργο για τη συντήρηση και τον καθαρισμό της δυτικής ζωφόρου.

Πάντως, οι τελικές εγκρίσεις της ΕΣΜΑ θα γίνουν μετά την κοινοποίηση των πρακτικών της 4ης διεθνούς συνάντησης για τη μνημεία της Ακρόπολης το Μάη του 1994.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ