Παρασκευή 24 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟΥ ΤΕΛΗ ΚΛΑΦΑ, ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΩΝ ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΩΝ ΚΙΝΗΣΕΩΝ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ
Αγώνας για μια άλλη πορεία στα ΑΕΙ

- Ποια είναι τα προβλήματα των ΑΕΙ σήμερα όπως τα ιεραρχούν οι ΠΚΣ;

- Σήμερα, στα πανεπιστήμια προχωρά μια ευρείας έκτασης συντηρητική αναδιάρθρωση με επιδίωξη σχόλες και απόφοιτοι πολλών ταχυτήτων μισοειδικευμένοι και ευέλικτο εργατικό δυναμικό. Σημαίνει επίσης υποταγή του προγράμματος σπουδών στις απαιτήσεις των πολυεθνικών. Ταυτόχρονα, το περιεχόμενο σπουδών αναδιαρθρώνεται σε αντιδραστικότερη κατεύθυνση, απογυμνώνεται από τα όποια προοδευτικά στοιχεία είχε κατακτήσει με τους αγώνες του το φοιτητικό κίνημα. Και όλα αυτά στο φόντο μιας συνεχώς αυξανόμενης υποβάθμισης, όχι μόνο των όρων και συνθηκών σπουδών (περικοπές δαπανών, ταξικοί φραγμοί κτλ) αλλά και της γενικότερης επαγγελματικής και επιστημονικής προοπτικής.

- Ποιοι ευθύνονται για την κατάσταση αυτή;

Η κατάσταση αυτή είναι αποτέλεσμα της γενικότερης συντηρητικής πολιτικής που ακολουθείται από την άρχουσα τάξη και τους πολιτικούς εκφραστές της, όλων των αποχρώσεων. Μια πολιτική υποταγής στα συμφέροντα του ντόπιου και ξένου μονοπωλιακού κεφαλαίου και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η λιτότητα, η ανεργία, οι ιδιωτικοποιήσεις και ο αυταρχισμός είναι το έδαφος πάνω στο οποίο επιχειρείται η συντηρητική αναδιάρθρωση των ΑΕΙ. Η άρχουσα τάξη προωθεί την κοινωνική συναίνεση μέσα και από θεσμούς, όπως η ΟΚΕ, τα συμβούλια νεολαίας, τις διακομματικές επιτροπές. Ολοι αυτοί οι θεσμοί στόχο έχουν την ενσωμάτωση του λαϊκού κινήματος και την υποταγή στην πολιτική τους.

- Με ποιο τρόπο θα επιλυθούν αυτά τα χρόνια προβλήματα;

Οι ΠΚΣ θεωρούν ότι ο μόνος δρόμος, η μόνη διέξοδος για την προοδευτική αντιμετώπιση των προβλημάτων είναι ο δρόμος του οργανωμένου αγώνα φοιτητών, σπουδαστών, εργαζομένων γύρω από στόχους και αιτήματα πάλης που σηματοδοτούν μια άλλη αντίληψη για το πανεπιστήμιο και το ρόλο του στην κοινωνία. Παλεύουμε για ένα πανεπιστήμιο στην υπηρεσία μιας ανάπτυξης με κέντρο τον εργαζόμενο άνθρωπο και τις ανάγκες του. Η πρότασή μας για δημόσια δωρεάν ενιαία ανώτατη εκπαίδευση προϋποθέτει πάνω από όλα τη ριζική αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών στην κοινωνία και γι' αυτόν τον λόγο αποτελεί στόχο πάλης όχι μόνο στα Πανεπιστήμια αλλά σε ολόκληρο το λαϊκό κίνημα.

- Τελικά γιατί να ψηφίσει ένας φοιτητής τις ΠΚΣ και όχι μια από τις άλλες παρατάξεις;

Οι ΠΚΣ είναι, από την ίδρυσή τους μέχρι σήμερα, η μοναδική παράταξη που ανέδειξε τα αίτια και τους ενόχους της σημερινής κρίσης στα πανεπιστήμια, η μόνη παράταξη που χάραξε και στήριξε έμπρακτα τον αγωνιστικό, διεκδικητικό χαρακτήρα του φοιτητικού κινήματος. Αυτός ο χαρακτήρας σήμερα πλήττεται ιδιαίτερα με τα σχέδια αλλαγής του καταστατικού της ΕΦΕΕ, ενσωμάτωσής της στο συναινετικής λογικής Εθνικό Συμβούλιο Νεολαίας. Η ίδια η δράση των ΠΚΣ αποτελεί εγγύηση για το ξαναζωντάνεμα των συλλόγων για την απόκρουση των αντιδραστικών σεναρίων. Προϋπόθεση, όμως, για κάτι τέτοιο είναι και η αλλαγή των συσχετισμών στα όργανα του φοιτητικού κινήματος. Με αυτή την έννοια η εκλογική ενίσχυση των ΠΚΣ είναι η καλύτερη συμβολή σε αυτό το καθήκον.

Φ. Μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ