Παρασκευή 24 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΑΚΕΛΕΙΟ ΠΑΤΡΑΣ
Κοινοί χαφιέδες πίσω από την έκρηξη

Εμμεση επιβεβαίωση από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, ότι έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν μόνο και μόνο για να μοιραστούν κάμποσα εκατομμύρια οι χαφιέδες της "Αντιτρομοκρατικής" Υπηρεσίας

Νέα διάσταση προσλαμβάνει η υπόθεση της πολύνεκρης έκρηξης στην Πάτρα τον Απρίλη του 1991, που στοίχισε τη ζωή σε έξι ανθρώπους και τον τραυματισμό τουλάχιστον σε άλλους δέκα. Χτες ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Στ. Παπαθεμελής,μιλώντας σε αθηναϊκό ραδιοσταθμό επιβεβαίωσε έμμεσα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών, σύμφωνα με τα οποία, η έκρηξη της Πάτρας αποδίδεται σε οργάνωση - "μαϊμού", που στήθηκε μόνο και μόνο για να καρπωθούν κάποιοι τα μυστικά κονδύλια που διατίθενται για τη δίωξη της τρομοκρατίας. "Εχω την αίσθηση, είπε, ότι υπάρχει πράγματι μια παράμετρος μαϊμουδισμού εκεί. Κάτι έχει η φάβα εκεί μέσα. Δεν είναι ορθόδοξη ιστορία τρομοκρατίας η Πάτρα".

Ο φάκελος της αιματηρής έκρηξης έχει ξανανοίξει και βασικό πρόσωπο, πέρα από τους αλλοδαπούς, που δικάζονται αυτήν την περίοδο, είναι ο πρώην υπαρχηγός της Αστυνομίας Μ. Νηστικάκης. Την υπόθεση ερευνά η 23η ανακρίτρια, Μ. Παπασπύρου,στην οποία αναμένεται να απολογηθεί ο πρώην υπαρχηγός στις 3 Απρίλη για εφτά κακουργηματικές πράξεις (τέσσερις περιπτώσεις ψευδούς βεβαίωσης, απόπειρα κατάχρησης εξουσίας, άμεσης συνεργίας σε εμπορία όπλων και απάτη από κοινού εις βάρος του ελληνικού δημοσίου). Τα αδικήματα αυτά προέκυψαν μετά τη διερεύνηση την ύποπτης δράσης του ήδη προφυλακισμένου για την ίδια υπόθεση, Γ. Αλεξάκη,ο οποίος ήταν πληροφοριοδότης της αστυνομίας και συνεργάτης του πρώην υπαρχηγού.

Την ευθύνη για την πολύνεκρη έκρηξη είχε εμφανιστεί να αναλαμβάνει η ψευδεπίγραφη οργάνωση "Κίνημα Ισλαμικού Πολέμου", η οποία από τότε δεν παρουσίασε καμιά άλλη δραστηριότητα. Η τότε κυβέρνηση αντέδρασε με απελάσεις Παλαιστινίων, ξηλώνοντας ολόκληρο το κλιμάκιο της PLO στην Αθήνα και αρχίζοντας ένα πογκρόμ κατά των Αράβων, που ζούσαν εκείνη την περίοδο στην Ελλάδα. Η οργάνωση αυτή φαίνεται ότι εκτός των άλλων στήθηκε μόνο και μόνο για να προκαλέσει την απέλαση των Παλαιστινίων, τους οποίους είχε στο στόχαστρό της μόνιμα εκείνο το διάστημα η "Μοσάντ".

Η ηγεσία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης προχώρησε τότε στη διάθεση πολλών εκατομμυρίων δραχμών για την εξιχνίαση της υπόθεσης της Πάτρας, όσο και των άλλων ανεξιχνίαστων υποθέσεων της τρομοκρατίας. Συνολικά έχει γίνει γνωστό ότι δόθηκαν σε πληροφοριοδότες περίπου 700.000.000 δραχμές! Στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης γίνεται έρευνα για να διαπιστωθεί πού πήγαν αυτά τα χρήματα, αφού ουσιώδεις πληροφορίες δεν πήγαν ποτέ στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία. Αλλά ούτε και κατάλογος πληροφοριοδοτών φαίνεται ότι βρέθηκε μετά την κυβερνητική αλλαγή του 1993. Η υποψία ότι τα χρήματα φαγώθηκαν με πληροφοριοδότες - "μαϊμούδες" βαρύνει τις τότε ηγεσίες της αστυνομίας και του υπουργείου, αλλά ειδικότερα τον πρώην υπαρχηγό Μ. Νηστικάκη, ο οποίος έχει να αντιμετωπίσει άλλη μια δικαστική περιπέτεια, πέρα από εκείνη με τα αρχαία, που εκδικάζεται αυτές τις μέρες.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Βίαιες συγκρούσεις και ομηρία αστυνομικών σε εξέλιξη...(2016-07-22 00:00:00.0)
Εξεδόθη ένταλμα για τη σύλληψη του Μπoσκόφσκι...(2004-05-05 00:00:00.0)
Κρίση από τις κρίσεις(2000-05-09 00:00:00.0)
"Βρέθηκαν" και επιστρέφουν τα κλεμμένα(1999-09-15 00:00:00.0)
Διωγμοί κατά των ισλαμιστών(1997-07-04 00:00:00.0)
Αλλάζει ο αρχηγός της Αστυνομίας(1996-03-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ