Παρασκευή 24 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΗΒΑ
Αποκλεισμένη από χτες και η σιδηροδρομική γραμμή

Με το σύνθημα "αγρότη πολέμα σου πίνουνε το αίμα" εκατοντάδες αγρότες από τη Θήβα και τα γύρω χωριά με περισσότερα από 150 τρακτέρ απέκλεισαν χτες το μεσημέρι τη σιδηροδρομική γραμμή Αθήνας - Θεσσαλονίκης στο σταθμό της Θήβας.

Στις 12.30 το μεσημέρι αγρότες από το Καπαρέλι,το Μελισσοχώρι,τα Λεύκτρα,τη Βάγια,τις Θεσπιές,το Λεοντάρι,τις Πλαταιές,το Νιχωράκι και άλλα χωριά της Βοιωτίας πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία της "Ενωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών Επαρχίας Θηβών". "Κινδυνεύουμε με εξόντωση αν δεν παρθούν κάποια άμεσα μέτρα. Γι' αυτό δηλώνουμε ότι σύσσωμη η αγροτιά θα παλέψει για τη δικαίωσή της", τόνισε ο πρόεδρος της Συντονιστικής ΕπιτροπήςΔελαβέκουρας Απόστολος.

Αμέσως μετά, οι αγρότες κατευθύνθηκαν προς το σιδηροδρομικό σταθμό της Θήβας όπου, παρά την καταρρακτώδη βροχή, τοποθέτησαν τα τρακτέρ κατά μήκος των σιδηροδρομικών γραμμών. Μισή ώρα αργότερα έφτασαν στο χώρο του σταθμού ο περιφερειάρχης Βοιωτίας και ο αστυνομικός διευθυντής Θήβας, οι οποίοι τους πίεσαν να σταματήσουν την κινητοποίησή τους. Η κατάληψη της γραμμής - όπως είπαν - είναι προειδοποιητική. "Θα γίνει ενημέρωση των αρμοδίων για τα αιτήματα και θα ζητήσουμε απάντηση από τον υπουργό Γεωργίας και Οικονομικών και το νομάρχη Θήβας. Αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας θα προχωρήσουμε και στο κλείσιμο της Εθνικής οδού", επισήμανε ο Παν. Σίνης,μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής.

Η Συντονιστική Επιτροπή εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία τονίζονται τα αιτήματα των αγροτών που είναι:

  • Η μείωση κόστους παραγωγής με μείωση της τιμής του πετρελαίου, του ρεύματος και μείωση του ΦΠΑ από 18% σε 8% σε εφόδια και μηχανήματα. Μείωση των τιμών σε λιπάσματα, φυτοφάρμακα, σπόρια.
  • Να παρθούν μέτρα για αύξηση των τιμών των αγροτικών προϊόντων που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής συν το παραγωγικό κέρδος.
  • Να καταργηθούν οι περιορισμοί στην παραγωγή και ο φόρος συνυπευθυνότητας στο βαμβάκι, η ενίσχυση στο βαμβάκι να δίνεται κατευθείαν στον παραγωγό. Να προστατευτούν τα αγροτικά προϊόντα από τις εισαγωγές ομοειδών προϊόντων από τρίτες χώρες.
  • Τριπλασιασμός των αγροτικών συντάξεων του ΟΓΑ.
  • Η φορολόγηση των αγροτών με "αντικειμενικά κριτήρια" είναι άδικη και αντιαγροτική γιατί δεν προσδιορίζεται η παραγωγή. Η φορολόγηση να γίνεται με μοναδικό συντελεστή επί των τιμολογίων.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε αντιπροσωπεία του Εργατικού Κέντρου Θηβών με επικεφαλής τον Γ. Τσιγάρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ