Παρασκευή 24 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
... Αδεια ξεπουλήματος του ΟΤΕ

Η κυβέρνηση "υπέγραψε" χτες την... άδεια λειτουργίας του Οργανισμού, αποκλείοντάς τον από τις κερδοφόρες και στρατηγικής σημασίας υπηρεσίες. Η γαλαζοπράσινη ηγεσία της ΟΜΕ-ΟΤΕ "χαιρετίζει" το γεγονός!

Η κυβέρνηση επισφράγισε και επισήμως το στραγγαλισμό του ΟΤΕ και την εκχώρηση κερδοφόρων δραστηριοτήτων του στο πολυεθνικό κεφάλαιο. Παράλληλα, αποκλείει και τις τελευταίες ελπίδες να αποκτήσει ο ΟΤΕ άδεια πρόσβασης στην κερδοφόρα υπηρεσία της κινητής τηλεφωνίας, πριν λήξει η μονοπωλιακή εκμετάλλευση από τις δύο πολυεθνικές εταιρίες επί μια 8ετία, σύμφωνα με την αποικιοκρατική σύμβαση που είχε υπογράψει η κυβέρνηση της ΝΔ το 1992.

Αυτά προκύπτουν από ανακοινώσεις του υφυπουργού Μεταφορών - Επικοινωνιών, Δ. Αλαμπάνου,μ' αφορμή την υπογραφή Προεδρικού Διατάγματος για την άδεια λειτουργίας του ΟΤΕ, η οποία είναι πλέον υποχρεωτική σύμφωνα με τις εντολές της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ο υφυπουργός υπερηφανεύτηκε ότι με την άδεια λειτουργίας του ΟΤΕ, "οι ελληνικές επικοινωνίες μπαίνουν σε νέα τροχιά προς όφελος του πελάτη - χρήστη". Απαντώντας, όμως, σε διευκρινιστικές ερωτήσεις, ομολόγησε ότι το μόνο όφελος, είναι ότι "σταματάει να υπάρχει ο μονοπωλιακός εξαρτημένος συνδρομητής". Δηλαδή, η κυβέρνηση ομολογεί και επισήμως ότι καταργείται το μονοπώλιο του ΟΤΕ, όπως αξιώνουν οι Βρυξέλλες, και πλέον στρώνεται το έδαφος για την έλευση στην Ελλάδα, τηλεπικοινωνιακών κολοσσών, μόλις λήξει, το 2003, η παράταση που πήρε ο ΟΤΕ στην κατάργηση των κρατικών τηλεπικοινωνιακών μονοπωλίων στο χώρο της ΕΕ.

Για τη χορήγηση της άδειας η κυβέρνηση θα εισπράξει από τον ΟΤΕ ένα αρκετά σεβαστό ποσό, που σύμφωνα με πληροφορίες θα κυμαίνεται μεταξύ 50 και 100 δισ. δραχμές. Ο Δ. Αλαμπάνος απέφυγε να απαντήσει στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων ποιο ακριβώς θα είναι το ποσό και με ποιο τρόπο θα καθοριστεί, λέγοντας ότι θα υπάρξει ειδικό κανονιστικό πλαίσιο στο εγγύς μέλλον.

Ο υφυπουργός υποστήριξε ότι η άδεια λειτουργίας "κατοχυρώνει πλήρως τη διοικητική, οικονομική και λειτουργική αυτοτέλεια του ΟΤΕ" και ότι του παρέχει τη δυνατότητα να εκσυγχρονιστεί μέχρι το 2003, ώστε να είναι έτοιμος ν' αντιμετωπίσει την επερχόμενη λαίλαπα της φιλελευθεροποίησης των τηλεπικοινωνιών στις χώρες της ΕΕ. Σημειώνεται ότι από το 2003 ο καθένας θα μπορεί να παρεμβαίνει στον ευαίσθητο τομέα των τηλεπικοινωνιών και να ιδρύει ατομικό οργανισμό παροχής πάσης φύσεως τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών. Ο Δ. Αλαμπάνος δεν εξήγησε με ποιο τρόπο θα θωρακιστεί ο ΟΤΕ, ώστε να ανταγωνιστεί τις πολυεθνικές εταιρίες στο χώρο των τηλεπικοινωνιών που ήδη έχουν εισβάλλει στην Ελλάδα, εξασφαλίζοντας, μάλιστα, προνομιακή μεταχείριση έναντι του ΟΤΕ.

Σε ερώτηση του "Ρ" γιατί αποκλείεται ο ΟΤΕ από την κινητή τηλεφωνία, ο υφυπουργός ισχυρίστηκε ότι δεν ευθύνεται γι' αυτό η κυβέρνηση, αλλά η προηγούμενη της ΝΔ, που απέκλεισε τον ΟΤΕ από την κερδοφόρα αυτή υπηρεσία. Υπενθυμίζεται ότι προεκλογικά το ΠΑΣΟΚ, αλλά και τα συνδικαλιστικά του στελέχη στον ΟΤΕ, έλεγαν ότι θα καταργήσουν τη σύμβαση της ΝΔ και θα δώσουν στον ΟΤΕ άδεια για να αναπτύξει και αυτός την κινητή τηλεφωνία.

"Χαιρετίζει" η ΟΜΕ - ΟΤΕ

Η γαλαζοπράσινη ηγεσία της ΟΜΕ - ΟΤΕ με ανακοίνωσή της "χαιρετίζει" την απόφαση (!) της κυβέρνησης, γιατί "ξεκαθαρίζει επιτέλους το νομικό πλαίσιο του ΟΤΕ". Το πλαίσιο δηλαδή που προδιαγράφει το ξεπούλημα των δημόσιων τηλεπικοινωνιών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ