Παρασκευή 24 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Επιπτώσεις στην υγεία από την κινητή τηλεφωνία

Η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που εκπέμπεται από την κινητή τηλεφωνία κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις, είναι δυνατόν να προκαλέσει σημαντικές βλάβες στη δημόσια υγεία;

Διχασμένες ως προς αυτό εμφανίστηκαν οι γνώμες των επιστημόνων κατά τη χτεσινή ημερίδα που οργάνωσε το ΤΕΕ με θέμα "οι επιδράσεις στον ανθρώπινο οργανισμό της εκπεμπόμενης ακτινοβολίας από την κινητή τηλεφωνία". Ολοι, ωστόσο, τόνισαν την ανάγκη μεγαλύτερης έρευνας και επιδημιολογικών μελετών, αλλά και σωστής ενημέρωσης του κοινού. Κατά τη διάρκεια της ημερίδας, έντονη έκαναν την παρουσία τους εκφράζοντας την ανησυχία τουςεκπρόσωποι ομάδων κατοίκων διαφόρων περιοχών της Αθήνας, όπου είναι εγκαταστημένες κεραίες κινητής τηλεφωνίας.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η συχνότητα που λειτουργεί η κινητή τηλεφωνία συνδέεται άμεσα με μια κατηγορία αποτελεσμάτων που χαρακτηρίζονται ως θερμικά, δηλαδή την αύξηση της θερμοκρασίας, με αρνητικές επιπτώσεις σε κάποια όργανα του σώματος, όπως στους φακούς των οφθαλμών, στο νευρικό ιστό, στις γονάδες καθώς και στα έμβρυα. Ενα άλλο επίσης όργανο του ανθρωπίνου σώματος που είναι ευαίσθητο στις αυξήσεις της θερμοκρασίας είναι και οι όρχεις. Επισημάνθηκε ακόμη ότι δυσμενές αποτέλεσμα μπορεί να υπάρξει από την κεραία του κινητού τηλεφώνου αφού αυτή βρίσκεται κοντά στο κεφάλι του χρήστη και επομένως ακτινοβολούνται οι οφθαλμοί, το εσωτερικό των αυτιών και ο εγκέφαλος.

Οπως, όμως, είπε ο Γερμανός καθηγητής Α. Σίλμπερχορν, "η εκπεμπόμενη ισχύς των κινητών επικοινωνιών είναι κατά πολύ μικρότερη της αντίστοιχης των ραδιοτηλεοπτικών εφαρμογών, των ηλεκτρικών οικιακών συσκευών και της ηλεκτρικής ανάφλεξης με τις οποίες ο πληθυσμός είναι εξοικειωμένος". Ο ίδιος ανέφερε ότι από το 1992 διεξάγονται 12 ερευνητικά προγράμματα, εκ των οποίων τα 6 έχουν ολοκληρωθεί και τα πρώτα αποτελέσματά τους έδειξαν ότι τα υψηλής συχνότητας ηλεκτρομαγνητικά κύματα που χρησιμοποιούνται στις κινητές τηλεφωνίες δεν προκαλούν καρκίνο και δεν επιταχύνουν καρκινικά φαινόμενα.

Επιστήμονες του ΕΜΠ, παρουσίασαν τα πορίσματα έρευνας που έκαναν κοντά σε κεραίες κινητής τηλεφωνίας στην Αθήνα, σύμφωνα με τα οποία η ακτινοβολία που εκπέμπεται είναι από 60 ως 16 φορές μικρότερη από τα επιτρεπόμενα όρια.Από την άλλη πλευρά, οι καθηγητές Ν. Ουζούνογλου και Κ. Νικήτα τόνισαν ότι η ισχύς των φορητών τηλεφώνων θα πρέπει να περιοριστεί στο επίπεδο 0,5W, με προοπτική μείωσης στα 0,25W.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ