Παρασκευή 24 Μάρτη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΕΙ
Οι αγώνες που ξεκινήσαμε να συνεχιστούν

Ολοκληρωμένη πρόταση αγώνα των ΠΚΣ προς τους σπουδαστές

Οι αγώνες που ξεκινήσαμε πρέπει να συνεχιστούν, γιατί ό,τι έχουμε κερδίσει μέχρι τώρα το έχουμε κατακτήσει μόνο με τον αγώνα, τη διεκδίκηση και τη συλλογική δράση μέσα από τους ζωντανούς δυνατούς συλλόγους.

Το παραπάνω κάλεσμα απευθύνουν, με διακήρυξή τους προς τους σπουδαστές των ΤΕΙ, οι Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά: "Επιμένουμε, συνεχίζουμε, μπαίνουμε μπροστά και σε καλούμε να βαδίσεις και εσύ μαζί μας".

Με κύριο σύνθημα "Αντιπαράθεση στη συντήρηση, στο συμβιβασμό", οι ΠΚΣ των ΤΕΙ καταθέτουν στους σπουδαστές, ενόψει των σπουδαστικών εκλογών που θα γίνουν στις 5 Απρίλη, πρόταση διεκδίκησης και αγώνα.

Οπως τονίζεται στη διακήρυξη, αυτή είναι "η μόνη πρόταση που μπορεί να απαντήσει στα σημερινά αδιέξοδα των ΤΕΙ, που μπορεί να δώσει λύσεις στις ανάγκες για μόρφωση και δουλιά". Είναι πρόταση διεκδίκησης και αγώνα, που παλέψαμε μαζί με τους χιλιάδες σπουδαστές, το προηγούμενο διάστημα, που οι ΠΚΣ τη στηρίζουν και την παλεύουν ενιαία σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Πρόταση αντιπαράθεσης και προοπτικής

Οι προτάσεις των ΠΚΣ για τα ΤΕΙ που απευθύνονται σαν πρόταση αγώνα σε όλους τους σπουδαστές είναι:

Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση.Πρόταση, που περνάει μέσα από μία συνολική αναβάθμιση και αναδιοργάνωση των σημερινών ΑΕΙ και ΤΕΙ, χωρίς αλληλοκαλύψεις σε σχολές και τμήματα. Με ένα ενιαίο Νόμο Πλαίσιο και με σπουδές ανωτάτου επιπέδου που θα δίνουν ειδίκευση για όλους μέσα στο πτυχίο. Εθνικός Σχεδιασμός Εκπαίδευσης.Με τη συγκρότηση Εθνικού Χάρτη Επαγγελμάτων και τη νομική κατοχύρωση της ειδικότητας και του επαγγέλματος. Οι απόφοιτοι να έχουν ολοκληρωμένα το δικαίωμα άσκησης επαγγέλματος και όχι περιορισμένα επαγγελματικά δικαιώματα, όπως συμβαίνει σήμερα.

Προϋπόθεση όλων των παραπάνω, υπογραμμίζουν οι ΠΚΣ είναι η γενναία αύξηση των δαπανών από τον κρατικό προϋπολογισμό για την πλήρη κάλυψη των αναγκών και τον εκσυγχρονισμό στο περιεχόμενο σπουδών, στο εκπαιδευτικό προσωπικό, στο συγγράμματα, στην πρακτική άσκηση και στον κανονισμό σπουδών.

Οι ΠΚΣ καλούν τους σπουδαστές για πάλη με τους παρακάτω άξονες:

Δημόσιος χαρακτήρας της εκπαίδευσης. Καμία παρέμβαση από τους ιδιώτες και το κεφάλαιο στην εκπαίδευση, γιατί η παιδεία είναι κοινωνικό αγαθό και δεν μπορεί να γίνει επιχειρηματικό πεδίο δράσης για κανένα. Να καταργηθούν τώρα τα ΙΕΚ, ιδιωτικά και δημόσια, που γίνονται ταφόπλακα των ΤΕΙ.

Δωρεάν χαρακτήρας της εκπαίδευσης.Πρέπει να εξασφαλίζεται σε όλους το δικαίωμα στη μόρφωση. Δωρεάν στέγαση με νέες δημόσιες εστίες, δωρεάν σίτιση για όλους, επαναφορά της έκπτωσης του 50% στα εισιτήρια των συγκοινωνιών.

Νέες θέσεις εργασίας.Κόντρα στη βιομηχανική αποδιάρθρωση της χώρας και στις ιδιωτικοποιήσεις του δημοσίου τομέα που επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ενωση. Να ενισχυθεί και να αξιοποιηθεί ο δημόσιος τομέας σαν μοχλός ανάπτυξης της χώρας, υπηρετώντας τις ανάγκες του λαού και όχι της ολιγαρχίας. Δημόσιες επενδύσεις στη βιομηχανία, την έρευνα, την αγροτική οικονομία και την κοινωνική μέριμνα.

Καταλήγοντας, οι ΠΚΣ τονίζουν ότι οι προτάσεις τους απευθύνονται "σε όλους τους σπουδαστές, που δε συμβιβάζονται, που θέλουν ένα καλύτερο παρόν σαν σπουδαστές, ένα καλύτερο μέλλον αύριο σαν εργαζόμενοι".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ