Σάββατο 1 Απρίλη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αγανάκτηση για την πρόκληση του Α. Παπανδρέου

Με εκβιασμούς, απειλές και με ένα κήρυγμα διχασμού, διέκοψε τελικά ο Α. Παπανδρέου την πολυήμερη περιφρόνησή του προς τους αγωνιζόμενους αγρότες. Και αντί βεβαίως να ανακοινώσει την ικανοποίηση έστω ορισμένων από τα αιτήματά τους, χωρίς αιδώ τους κατηγόρησε - και ως πρωταγωνιστές και ως ενεργούμενα υποκινητών - για ανταρσία κατά του λαού και του έθνους. Μεδυο λόγια, ο πρωθυπουργός με αυταρχικό ύφος που θύμιζε άλλες εποχές και άλλες χώρες, δεν έκανε τίποτα άλλο παρά να υιοθετήσει όλες τις προκλήσεις και τις ασχήμιες των στελεχών της κυβέρνησής του, εναντίον όλων όσοι αντιστέκονται στην εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή πολιτική και στα καταστροφικά αποτελέσματά της. Οσο για τα αιτήματα, διαμήνησε στους αγρότες να μην ανησυχούν γιατί τους προσφέρει τη δική του προσωπική διαβεβαίωση.

***

Το αντίκρισμα των πρωθυπουργικών διαβεβαιώσεων ήρθε λίγη ώρα αργότερα, όταν ο Γ. Παπαντωνίου ανακοίνωσε για τους χαμηλοσυνταξιούχους "αυξήσεις" και εφάπαξ "παροχές" που σε κάθε περίπτωση δεν ξεπερνούν τις 100 - 120 δραχμές τη μέρα, δηλαδή, κάτι λιγότερο από μισό κιλό ψωμί.

***

Οι πρωθυπουργικές δηλώσεις και οι ανακοινώσεις - ντροπή για τις συντάξεις προκάλεσαν - όπως ήταν φυσικό - την άμεση αντίδραση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Το πρωί στη Βουλή, είχε προηγηθεί σφυροκόπημα της κυβερνητικής πολιτικής έναντι των αγροτικών εισοδημάτων και της αδιαλλαξίας των κυβερνώντων από παρέμβαση βουλευτών του ΚΚΕ, που και πάλι έφεραν στο Κοινοβούλιο τα δίκαια αιτήματα των αγροτών.

***

Ιδιαίτερα αρνητική εντύπωση προκάλεσε στα "μπλόκα" των αγροτών, η νέα άρνηση της κυβέρνησης να ικανοποιήσει έστω και ένα από τα αιτήματά τους, ενώ παρόμοια ήταν και η πρώτη αντίδραση της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα. Στο μεταξύ νέες δυνάμεις αγροτών "μπήκαν" χτες στις κινητοποιήσεις, κύρια στη Β. Ελλάδα και στην Εύβοια, ενώ σήμερα θα γίνει ο γιορτασμός της επετείου του Κιλελέρ.

***

Ομόθυμη ήταν, τέλος, και η αντίδραση από τις οργανώσεις των συνταξιούχων, που χαρακτηρίζουν "ψίχουλα" τις δήθεν αυξήσεις που δίνονται στις συντάξεις δηλώνοντας ότι θα προχωρήσουν ανυποχώρητοι τον αγώνα τους και προαναγγέλλοντας πανελλαδική συγκέντρωση στην Αθήνα, για τις 6 του Απρίλη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ