Σάββατο 1 Απρίλη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ανελέητο σφυροκόπημα στην κυβέρνηση

Το ΚΚΕ με επερώτησή του, που συζητήθηκε χτες στη Βουλή, ξεσκέπασε την αντιλαϊκή οικονομική και φορολογική πολιτική της κυβέρνησης

Ανελέητο σφυροκόπημα δέχτηκε χτες στη Βουλή η οικονομική και φορολογική πολιτική της κυβέρνησης, κατά τη συζήτηση σχετικής επερώτησης του ΚΚΕ. Οι κομμουνιστές βουλευτές πάνω από δύο ώρες με συγκεκριμένα στοιχεία ξεσκέπαζαν την αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική, μια πολιτική υποτέλειας, διαμορφωμένη και αποφασισμένη στα Διευθυντήρια των Βρυξελλών και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Και συνέπεσε αυτή η συζήτηση με το διάγγελμα του πρωθυπουργού από την Εκάλη, ο οποίος ως άλλος Καίσαρας χαρακτήρισε τις αγροτικές κινητοποιήσεις... εξέγερση, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί πως η καταστολή τους είναι η κυβερνητική επιλογή.

Υποκινητής των λαϊκών αγώνων η πολιτική σας

"Είναι γεγονός, υπογράμμισε εισηγούμενος την επερώτηση του Κόμματος ο Στρ. Κόρακας,ότι οι εργαζόμενοι στη χώρα μας και σε πρωτοφανείς διαστάσεις η αγροτιά, οι επαγγελματοβιοτέχνες και οι μικρομεσαίοι έμποροι έχουν ξεσηκωθεί και αγωνίζονται ενωμένοι ενάντια στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που δογματικά εφαρμόζει και αυτή η κυβέρνηση. Εχουν συνειδητοποιήσει ότι αυτή η πολιτική τούς οδηγεί σε αφανισμό. Είναι φυσικό να αντιδρούν και να μη δέχονται την εξόντωσή τους. Η κυβέρνηση, παρά τις δηλώσεις, ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει τους αγωνιζόμενους για το ψωμί τους αγρότες με αυταρχικό και βίαιο τρόπο. Συκοφαντεί τους αγώνες, τους αποκαλεί τσιφλικάδες, φοροφυγάδες, μέχρι και υπονομευτές της εθνικής ασφάλειας τους χαρακτηρίζει. Το μεγάλο κεφάλαιο απαιτεί πολιτική πυγμής και προετοιμάζει το έδαφος με την οργιαστική παραπληροφόρηση, αξιοποιώντας τα ΜΜΕ που διαθέτει.Η απόγνωση και η απώλεια ψυχραιμίας της κυβέρνησης και των μεγάλων αφεντικών ανεβαίνουν με τη διαπίστωση ότι όλα αυτά δεν πιάνουν, όπως δεν πιάνει και η απόπειρα του διαίρει και βασίλευε".

Φλέγοντα και χρόνια προβλήματα

Στη συνέχεια ο κομμουνιστής βουλευτής αναφέρθηκε λεπτομερειακά στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερ, ευρύτερα τα λαϊκά στρώματα της χώρας. Για τους αγρότες:

- Το κόστος παραγωγής συνεχώς αυξάνεται, ενώ οι τιμές των αγροτικών προϊόντων παραμένουν στάσιμες ή και μειώνονται. Υπάρχει μια απελευθέρωση της αγοράς καλλιεργητικών μέσων, τα καύσιμα έχουν διπλασιαστεί σχεδόν από το 1990, τεράστια αύξηση γνώρισαν το ίδιο διάστημα τα λιπάσματα.

- Στην κτηνοτροφία το κόστος ανεβαίνει και οι τιμές του παραγωγού πέφτουν. Ταυτόχρονα υπάρχει ο ανταγωνισμός της πλημμυρίδας των εισαγωγών σε ζωοκομικά προϊόντα και παράλληλα οι περιορισμοί από την Ευρωπαϊκή Ενωση, με τους οποίους επιδιώκεται ο περιορισμός της κτηνοτροφικής μας παραγωγής.

- Περιορίζεται η παραγωγή ακόμη και για προϊόντα που βρίσκονται σε ανεπάρκεια στη χώρα μας και στην ΕΕ, όπως ο καπνός, η σταφίδα, τα κτηνοτροφικά προϊόντα.

- Ακόμα χειρότερο είναι αυτό που έρχεται με την εφαρμογή της ΓΚΑΤΤ, που θα σημάνει την πλήρη απελευθέρωση της αγοράς των αγροτικών προϊόντων και εισαγωγών ομοειδών από τρίτες χώρες. Εχουμε την αναθεώρηση προς το χειρότερο του καθεστώτος στα φρούτα, στα ζαχαρότευτλα, στο κρασί κλπ.

Για τους επαγγελματοβιοτέχνες και εμπόρους:

- Υπάρχει μια συνεχής πτώση του τζίρου επί 5 χρόνια. Υπάρχει το πρόβλημα της επαγγελματικής στέγης, οι υπερβολικές αυξήσεις στα ενοίκια με το σύστημα των αντικειμενικών αξιών που τα τίναξαν στα ύψη και με τη σταδιακή απελευθέρωση των μισθώσεων από το ερχόμενο καλοκαίρι.

- Καταργήθηκε το ειδικό καθεστώς βιοτεχνικής χρηματοδότησης και με τη σημερινή κατάσταση που υπάρχει στο πιστωτικό σύστημα, είναι πλήρως απαγορευτικό να περάσει την πόρτα τράπεζας ο μικρομεσαίος.

- Υπάρχει το καθεστώς του 35% φορολογία στις ετερόρρυθμες, ομόρρυθμες και περιορισμένης ευθύνης εταιρίες, καθεστώς που επέβαλε η ΝΔ και που το ΠΑΣΟΚ επιμελώς διατηρεί.

- Με την απελευθέρωση του ωραρίου δόθηκαν ιδιαίτερα πλεονεκτήματα στα μεγάλα καταστήματα και σούπερ μάρκετ.

- Σ' αυτή την κατάσταση η φορολόγηση με το σύστημα των λεγόμενων αντικειμενικών κριτηρίων είναι η χαριστική βολή για τους μικρομεσαίους, αφού δεν καλούνται να πληρώσουν με βάση τα πραγματικά τους εισοδήματα.

Για τους εργατοϋπαλλήλους:

- Πάνω από 450.000 είναι σήμερα οι άνεργοι και τα επόμενα χρόνια προβλέπεται να προστεθούν σ' αυτούς άλλοι 150.000. Δηλαδή, η ανεργία θα φτάσει στο 13%.

- Με τη "Λευκή Βίβλο" μια σειρά στοιχειώδεις κοινωνικές και ασφαλιστικές κατακτήσεις των εργαζομένων χτυπιούνται (ωράριο, πενθήμερο, όριο ηλικίας συνταξιοδότησης, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη κλπ.).

- Την εφαρμογή του αντιλαϊκού φορολογικού συστήματος τη νιώθουν πρώτοι στην πλάτη τους οι εργαζόμενοι, που συνεισφέρουν τη μερίδα του λέοντος στον κρατικό κορβανά.

Τι εισοδεύουν και τι πληρώνουν οι μεγαλοκαρχαρίες;

Καταλήγοντας στην ομιλία του ο Στρ. Κόρακας, αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες και σαφείς προτάσεις του ΚΚΕ, βάσει των οποίων μπορεί να στερεωθεί ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα. Κατ' αρχάς ανέτρεψε πλήρως την προπαγάνδα της κυβέρνησης ότι τάχα αυτή θέλει την πάταξη της φοροδιαφυγής, ενώ το ΚΚΕ πράττει το αντίθετο. "Τίποτα ανακριβέστερο απ' αυτό, είπε. Εμείς όταν μιλάμε για πάταξη της φοροδιαφυγής επιμένουμε να γίνει από τα πάνω. Και ζητάμε να μας καταθέσετε τη φορολογική δήλωση του Λάτση, του Βαρδινογιάννη, του Αλαφούζου, του Λαμπράκη και όλων αυτών των μεγαλοκαρχαριών που λυμαίνονται το δημόσιο κορβανά. Φυσικά εσείς απαλλάξατε τους εφοπλιστές, ξένους και ντόπιους, από κάθε υποχρέωση φορολογικής εισφοράς. Μη μας βγαίνετε λοιπόν κι από πάνω".

Σχετικά με άλλα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε: - Να καταργηθούν για τους επαγγελματοβιοτέχνες και τους αγρότες τα λεγόμενα αντικειμενικά κριτήρια και να φορολογούνται με βάση τα πραγματικά τους εισοδήματα.

- Να καταργηθεί το 35% για τις ομόρρυθμες, ετερόρρυθμες κλπ. εταιρίες. - Να υπάρξει μηδενικός συντελεστής ΦΠΑ και έμμεσης φορολογίας για είδη πρώτης ανάγκης, είδη υγιεινής κλπ.

- Το αφορολόγητο να καλύπτει τουλάχιστον τα στοιχειώδη για να επιβιώσει μια τετραμελής οικογένεια.

- Να υπάρξει δραστική αύξηση των φοροαπαλλαγών για χαμηλά εισοδήματα.

- Τιμαριθμοποίηση του ελάχιστου αφορολόγητου και των φορολογικών κλιμακίων.

- Φορολόγηση του μεγάλου κεφαλαίου, κατάργηση των φοροαπαλλαγών των εφοπλιστών, πραγματική εφαρμογή του "πόθεν έσχες", χωρίς εξαιρέσεις και υπονομεύσεις.

Καλύπτουν την κυβερνητική πολιτική ΝΔ και Πολιτική Ανοιξη

Στη στάση των ΝΔ και Πολιτικής Ανοιξης, που στην ουσία καλύπτουν την αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική, αναφέρθηκε στην τοποθέτησή του ο βουλευτής του κόμματος Δ. Κουμπούρης. "Η αξιωματική αντιπολίτευση, είπε, αντιστρέφει το ρόλο της από τότε που ήταν κυβέρνηση και η ουσία της τακτικής της βρίσκεται στο ότι δε θέλει να ξεκοπεί από τα λαϊκά στρώματα. Δεν προτείνει όμως ουσιαστική λύση των αιτημάτων στον αντίποδα της κυβερνητικής πολιτικής. Ο κ. Εβερτ βρίσκει την ουσία της διαφοράς του με την κυβέρνηση στο ότι, όπως λέει, δεν έχει πρωθυπουργό, αφήνοντας στο απυρόβλητο την κυβερνητική πολιτική. Στην ίδια λογική κινείται και η Πολιτική Ανοιξη. Και τα δύο κόμματα, μαζί με το ΠΑΣΟΚ, ψήφισαν τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, την ΓΚΑΤΤ, τη "Λευκή Βίβλο". Τώρα προσπαθούν να κρατήσουν κάποιες αποστάσεις από την κυβέρνηση για αντιπολιτευτικούς λόγους".

Η ουσία της φορολογικής πολιτικής

Στη συζήτηση πήρε επίσης μέρος ο βουλευτής του Κόμματος Γ. Κατσαρός,που αναφέρθηκε στα αγροτικά, καθώς και ο Αντ. Σκυλλάκος,που μίλησε ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος. Μεταξύ άλλων ο Αντ. Σκυλλάκος αναφέρθηκε στην ουσία της αντιλαϊκής φορολογικής πολιτικής της κυβέρνησης και αποκάλυψε από πού πραγματικά εκπορεύεται. "Από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, σημείωσε, προβλέφτηκε πρόγραμμα "σύγκλισης", υποχρεωτικό 6 χρόνων για τη χώρα μας. Τι προβλέπει αυτό το πρόγραμμα "σύγκλισης"; Οτι μέσα σε 5 - 6 χρόνια θα πρέπει να μαζευτούν πάνω από 15 τρισ. επιπλέον φόροι από τους φόρους που μαζεύονταν μέχρι σήμερα. Για να μαζευτούν αυτά τα επιπλέον χρήματα, πρέπει να διευρύνετε τη φορολογική βάση. Και τη διευρύνετε γιατί οι εναλλασσόμενες κυβερνήσεις εξάντλησαν τους μισθωτούς. Ετσι επεκτείνατε αυτή την επίθεση πρώτα και κύρια στους μικρομεσαίους. Από την άλλη, το μεγάλο κεφάλαιο, τα μεγάλα συμφέροντα, τους μεγαλοεργολάβους κλπ. τους αφήνεται στο απυρόβλητο".

Αμετανόητη η κυβέρνηση

Στην επερώτηση του ΚΚΕ απάντησε ο υφυπουργός Οικονομικών Δ. Γεωργακόπουλος,ο οποίος υπεραμύνθηκε της κυβερνητικής πολιτικής, κατηγόρησε το ΚΚΕ ότι με την πολιτική του καλύπτει τους τσιφλικάδες που θέλουν να φοροδιαφύγουν και ούτε λίγο - ούτε πολύ ισχυρίστηκε πως η κυβέρνηση εφαρμόζει το πιο δίκαιο κοινωνικά φορολογικό σύστημα. Σ' ό,τι αφορά τα αγροτικά αιτήματα επανέλαβε τις γνωστές αόριστες κυβερνητικές δεσμεύσεις, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι δεν υπάρχει περίπτωση μείωσης του ΦΠΑ για τα αγροτικά μηχανήματα, γιατί το απαγορεύει η Κοινότητα, αλλά ούτε και θα ληφθούν μέτρα για αντιστάθμισμα από την εφαρμογή της ΓΚΑΤΤ και της ΚΑΠ στους αγρότες, γιατί αυτά δεν τα έκανε μόνη της η κυβέρνηση και επομένως υπάρχουν διεθνείς δεσμεύσεις. Επίσης μιλώντας για τους επαγγελματοβιοτέχνες, ο υφυπουργός το μόνο που δε ζήτησε ήταν να του πουν και ευχαριστώ.

Από τη συζήτηση της επερώτησης του Κόμματος απουσίαζε σύσσωμο το ΠΑΣΟΚ (ο μόνος από το ΠΑΣΟΚ που βρισκόταν στην αίθουσα ήταν ο υφυπουργός) και η Πολιτική Ανοιξη,ενώ παραβρέθηκε και πήρε το λόγο ο εκπρόσωπος της ΝΔ Μ. Γαλελιανός,ο οποίος απλώς περιορίστηκε στην προσπάθεια του κόμματός του να κρατηθούν κάποια αντιπολιτευτικά προσχήματα απέναντι στην κυβέρνηση.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οργανωμένη απάντηση στη φοροεπιδρομή (2012-12-01 00:00:00.0)
Η «νόσος» των αγροτών... (2002-10-26 00:00:00.0)
Παρέμβαση στήριξης στους "μη έχοντες" (1996-12-13 00:00:00.0)
Το φορολογικό απόρρητο (1995-03-29 00:00:00.0)
Τι άλλο θα δούμε; (1995-03-16 00:00:00.0)
ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ ΚΑΙ ΤΟ ΔΑΣΟΣ (1995-02-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ