Σάββατο 1 Απρίλη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΝΑΟΥΣΑ

Εφαρμογή της "Λευκής Βίβλου" προωθεί η κυβέρνηση

Σύμφωνα με τις κοινοτικές απαιτήσεις τα μέτρα της κυβέρνησης κατά της ανεργίας και της αποβιομηχάνισης, όπως τα παρουσίασε ο υφυπουργός εργασίας απαντώντας χτες στη Βουλή, σε επίκαιρη ερώτηση του ΚΚΕ

Με την εφαρμογή των κοινοτικών αποφάσεων και της "Λευκής Βίβλου" θα... αντιμετωπίσει την ανεργία και την αποβιομηχάνιση στην περιοχή της Νάουσας η κυβέρνηση, σύμφωνα με όσα είπε χτες στη Βουλή ο υφυπουργός εργασίας Γ. Αδαμόπουλος, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Γ. Κατσαρού.Καταρχήν ο υφυπουργός - αν και είπε ότι η Νάουσα θα ενταχθεί στις βιομηχανικά φθίνουσες περιοχές και θα έχει προτεραιότητα σε μέτρα κατά της ανεργίας και της αποβιομηχάνισης - ξεκαθάρισε πως η κυβέρνηση δεν έχει καμία διάθεση να προστατεύσει την παραγωγική - βιομηχανική βάση της περιοχής που στηρίζεται βασικά στην κλωστοϋφαντουργία.Αντίθετα, αποδέχεται το ξεκλήρισμα αυτού του βιομηχανικού κλάδου και προωθεί μέτρα που εκπορεύονται από την Κοινότητα και είναι σύννομα με τον καταμερισμό εργασίας που αυτή επιβάλλει στη χώρα μας. Ετσι έκανε λόγο για προγράμματα που θα εφαρμοστούν στη Νάουσα μέσα στο 1995 και τα οποία αποσκοπούν:

- Να βοηθήσουν να γίνουν επενδύσεις σε άλλους κλάδους από αυτούς που θεωρούνται ότι φθίνουν. Στην προκειμένη περίπτωση αυτό σημαίνει πως στην περιοχή της Νάουσας σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται να βοηθηθεί ο κλάδος της κλωστοϋφαντουργίας, ο οποίος είναι προγραμμένος από την ΓΚΑΤΤ. Συνεπώς η ανεργία και η βιομηχανία θα συνεχίσουν να συρρικνώνονται, η δε αντιστροφή αυτής της κατάστασης δε διαφαίνεται.

- Να προσαρμοστεί το εργατικό δυναμικό στη βιομηχανική αλλαγή.

Από τα παραπάνω είναι σαφές πως η κυβέρνηση βλέπει τη "λύση" των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η περιοχή μέσα από τη λεγόμενη βιομηχανική αλλαγή, μια αλλαγή η οποία δεν καθορίστηκε από τις ανάγκες της χώρας μας, αλλά μέσα από τις κοινοτικές αποφάσεις και από τον κοινοτικό καταμερισμό εργασίας, που αν μη τι άλλο σημαίνει ξήλωμα της σημερινής βιομηχανικής βάσης και αποβιομηχάνιση. Επομένως ανεξαρτήτως τι συμφέρει την Ελλάδα και την περιοχή, για την οποία γίνεται ο λόγος, εκείνο που αποτελεί νόμο για την κυβέρνηση είναι ό,τι απαιτεί η Ευρωπαϊκή Ενωση. Ας σημειωθεί, τέλος, πως όσα ανέφερε ο υφυπουργός περί βιομηχανικής αλλαγής και προσαρμογής του εργατικού δυναμικού σ' αυτήν είναι ρυθμίσεις που προβλέπονται στη λεγόμενη "Λευκή Βίβλο".

Ο Γ. Κατσαρός

Στην τοποθέτησή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Κατσαρός αναφέρθηκε εκτενώς στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή της Νάουσας, προβλήματα που όπως είπε θα οξυνθούν, αν δεν υπάρξουν άμεσα μέτρα. "Σήμερα, είπε, η καταστροφή στην περιοχή συνεχίζεται, νέες επιχειρήσεις γίνονται προβληματικές, άλλες κλείνουν, άλλες είναι υπερχρεωμένες, ιδιαίτερα οι μικρομεσαίες. Αν δεν είναι άμεσα τα μέτρα το εργατικό δυναμικό που απασχολείται θα βρεθεί άμεσα στο δρόμο, διότι κατά κύριο λόγο κλωστοϋφαντουργίες είναι στη Νάουσα και με την ΓΚΑΤΤ επιφυλάσσονται σ' αυτές τις επιχειρήσεις νέες οδυνηρές συνέπειες ".

Στη συνέχεια ο Γ. Κατσαρός αναφέρθηκε σε ορισμένα άμεσα αιτήματα των εργαζομένων της περιοχής, ζητώντας την ικανοποίησή τους. Συγκεκριμένα ζήτησε:

- Να δοθούν οι αποζημιώσεις στους εργαζόμενους που έχουν βρεθεί στο δρόμο, γιατί οι επιχειρήσεις που δούλευαν έκλεισαν εδώ και χρόνια, χωρίς όμως μέχρι σήμερα να ικανοποιηθεί αυτό το νόμιμο δικαίωμα.

- Να καταργηθεί η τέταρτη βάρδια στην περιοχή, ώστε να αποδεσμευτούν κάποιες θέσεις εργασίας.

- Να προωθηθεί η πρόωρη συνταξιοδότηση για ορισμένους εργαζόμενους που είναι πάνω από 55 ετών.

- Να επιδοτηθούν οι νέοι άνεργοι που ψάχνουν για δουλιά και δε βρίσκουν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ