Παρασκευή 29 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Εντυπωσιακή κινητοποίηση και στη Θεσσαλονίκη

Δυναμική απάντηση στα σχέδια της κυβέρνησης για διάλυση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας, έδωσαν χτες και στη Θεσσαλονίκη χιλιάδες καθηγητές, δάσκαλοι, γονείς, μαθητές και εργαζόμενοι, σε μια εντυπωσιακή για την εποχή κινητοποίηση.

Στις 7 το απόγευμα, οι φοιτητές και οι εργαζόμενοι άρχισαν να συγκεντρώνονται στο Αγαλμα του Βενιζέλου. Λίγο αργότερα, οι εκπαιδευτικοί και οι αδιόριστοι συνάδελφοί τους από τη Θεσσαλονίκη και τους γύρω νομούς κατέφταναν στο χώρο της Καμάρας.

Στη συγκέντρωση των εργατικών σωματείων στο Αγαλμα του Βενιζέλου μίλησε ο πρόεδρος του Συλλόγου Φοιτητών Παιδαγωγικού του ΑΠΘ, Χ. Φρέγκογλου. "Απαιτούμε την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου που κατέθεσε η κυβέρνηση κατ' εντολή της ΕΕ και του ΟΟΣΑ. Του νομοσχεδίου που ξεθεμελιώνει και τα τελευταία ίχνη του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης, μέσα από την ίδρυση νηπιαγωγείων και δημοτικών που απαιτούν δίδακτρα, τις πολλαπλές εξετάσεις στο λύκειο, που ρίχνουν τους μαθητές στην αγκαλιά της παραπαιδείας, την κατάργηση της επετηρίδας και την καθιέρωση των διάφορων προγραμμάτων, που ανοίγουν το δρόμο στην ιδιωτικοποίηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης", είπε ο Χ. Φρέγκογλου και κάλεσε όλους τους πολίτες να αγωνιστούν ενωμένοι για την υπεράσπιση του δικαιώματος στη μόρφωση.

Η πορεία

Λίγο πριν τις 8 το βράδυ οι διαδηλωτές ξεκίνησαν από τα δύο σημεία των συγκεντρώσεων και βγήκαν στο δρόμο, καταλαμβάνοντας και τα δύο ρεύματα της Εγνατίας. Από την Καμάρα οι εκπαιδευτικοί και οι αδιόριστοι, από τη Βενιζέλου οι φοιτητές, οι μαθητές και οι εργαζόμενοι, ύψωσαν τα πανό, πήραν στα χέρια τις πικέτες και ξεκίνησαν για τη μεγάλη πορεία προς το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης. "Αρσένη - Αρσένη άκουσε καλά, αυτό το νομοσχέδιο θα μείνει στα χαρτιά", φώναζαν και προειδοποιούσαν την κυβέρνηση και τα κόμματα που στηρίζουν τις επιλογές της: "Οσο τις Βρυξέλλες έχετε οδηγό, εμείς στην αντεπίθεση μαζί με το λαό".

Στη συμβολή Εγνατίας - Αγίας Σοφίας, η πορεία των φοιτητών και των εργαζομένων περίμενε για να ανταμώσει με τους εκπαιδευτικούς και τους αδιόριστους. "Αγώνας μαζικός πανεκπαιδευτικός, είναι η απάντηση από δω και μπρος". Το σύνθημα αντηχούσε και τότε όλοι μαζί συνέχισαν. Με μια φωνή περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι βροντοφώναξαν "Οχι στην παιδεία για λίγους κι εκλεκτούς, αγώνας ενάντια στους ταξικούς φραγμούς".

Η πορεία συνεχίστηκε. Οι διαδηλωτές πέρασαν την Τσιμισκή, τη Βενιζέλου και κατέληξαν στην Αγίου Δημητρίου έξω από το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, όπου επέδωσαν τα ψηφίσματά τους, με τα οποία απαιτούν την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου και προειδοποιούν ότι ενωμένοι θα συνεχίσουν τον αγώνα τους για παιδεία στην υπηρεσία του λαού και του τόπου, για ίσες ευκαιρίες στη δουλιά και τη μόρφωση.

Η χτεσινή κινητοποίηση της εκπαιδευτικής κοινότητας και των εργαζομένων έδωσε απάντηση στα σχέδια της κυβέρνησης. Παράλληλα όμως πήραν την απάντησή τους και οι συνδικαλιστές του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, οι εκπρόσωποι της ΠΑΣΚΕ, της ΔΑΚΕ και του ΣΥΝ, που αρνήθηκαν να μπουν μπροστά και να οργανώσουν τον αγώνα των εργαζομένων ενάντια στο αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο, με το πρόσχημα ότι δεν το έχουν διαβάσει και πως δεν υπήρξε αντίδραση της Ενωσης Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων της πόλης.

Την αγωνιστική πρόταση κατέθεσε η "Εργατική Ενότητα". Ομως, με φτηνές δικαιολογίες οι άλλες παρατάξεις προσπάθησαν να κρύψουν την αλήθεια. Οτι, δηλαδή, οι εκπαιδευτικοί, αδιόριστοι και διορισμένοι, οι μαθητές, οι φοιτητές και οι γονείς, είναι ενάντια στο αντιδραστικό νομοσχέδιο. Αποδείχτηκε για άλλη μια φορά έτσι ότι οι συγκεκριμένες ηγεσίες προσπαθούν να καθυποτάξουν το συνδικαλιστικό κίνημα της πόλης και να το αποτρέψουν να αγωνιστεί μέσα από ένα μέτωπο για αναβαθμισμένη δημόσια δωρεάν παιδεία, χωρίς ταξικούς φραγμούς στη μόρφωση, ενάντια στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας.

Αννα ΑΝΑΝΙΑΔΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ