Παρασκευή 29 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΤΟΜΑΤΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΣΕΡΡΩΝ
Ερμαια στις ορέξεις των βιομηχάνων

Σημαντικά χαμηλότερες από την τιμή ασφαλείας είναι οι τιμές που δίνουν οι βιομηχανίες στους παραγωγούς. Ερώτηση κατέθεσαν στη Βουλή βουλευτές του ΚΚΕ

Απροστάτευτοι στις ορέξεις των βιομηχάνων βρίσκονται οι παραγωγοί βιομηχανικής ντομάτας, εξαιτίας των αποφάσεων της ΕΕ και της προκλητικής αδιαφορίας του υπουργείου Γεωργίας. Είναι πλέον κανόνας η καταστρατήγηση της τιμής ασφαλείας, όμως εκτός αυτού φέτος βρήκαν και άλλο τρόπο να κλέβουν τον ιδρώτα των αγροτών. Κατώτερη "ταρίφα" για τη φύρα (ξένες ύλες) των φορτίων "κόπηκε" το 5%, ενώ σε πολλές περιπτώσεις χαρακτηρίζουν ως ακατάλληλο ακόμη και 1 τόνο σε κάθε φορτίο 8 ή 10 τόνων.

Φέτος οι αποδόσεις είναι πεσμένες, εξαιτίας των άσχημων καιρικών συνθηκών. Παράλληλα όμως έπεσε και η τιμή σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Ετσι ενώ πέρσι η θεσμική τιμή ήταν 30,69 δρχ. στο κιλό, φέτος πήγε στις 30,12. Μέχρι στιγμής καμία βιομηχανία δεν αποδίδει αυτή την τιμή στον παραγωγό. Ακόμη και οι συνεταιριστικές παρακρατούν από 3 έως 6 δρχ. σε κάθε κιλό. Αυτή η τακτική όμως ακολουθείται κυρίως από τις ιδιωτικές βιομηχανίες επεξεργασίας ντομάτας με έναν μάλλον σκανδαλώδη τρόπο. Οπως καταγγέλλουν καλλιεργητές, τους βάζουν να υπογράφουν ότι έχουν πάρει προκαταβολές ενώ στην πραγματικότητα δεν πήραν δραχμή. Ετσι στο τέλος θα φανεί ότι πλήρωσαν περισσότερα από όσα στην πραγματικότητα έδωσαν και το πλεόνασμα θα μπει στις τσέπες των βιομηχάνων, χωρίς μάλιστα να φαίνεται πουθενά.

Στη Θεσσαλονίκη η ποσόστωση της ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ είναι 39.000 τόνοι, ενώ η συνολική παραγωγή που θα συγκεντρώσει αναμένεται να φτάσει τους 45.000 τόνους. Οι παραγωγοί θα πληρωθούν τη συμβασιακή ποσότητα με 27,12 δρχ. στο κιλό ενώ την υπόλοιπη των 6.000 τόνων με 17 δρχ.

Στην Ημαθία, οι παραγωγοί καταγγέλλουν πως εργοστάσια επεξεργασίας βιομηχανικής ντομάτας προχωρούν σε μειώσεις μέχρι και 25% κατά τη ζύγιση των φορτίων που παραδίδονται. Επίσης ότι κατά την παράδοση των φορτίων δεν τους δίνουν ζυγολόγιο αλλά ένα απλό χαρτί με τα κιλά που ζυγίστηκαν.

Στο Νομό Σερρών η κατάσταση είναι τραγική. Οι περισσότερες βιομηχανίες κλέβουν τους αγρότες στο απόβαρο, στη φύρα και την ποιότητα, αφού δεν υπάρχει κανένας έλεγχος από τους υπαλλήλους των Διευθύνσεων Γεωργίας. Η τιμή αγοράς δεν ξεπερνάει τις 25 δρχ. στο κιλό.

Περιοδεία του Στ. Παναγιώτου

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Σταύρος Παναγιώτου περιόδευσε στα εργοστάσια και μίλησε με τους παραγωγούς, που μερόνυχτα ολόκληρα περιμένουν για να παραδώσουν την παραγωγή τους.

Εξαιτίας της κακοκαιρίας, βγήκαν μαζί τα πρώτα και δεύτερα χέρια της παραγωγής, με αποτέλεσμα να υπάρχει πρόβλημα στην απορρόφηση του προϊόντος από τα εργοστάσια, που μπορούν να επεξεργαστούν ημερησίως περίπου 1.600 τόνους. Αυτή τη συγκυρία εκμεταλλεύονται οι βιομηχανίες και πατάνε στο σβέρκο των αγροτών. Είναι επόμενο, όταν οι αγρότες περιμένουν 3 - 5 μέρες, να σαπίζει μέρος της παραγωγής μέσα στις πλατφόρμες. Ομως τα φαινόμενα είναι απερίγραπτα. Οπως είπε ο Χ. Καψάλης, ενώ παρέδωσε μέσα σε 24 ώρες το προϊόν, του βγάλανε τη φύρα 5% και με το "έτσι θέλω" του αφαίρεσαν επιπλέον ένα τόνο από το ζυγολόγιο.

"Εχω ημερομηνία παράδοσης 19 Αυγούστου και ακόμη (26/8) δεν έχω παραδώσει. Είχα σύμβαση με ιδιωτική βιομηχανία, όμως 6 μέρες τώρα μου λένε ότι δεν ήρθε η σειρά μου να παραδώσω. Ετσι ήρθα στη ΣΕΚΟΒΙ και δίνω την παραγωγή σε ξένα ονόματα", λέει ο Χ. Λιούτας.

Αίτημα των αγροτών είναι να αυξηθούν οι ποσοστώσεις και κυρίως να πληρώνονται με τη θεσμική τιμή των 30 δρχ. Επίσης να πληρώνονται άμεσα για το προϊόν που παραδίδουν και όχι μετά από μήνες καθυστέρησης όπως συνήθως γίνεται, κυρίως για την υπερσυμβασιακή ντομάτα.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ μιλώντας στους αγρότες ξεκαθάρισε ότι θα πρέπει ενωμένοι να διεκδικήσουν τον εκσυγχρονισμό των ντοματοβιομηχανιών στον τρόπο παραλαβής, αναμονής και διατήρησης της νωπής ντομάτας, την προστασία από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου με το απαραίτητο επιστημονικό προσωπικό, τη στήριξη των παραγωγών και τον έλεγχο των βιομηχανιών που ασυδοτούν.

Ερώτηση στη Βουλή

Με Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Στ. Παναγιώτου, Β. Μπούτας και Μ. Μπόσκου ρωτούν τον υπουργό Γεωργίας, Στ. Τζουμάκα, τι μέτρα προτίθεται να πάρει για να προστατέψει τους παραγωγούς από τη ληστρική εκμετάλλευσή τους από τις βιομηχανίες, ώστε:

  • Να δίνεται η κατανεμηθείσα ποσότητα απευθείας στον παραγωγό, για να μην είναι θύμα εκβιασμού από τις βιομηχανίες.
  • Να υπάρξει αύξηση της ποσόστωσης για την Ελλάδα, αφού υπάρχει ζήτηση στο εξωτερικό - συγκεκριμένα στην αραβική αγορά - του ελληνικού ντοματοπολτού.
  • Να πληρώνονται αμέσως με την παράδοση του προϊόντος και σύμφωνα με την τιμή ασφαλείας και όχι χαμηλότερα απ' αυτήν.
  • Να γίνεται αντικειμενική εκτίμηση των ξένων υλών καθώς και της φύρας του προσκομιζόμενου προϊόντος.
  • Να καταργηθούν οι διακρίσεις στη σειρά παράδοσης και να γίνεται έγκαιρη χωρίς καθυστερήσεις παράδοση του προϊόντος.
  • Να πάρει όλα εκείνα τα απαραίτητα μέτρα για την καλύτερη οργάνωση, προγραμματισμό και τεχνική υποστήριξη της παραγωγής της βιομηχανικής ντομάτας.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ