Παρασκευή 29 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Σε δυο βάρκες για τις συνενώσεις

Με το βλέμμα στραμμένο στις ερχόμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κ. Καραμανλής, εξέφρασε χτες την αντίθεσή του στο κυβερνητικό πρόγραμμα των αναγκαστικών συνενώσεων δήμων και κοινοτήτων, σε συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία της γραμματείας της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής κατά των αναγκαστικών συνενώσεων.

Στη συνάντηση, ο πρόεδρος της ΝΔ δήλωσε πως στηρίζει τις θέσεις και αποφάσεις της Επιτροπής, ενώ οι εκπρόσωποι της τελευταίας δήλωσαν πως θα συνεχίσουν τον αγώνα τους ενάντια στα καταστροφικά σχέδια της κυβέρνησης. Μετά τη συνάντηση, ο πρόεδρος της ΝΔ δήλωσε πως "αυτό που επιχειρείται με τις αναγκαστικές συνενώσεις, ισοδυναμεί με κατάργηση των κοινοτήτων και βέβαια με το μεγάλο κίνδυνο ερήμωσης τμημάτων της ελληνικής υπαίθρου". Συμπλήρωσε πως το κυβερνητικό πρόγραμμα χαρακτηρίζεται από ερασιτεχνισμό, μικροκομματική σκοπιμότητα, αυταρχισμό και αλαζονεία και πρόσθεσε πως η Ν Δ"θα αντιδράσει και θα αντιτεθεί στην προώθηση αυτής της επιχείρησης καταναγκασμού".

Με δεδομένη τη διαμετρικά αντίθετη στάση που κρατούν επί του πρακτέου τα στελέχη της ΝΔ, με πρώτον τον Δ. Αβραμόπουλο, που υπερθεματίζει της κυβέρνησης για τον "Καποδίστρια", γίνεται φανερό πως πρόθεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι να εκμεταλλευτεί την υπόθεση ρίχνοντας άδεια αριστερά και δεξιά, προκειμένου να εντείνει την αντιπολιτευτική της εκστρατεία, με στόχο να εισπράξει μικροκομματικά οφέλη από "ψήφους διαμαρτυρίας", στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές του '98.

Πληροφορίες από το εσωτερικό της συνάντησης αναφέρουν πως έγινε καθαρό ότι σε περίπτωση που το κυβερνητικό πρόγραμμα γίνει νόμος του κράτους και ακολούθως η ΝΔ κερδίσει τις βουλευτικές εκλογές, δε σκοπεύει να αποσύρει το νόμο. Απλά, θα επιδοθεί σε προσπάθεια "εξωραϊσμού" του, δίνοντας την ευκαιρία σε ορισμένους ΟΤΑ να επανέλθουν στην προ της αναγκαστικής συνένωσής τους κατάσταση.

Με αυτό σαν δεδομένο δεν είναι αντιφατική η πρακτική των στελεχών της Ν Δ, στο χώρο της Αυτοδιοίκησης, που έχουν κάνει καθαρό ότι στηρίζουν το κυβερνητικό πρόγραμμα.Είναι χαρακτηριστικό εξάλλου των προθέσεων το γεγονός ότι, ενώ ογκούται το κίνημα διαμαρτυρίας κατά των αναγκαστικών συνενώσεων, τα στελέχη της ΝΔ στην ΚΕΔΚΕ δεν υιοθετούν το αίτημα για έκτακτο συνέδριο, ώστε να επανακαθορίσουν δημόσια - αν έχουν αλλάξει - τη θέση τους υπέρ ή κατά του "Καποδίστρια". Ετσι συνεχίζουν να παρέχουν στην κυβέρνηση το άλλοθι ότι ο σχεδιασμός της βρίσκει σύμφωνη την ΚΕΔΚΕ, ενώ, ταυτόχρονα, ψαρεύουν ψήφους, δηλώνοντας εκ του ασφαλούς ότι είναι δήθεν αντίθετοι.

  • Χτες το απόγευμα, οι εκπρόσωποι της Συντονιστικής Επιτροπής συναντήθηκαν και με τον πρόεδρο του ΔΗΚΚΙ, που τάχθηκε και αυτός κατά των κυβερνητικών σχεδιασμών.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ