Τετάρτη 3 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΕΤΩΠΟ ΠΑΛΗΣ

"Και την τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 αναλαμβάνει...".

Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν στρέψει τις μέρες αυτές - με την ανάλογη... βοήθεια και των ΜΜΕ - τα βλέμματα στη Λοζάνη και περιμένουν να ακούσουν την οριστική απόφαση των 107 "Αθανάτων" της ΔΟΕ, που θα ανακοινωθεί την Παρασκευή. Κι αμέσως μετά κάποιοι θα πανηγυρίσουν, άλλοι θα απογοητευτούν, κάποιοι θα θριαμβολογήσουν και άλλοι θα σπεύσουν να κατηγορήσουν τα "μεγάλα συμφέροντα" και τις πολυεθνικές, που στέρησαν από τη χώρα τους την Ολυμπιάδα, όπως ακριβώς δηλαδή και στο Τόκιο πριν από εφτά χρόνια, όταν η Ατλάντα ανέλαβε τη "χρυσή" Ολυμπιάδα του 1996.

Αλλωστε αυτοί που έχουν επενδύσει πολιτικά και οικονομικά στην επιθυμία των λαών για τη διεξαγωγή των Αγώνων στην κάθε χώρα, πρέπει να βρουν μια δικαιολογία, για να κρύψουν την αλήθεια. Δικαιολογία που να "θάβει" - όσο γίνεται περισσότερο - τη θλιβερή πραγματικότητα και να αποπροσανατολίζει την κοινή γνώμη από την ουσία του πράγματος. Οτι δηλαδή αυτό που καθορίζει τελικά την απόφαση για το πού και πώς θα γίνουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, δεν είναι η ανάγκη των λαών να σμίξουν και να αγκαλιαστούν κάτω από τη φλόγα της ειρήνης, της φιλίας και της συνεργασίας, αλλά εκείνη η στάμπα της ντροπής που "θαυμάσαμε" όλοι στα κορμιά των αθλητών στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου της Αθήνας...

Το πνεύμα της ελληνικής υποψηφιότητας, όπως εκφράζεται και μέσα από το φάκελο διεκδίκησης, δε θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση. Κύριο ζητούμενο για όλες τις Επιτροπές Διεκδίκησης και κατά συνέπεια και για την ελληνική, είναι η εκπλήρωση εκείνων των προϋποθέσεων που θέτουν οι "Αθάνατοι" της ΔΟΕ και όσα αυτοί υπηρετούν. Μόνο που αυτές οι προϋποθέσεις δεν ταυτίζονται με τις πραγματικές ανάγκες του ελληνικού λαού και της χώρας. Το ΚΚΕ είχε επισημάνει πριν από μερικούς μήνες, σχετικά με την υποψηφιότητα της Αθήνας για την Ολυμπιάδα του 2004, ότι ζητούμενο για τη χώρα μας πρέπει να είναι η αναβάθμιση των Αγώνων, η αντίθεση στην εμπορευματοποίηση, η εξασφάλιση μέσω του φακέλου υποψηφιότητας ότι στην πορεία θα αντιμετωπιστούν χρονίζοντα ζητήματα αθλητισμού, το θεσμικό πλαίσιο, η έρευνα, η τεκμηρίωση, η χρηματοδότηση, ώστε να μπορούν όλοι οι Ελληνες να αθλούνται, εξασφάλιση όρων ότι δε θα υπάρχει οικονομική επιβάρυνση των λαϊκών στρωμάτων, ουσιαστική αναβάθμιση του περιβάλλοντος.

Τίποτα απ' όλα αυτά όμως δε συμβαδίζει με την πρόταση της χώρας μας για την Ολυμπιάδα. Αντίθετα, το διαφαινόμενο τεράστιο οικονομικό έλλειμμα εκατοντάδων δισεκατομμυρίων, η υπερσυγκέντρωση όλων των λειτουργιών μέσα στο Λεκανοπέδιο, ο τρόπος που αντιμετωπίζεται το κυκλοφοριακό πρόβλημα, οι παρεμβάσεις σε καίρια σημεία της πόλης, με καταστροφικές συνέπειες για το περιβάλλον (Ολυμπιακό Χωριό, κωπηλατοδρόμιο Σχοινιά, Δέλτα Φαλήρου), η απουσία ενός προγράμματος για την αναβάθμιση της φυσικής αγωγής και του μαζικού αθλητισμού, συνθέτουν μια εικόνα έξω από τις προσδοκίες του ελληνικού λαού, κομμένη και ραμμένη στα μέτρα των πολυεθνικών και των εργολάβων.

Κι ας μην ξεχνάμε βέβαια τις άγριες διαθέσεις, με τις οποίες οι εταιρίες κατασκευής των μεγάλων έργων περιμένουν πώς και πώς από τη χώρα μας να αναλάβει τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Κι αυτό γιατί τότε θα μπορούν να εκβιάσουν ακόμα περισσότερο για τα γνωστά "πανωπροίκια" που ήδη ο ελληνικός λαός έχει πληρώσει ακριβά... Και σ' όλα αυτά έρχεται να προστεθεί η ένοχη σιωπή της Επιτροπής Διεκδίκησης, η οποία αρνείται επίμονα το δημόσιο διάλογο με εκείνους που αντιτίθενται στην ανάληψη της Ολυμπιάδας από τη χώρα μας. Τακτική που εφαρμόζεται πιστά και επιβεβαιώνεται όλο και περισσότερο, από το Γενάρη του 1996, όταν και κατατέθηκε ο φάκελος υποψηφιότητας, μέχρι σήμερα.

Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει το αναφαίρετο δικαίωμα μικρών σχετικά χωρών να διεκδικούν την οργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων. Πολύ περισσότερο, δεν μπορεί να αμφισβητηθεί η ευγενική φιλοδοξία του οποιοδήποτε λαού να φιλοξενήσει την ανά τετραετία μεγαλύτερη αθλητική συνάντηση της ιστορίας του σύγχρονου κόσμου. Οσο υπαρκτά, όμως, είναι αυτά τα δικαιώματα, άλλο τόσο σημαντική είναι η υποχρέωση των λαών να παλέψουν, να απαιτήσουν και να διεκδικήσουν Αγώνες, που να υπερασπίζονται την κοινωνική αποστολή του αθλητισμού, τα ιδανικά της φιλίας, της ειρήνης και της συναδέλφωσης. Κι όταν οι Αγώνες διεκδικούνται από τη χώρα που "γέννησε" αυτή την ιδέα, την Ελλάδα, τότε η υποχρέωση αυτή αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία. Είναι μια υποχρέωση - πρόκληση, που στέκει σήμερα - και πολύ περισσότερο σε ενδεχόμενη επιλογή της Αθήνας, ως διοργανώτριας πόλης - μπροστά στον ελληνικό λαό. Είναι ένα καθήκον που πρέπει και μπορεί να γίνει πράξη, με την ενεργοποίηση των εργαζομένων και της νεολαίας, με το συντονισμό της δράσης τους και τη συγκρότηση ενός μετώπου υπεράσπισης των ιδανικών και των αξιών του αθλητισμού και της κοινωνικής του αποστολής, της αποφασιστικής απόκρουσης της εμπορευματοποίησης των αγώνων, της διεκδίκησης του λαϊκού δικαιώματος στην άθληση, του δικαιώματος να ζει ο λαός - και ιδιαίτερα οι κάτοικοι του Λεκανοπεδίου - σε καλύτερο περιβάλλον. Και όπως ο καθένας καταλαβαίνει, πρώτα και κύρια ο ίδιος ο λαός - όποιας χώρας τελικά αναλάβει τη φιλοξενία των Αγώνων - μπορεί και πρέπει να παλέψει και να εξασφαλίσει την ανάδειξη των Ολυμπιακών του 2004 σε μια διεθνή συνάντηση ειρήνης, φιλίας και συναδέλφωσης των λαών όλου του κόσμου.

Κώστας ΠΑΣΑΚΥΡΙΑΚΟΣ

Οι λαοί και ιδιαίτερα ο λαός της χώρας που θ' αναλάβει τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, έχουν υποχρέωση και καθήκον να παλέψουν και να υπερασπίσουν τις αξίες και τα ιδανικά του αθλητισμού, να αποκρούσουν αποφασιστικά την εμπορευματοποίησή του και να κάνουν τους αγώνες μια συνάντηση ειρήνης, φιλίας και συναδέλφωσης των λαών όλου του κόσμου


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ