Τετάρτη 3 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αγώνας διαρκής για την παιδεία
  • Συλλαλητήριο αύριο το μεσημέρι στην πλατεία Κάνιγγος
  • Ανοιχτή επιστολή προς όλους τους βουλευτές από τις Ομοσπονδίες Γονέων Αθήνας και Πειραιά. Απαιτούν να μην ψηφιστεί το νομοσχέδιο και επισημαίνουν ότι κανείς γονιός δε διαπραγματεύεται το δικαίωμα της δημόσιας δωρεάν μόρφωσης των παιδιών του

Τη δική τους απάντηση στα αντιεκπαιδευτικά μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση μέσα από το πολυνομοσχέδιο για τη διάλυση της δημόσιας δωρεάν παιδείας οργανώνουν αύριο οι εκπαιδευτικοί μαζί με το λαό. Αύριο, μέρα ψήφισης από το Θερινό Τμήμα της Βουλής του νομοσχεδίου, στις 12.00 το μεσημέρι, στην πλατεία Κάνιγγος, δάσκαλοι, καθηγητές, γονείς, εργαζόμενοι, μαθητές και φοιτητές καλούνται να στείλουν το μήνυμα ότι τα αντιεκπαιδευτικά μέτρα δε θα περάσουν.

Κάλεσμα προς τους βουλευτές να μην ψηφίσουν το νομοσχέδιο για τη διάλυση της παιδείας απηύθυναν, με ανοιχτή επιστολή, αλλά και με την παρουσία τους στη Βουλή κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου οι Ομοσπονδίες Γονέων Αθήνας και Πειραιά, δηλώνοντας ότι "ο αγώνας τους θα είναι διαρκής, γιατί κανείς γονιός δε διαπραγματεύεται το δικαίωμα της δημόσιας δωρεάν μόρφωσης των παιδιών του".

Οι γονείς χαρακτηρίζουν το νομοσχέδιο αντιλαϊκό και αντιδραστικό, τονίζοντας ότι το κίνημα της παιδείας χρόνια τώρα καταθέτει και διεκδικεί την υλοποίηση των προτάσεών του για δημόσια και δωρεάν παιδεία που θα καλλιεργεί ελεύθερους πολίτες για μια ελεύθερη κοινωνία καλώντας τους βουλευτές να τις μελετήσουν και να τις υιοθετήσουν. Τονίζουν ότι το νομοσχέδιο μετατρέπει τη μόρφωση από κοινωνικό αγαθό σε προϊόν αναλώσιμο, ανάλογο της οικονομικής δυνατότητας κάθε οικογένειας και απευθύνονται στους βουλευτές με τα εξής λόγια, δηλώνοντας την αντίθεση τους στο νομοσχέδιο:"Για άλλη μια φορά η αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός της Δημόσιας Δωρεάν Παιδείας, αναζητείται στην επιβολή ενός εξεταστικού συστήματος τέτοιου, που μας οδηγεί στην εκτίμηση ότι θα οδηγήσει την πλειοψηφία των μαθητών του λαού μας στη μαζική εγκατάλειψη της λυκειακής μόρφωσης. Μην ξεχνάτε ότι οι πρώτοι που χειροκρότησαν το νομοσχέδιο είναι οι φροντιστηριάρχες και οι κάθε λογής "ιδιώτες" που κινούνται στο χώρο της παιδείας".

"Οι όποιες αναφορές για ολοήμερα σχολεία και ενισχυτική διδασκαλία προκαλούν ερωτηματικά", τονίζουν οι γονείς οι οποίοι σημειώνουν ότι δεν παίρνονται μέτρα για τη μείωση μαθητών ανά τάξη σε 20 - 25 ενώ για το χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης αναφέρουν ότι το νομοσχέδιο οδηγεί στον κατακερματισμό, την υποβάθμιση των πτυχίων και την ιδιωτικοποίησή τους. Αναφερόμενοι στο θέμα της κατάργησης της επετηρίδας, τονίζουν ότι "πέρα από την όποια ανατροπή προκαλέσει στις υπάρχουσες εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών, η εφαρμογή της αξιολόγησής τους, όπως προτείνεται, θα χρησιμοποιηθεί για την πολιτική και πνευματική χειραγώγηση της συνείδησής τους από την εκάστοτε κυβέρνηση".

Η ΟΛΜΕ

Σήμερα στις 10.00 το πρωί, συνέρχεται η Ολομέλεια των προέδρων των ΕΛΜΕ, προκειμένου να επικυρώσει ή να απορρίψει την πρόταση του διοικητικού συμβουλίου της ΟΛΜΕ για πραγματοποίηση 24ωρης πανελλαδικής απεργίας αύριο. Επίσης, η ΟΛΜΕ εισηγείται η Πέμπτη 11 Σεπτέμβρη να κηρυχτεί ως μέρα πανελλαδικής δράσης του κλάδου για διάλογο και συντονισμό με τους γονείς και τους μαθητές και να πραγματοποιηθούν νέες γενικές συνελεύσεις των ΕΛΜΕ το αμέσως επόμενο διάστημα (με επίσπευση των διαδικασιών της Οργανωτικής Ι), για να αποφασίσουν το διεκδικητικό πλαίσιο και τις νέες μορφές συνέχισης και κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων του κλάδου. Το Σιοικητικό Συμβούλιο της ΟΛΜΕ προτείνει επίσης τη συγκέντρωση υπογραφών σε κείμενο, όπου και θα εκφράζεται η αντίθεση στα αντιεκπαιδευτικά μέτρα και η απαίτηση να δοθούν λύσεις στα προβλήματα της εκπαίδευσης και των εκπαιδευτικών.

Οι φοιτητές

Με την έναρξη της ακαδημαϊκής χρονιάς, οι φοιτητές προετοιμάζουν τη δική τους συμμετοχή στο μέτωπο της παιδείας. Με στόχο την ενημέρωση και το συντονισμό της δράσης των φοιτητών μαζί με τους υπόλοιπους φορείς ενάντια στις αντιεκπαιδευτικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, το Διοικητικό Συμβούλιο του Οικονομικού Τμήματος της Νομικής καλεί τα ΔΣ των φοιτητικών συλλόγων της Αθήνας, αύριο στις 2.30 το μεσημέρι, σε ευρεία σύσκεψη.

Με απόφαση του ΔΣ του, ο σύλλογος φοιτητών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, συμμετέχει στις κινητοποιήσεις που θα αποφασίσουν οι εκπαιδευτικοί φορείς ενάντια στα νέα μέτρα, απαιτώντας μαζί με το λαό την ολοκληρωτική απόσυρση του νομοσχεδίου και την υλοποίηση, μιας άλλης πολιτικής που να δίνει λύσεις στα άμεσα και οξυμένα προβλήματα της εκπαίδευσης, να ανυψώνει το γενικό μορφωτικό επίπεδο του λαού και της νεολαίας.

  • Για μια ακόμα φορά πρόκειται να συνεδριάσει σήμερα η διοίκηση της ΑΔΕΔΥ, προκειμένου να διαμορφώσει τη θέση της για τα μέτρα που προωθούνται στο χώρο της παιδείας, ύστερα από τρεις συνεδριάσεις, οι οποίες δεν κατέληξαν πουθενά. Και ενώ αύριο αναμένεται να ψηφιστεί από τη Βουλή το νομοσχέδιο που στο σύνολό του ισοπεδώνει τη δημόσια δωρεάν παιδεία, εκτός από τη "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα" που προτείνει να παρθούν αποφάσεις για τη στήριξη του αγώνα των εκπαιδευτικών φορέων από την ΑΔΕΔΥ και πρωτοβουλίες για τη συσπείρωση γύρω από τα ζητήματα της παιδείας, οι άλλες παρατάξεις κάνουν λόγο για... επιμέρους μόνο αρνητικές πλευρές.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ