Τετάρτη 3 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αριστοφάνης σε... αντίσκηνο

Την "Ειρήνη" και τη "Λυσιστράτη" έπαιξαν τα παιδιά των υπαλλήλων του ΙΚΑ στις κατασκηνώσεις του Ιδρύματος

Η διαμονή των υπαλλήλων του ΙΚΑ και των παιδιών τους στις κατασκηνώσεις του Ιδρύματος ήταν σε σκηνές στο Ζούμπερι της Αττικής. Ομως επί της θεατρικής σκηνής της κατασκήνωσης ανέβηκαν έργα του Αριστοφάνη. Πρωταγωνιστές ήταν τα παιδιά - κατά βάση μαθητές του δημοτικού - που εκτός απ' τη δική τους χαρά για τη συμμετοχή στο έργο καθήλωσαν και τους γονείς τους.

Οι διακοπές γίνονται κάθε χρόνο σε τρεις περιόδους. Το αξιόλογο είναι ότι σε κάθε περίοδο ανέβηκε και διαφορετικό έργο: Την πρώτη περίοδο ανέβασαν "Τα φαντάσματα του Μπαρντ".Τη δεύτερη περίοδο ανέβασαν την "Ειρήνη" του Αριστοφάνη και την τρίτη περίοδο ανέβασαν την "Λυσιστράτη",επίσης, του Αριστοφάνη. Τα έργα του Αριστοφάνη διασκευάστηκαν για παιδικό θέατρο απ' τη Σ. Ζαραμπούκα.

Κάθε περίοδος στις κατασκηνώσεις διαρκεί 20 μέρες. Σ' αυτό το διάστημα τα παιδιά γνωρίστηκαν με τους δασκάλους τους και μεταξύ τους, έκαναν πρόβες και στο τέλος της περιόδου παρουσίασαν - παρά τα πενιχρά μέσα - μια πάρα πολύ αξιόλογη δουλιά που καταχειροκροτήθηκε απ' τους γονείς. Η προετοιμασία των παιδιών έγινε με πολύ μεράκι απ' τον γυμναστή Κ. Ευαγγελινό και την υπαρχηγό της κατασκήνωσης Σ. Σιβρόγλου,οι οποίοι έφτιαξαν τα σκηνικά και τα κοστούμια.

Τα παιδιά έγιναν δέκτες - και ταυτόχρονα πομποί - των μηνυμάτων της Ειρήνης. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα παιδιά "έπαιζαν" το έργο και μέσα στο λεωφορείο που τα μετέφερε για μπάνιο. Επίσης υπήρξαν και παιδιά τα οποία στο διαγωνισμό της ζωγραφικής που έγινε στην κατασκήνωση είχαν θέματα απ' την Ειρήνη.

Το επιστέγασμα όλων αυτών ήταν η χαρά της τελικής παράστασης και η ικανοποίηση "ότι τα κατάφεραν".

Χορός, σκάκικαι κολύμπι

Το θέατρο ήταν μόνο μια πλευρά των δραστηριοτήτων, που είχαν οργανωθεί για τα παιδιά στην κατασκήνωση.

Σχεδόν κάθε μέρα διδάσκονταν παραδοσιακοί χοροί και υπήρχαν μαθήματα κολύμβησης στη θάλασσα. Διοργανώθηκαν αγώνες στο σκάκι και παραδόθηκαν μαθήματα αυτοάμυνας.

Ακόμα έγιναν αγώνες στίβου και δόθηκαν διπλώματα σε όλα τα παιδιά που συμμετείχαν σε αυτούς.

Τέλος, τα παιδιά έπαιξαν δυο φορές το "κυνήγι του χαμένου θησαυρού", έδωσαν αγώνες βόλεϊ και μπάσκετ με τα παιδιά άλλων κατασκηνώσεων και παρακολούθησαν παράσταση καραγκιόζη και παιδικού θεάτρου.

Εκτός βέβαια απ' τις οργανωμένες δραστηριότητες υπήρχε η δυνατότητα για τα παιδιά να παίξουν κατά βούληση στις πολλές παιδικές χαρές που υπήρχαν μέσα στην πευκόφυτη κατασκήνωση.

Καλές και φτηνές διακοπές

Παλιά οι κατασκηνώσεις ήταν στον Κάλαμο, αλλά μετά την πυρκαγιά μεταφέρθηκαν στο Ζούμπερι. Το οικόπεδο δεν ανήκει στο ΙΚΑ και δεν μπορούν να γίνουν σημαντικές παρεμβάσεις, με αποτέλεσμα το πρόβλημα της αποχέτευσης να εξακολουθεί να ταλαιπωρεί εν μέρει τους κατασκηνωτές. Και είναι ηρωικές οι καθημερινές προσπάθειες - πρωτίστως των καθαριστριών - να εξασφαλίσουν την υγιεινή στο χώρο της κατασκήνωσης.

Για κάθε κρεβάτι ο γονιός πληρώνει 1.000 δραχμές για όλη την περίοδο. Τα Το φαγητό είναι πολύ καλό και τα παιδιά σιτίζονται δωρεάν. Για τους ενήλικες το ποσό της μερίδας το καθορίζει η Αγορανομία και είναι σχετικά μικρό. Κάθε πρωί γονείς και παιδιά μεταφέρονται με πούλμαν και σε δύο δρομολόγια για μπάνιο στην Κυανή Ακτή, δίπλα στο Σχοινιά.

Οι κατασκηνώσεις του ΙΚΑ είναι μια σημαντική προσφορά στους υπαλλήλους του. Της ίδιας προσφοράς αξίζουν και οι ασφαλισμένοι του Ιδρύματος.

Το ερώτημα που προκύπτει είναι αν αυτή η προσφορά θα διατηρηθεί ή θα πέσει θύμα στη λογική της λιτότητας που έχει θεοποιήσει η κυβέρνηση;

Γ. Μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ