Τετάρτη 3 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΑΚΟΡΑΦΑ, ΜΕΛΟΥΣ ΤΟΥ ΔΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝΛΑΡΙΣΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΣ ΤΗΣ ΟΑΣ ΛΑΡΙΣΑΣ
"Πικρά" μέτρα για τα τεύτλα

- Τι αλλαγές επιχειρεί να περάσει η κυβέρνηση στον τομέα της τευτλοκαλλιέργειας και της λειτουργίας της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ);

- Το τελευταίο διάστημα, εξαιτίας της εισαγωγής ζάχαρης από τις τρίτες χώρες ως ΕΟΚική άρχισε να εκτοπίζεται η εγχώρια παραγωγή ζάχαρης από την εσωτερική αγορά. Υπολογίζεται πως η εγχώρια παραγωγή ζάχαρης έχει απολέσει το 10% της εσωτερικής αγοράς. Συνέπεια αυτής της κατάστασης ήταν η ελληνική βιομηχανία ζάχαρης να μειώσει την τιμή του προϊόντος, προκειμένου να γίνει ανταγωνιστική. Ετσι η κυβέρνηση έρχεται τώρα να αλλάξει τον τρόπο που κατανέμεται η ποσόστωση στα τεύτλα και τα συμβόλαια δε θα αναφέρονται πια σε στρέμματα, αλλά σε τόνους ακατέργαστης ζάχαρης. Επίσης, καθιερώνει τρεις τιμές στα τεύτλα, με βάση την περιεκτικότητα σε ζάχαρη, αλλάζει τον τρόπο παραγωγής και μειώνει τη συμμετοχή στα έξοδα μεταφοράς των τεύτλων στα εργοστάσια. Ακόμα επιχειρεί να μειώσει τις αποδοχές των εργαζομένων στα πέντε εργοστάσια της ΕΒΖ και προωθεί 300 απολύσεις με τη μορφή της εθελούσιας εξόδου.

- Σε τι αποσκοπούν οι αλλαγές αυτές και τι προβλήματα θα δημιουργήσουν στους καλλιεργητές τεύτλων, αλλά και στους εργαζόμενους στα εργοστάσια ζάχαρης;

- Τα μέτρα που παίρνει σήμερα η κυβέρνηση μαζί με την ηγεσία της ΕΒΖ και τους φορείς (ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ) αποσκοπούν φαινομενικά στη μείωση του κόστους παραγωγής. Αυτό, όμως, σημαίνει πως κατά κύριο λόγο τις συνέπειες θα τις επωμιστούν οι αγρότες, αλλά και οι εργαζόμενοι στα εργοστάσια ζάχαρης.

Οσον αφορά τους αγρότες, τα μέτρα αυτά δε θα 'χουν να προσφέρουν τίποτα άλλο απ' τον περιορισμό του εισοδήματός τους, αφού θα μειωθούν οι τιμές, και τη μείωση της παραγωγής τεύτλων. Οι συνέπειες δεν περιορίζονται, όμως, μόνο στους αγρότες, αλλά και στους εργαζόμενους στην ΕΒΖ, με τη λήψη σειράς μέτρων, που επίσης αποσκοπούν στη μείωση των απολαβών τους και στην απώλεια θέσεων εργασίας.

Τα μέτρα αυτά, αντί να μειώνουν το κόστος παραγωγής θα επιφέρουν ένα επιπρόσθετο πλήγμα στην παραγωγή ζάχαρης που για τη χώρα μας έχει οριστεί από την Ευρωπαϊκή Ενωση ποσόστωση 319.000 τόνοι (α και β κατηγορία), η οποία βέβαια δεν καλύπτει τις ανάγκες της εσωτερικής αγοράς. Ετσι μελλοντικά θα οδηγηθούμε στην παραπέρα εισαγωγή ζάχαρης από τις κύριες χώρες παραγωγής της στην Ευρωπαϊκή Ενωση (Γερμανία, Γαλλία).

- Με ποιον τρόπο πρέπει να αντιδράσουν οι τευτλοπαραγωγοί, αλλά και οι εργαζόμενοι, που θίγονται καίρια από τα μέτρα αυτά;

- Ο αγροτικός πληθυσμός, σε καμιά περίπτωση, δεν πρέπει να συμφωνήσει με τα μέτρα που προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση με τις "ευλογίες" της ΕΕ, γιατί χτυπιέται μια ακόμα από τις κύριες δυναμικές αγροτικές παραγωγές της χώρας μας. Με κάθε μέσο, με κάθε τρόπο πρέπει να εναντιωθούν στα μέτρα αυτά, για να υπερασπιστούν τόσο το εισόδημά τους, όσο και την παραγωγή ζάχαρης στη χώρα μας. Αγωνιστικά πρέπει να αντιδράσουν και οι εργαζόμενοι της ΕΒΖ, γιατί η πολιτική αυτή ανοίγει το δρόμο στην ιδιωτικοποίηση και το ξεπούλημα της βιομηχανίας.

Κ. Δ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ξεπούλημα υποδομών και ανασφάλεια για τους τευτλοπαραγωγούς (2019-11-08 00:00:00.0)
Γιατί κλείνει η Βιομηχανία Ζάχαρης; (2014-07-10 00:00:00.0)
Εξευτελιστικές τιμές στα τεύτλα (2011-01-25 00:00:00.0)
«Πνίγουν» την τευτλοκαλλιέργεια (2010-03-05 00:00:00.0)
Οργή και αγανάχτηση στους παραγωγούς (2006-04-07 00:00:00.0)
Πολλαπλά χαμένοι οι τευτλοπαραγωγοί (1997-09-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ