Τρίτη 9 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΗΜΙΤΗ ΣΤΗ ΔΕΘ
Μονότονες επαναλήψεις σε μια στημένη παράσταση

Σε μια στημένη συνέντευξη, όπως αυτή στην οποία προέβη προχτές από τη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός (για το θέμα αυτό ακολουθεί αναλυτικό ρεπορτάζ), δε θα μπορούσε να προκύψει παρά μόνο μια είδηση: Ο ίδιος ο Κ. Σημίτης πρωταγωνιστεί, πλέον, σε απροσχημάτιστα στημένες συνεντεύξεις.

Οσο για το περιεχόμενο των απαντήσεων του Κ. Σημίτη στις ερωτήσεις που του τέθηκαν, συνιστούν μονότονη επανάληψη των ήδη γνωστών αντιλαϊκών εμμονών της κυβέρνησης, διανθισμένες με πλήθος αναφορών στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ο αποκλεισμός κάθε "ενοχλητικής" ερώτησης που θα αφορούσε τη λιτότητα, την εξάρτηση και άλλα "δυσάρεστα" θέματα για την κυβερνητική προπαγάνδα, έδωσαν τη δυνατότητα στον Κ. Σημίτη να "βάζει γκολ σε άδεια τέρματα".

Προσήλωση στην ΟΝΕ

Συγκεκριμένα, λοιπόν, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι "δεν προβλέπεται ότι θα υπάρξουν νέοι γενικοί φόροι" στο πλαίσιο του προϋπολογισμού, αφού και για το 1998 θα ακολουθηθεί η μέθοδος της αύξησης των... παλιών φόρων. Εκεί που υπήρξε... αποφασιστικός ήταν η θέση του για καρατόμηση των κοινωνικών δαπανών. Δεν παρέλειψε, βέβαια, να επισημάνει την προσήλωση της κυβέρνησης στην πορεία προς την ΟΝΕ, που δεν τίθεται υπό αμφισβήτηση λόγω της Ολυμπιάδας, όπως είπε.

Ούτε λέξη για τη Μαδρίτη

Ερωτώμενος για την πολιτική της Τουρκίας, και αποφεύγοντας οποιαδήποτε αναφορά στη "συμφωνία της Μαδρίτης", είπε ότι αυτή δε θα αλλάξει ως αφορμή της ανάληψης των Ολυμπιακών από την Αθήνα, αλλά ότι "επηρεάζεται εδώ και καιρό από την πολιτική" της κυβέρνησης που συναντά "μεγαλύτερη αποδοχή" από την ΕΕ... Παράλληλα, και με αφορμή την υπόθεση των πυραύλων S-300 ανέφερε ότι η Κύπρος "έχει το δικαίωμα να πάρει όλα τα μέτρα, τα οποία είναι αναγκαία για την άμυνά της" και πως "οποιαδήποτε παρέμβαση της Τουρκίας στην Κύπρο για να αλλάξει το καθεστώς το οποίο υφίσταται είναι αιτία πολέμου". Σύστησε δε προς τα ΜΜΕ να προβάλουν τη θέση Κληρίδη για αποστρατιωτικοποίηση της Κύπρου. Σε ό,τι αφορά τα Σκόπια, κάλεσε τη γειτονική χώρα "να συμμορφωθεί στην ενδιάμεση συμφωνία" και να υπάρχει μια κατάληξη που "θα ικανοποιεί και τις δυο χώρες" για το όνομα.

"Νομικό" πρόβλημα η αδιαφάνεια...

Με αφορμή ερωτήσεις γύρω από την Ολυμπιάδα, ο Κ. Σημίτης βρήκε την ευκαιρία να μιλήσει για το επερχόμενο "πακέτο Σαντέρ" που αυτή τη φορά δε θα διασπαθιστεί..., να πει επίσης ότι δεν ήταν διστακτικός στο θέμα της ανάληψής της, αφού και 3 δισ. δρχ. έδωσε στην Επιτροπή Διεκδίκησης, και δεξιώθηκε ο ίδιος τον Σάμαρανκ, και μήνυμα έστειλε στη Λοζάνη... Παράλληλα υποσχέθηκε λήψη όλων των μέτρων αποφυγής αδιαφανών διαδικασιών της διοργάνωσης και πως η ανάληψή της δε θα στραφεί εναντίον της επαρχίας "γιατί το πρώτο που μας ενδιαφέρει είναι η περιφέρεια", διαβεβαίωσε... Είναι δε τόσο το κυβερνητικό ενδιαφέρον για την περιφέρεια που επί μακρόν προπαγάνδισε το νομοσχέδιο "Καποδίστριας". Πάντως, όσον αφορά τη διαφάνεια, υποστήριξε ότι "υπάρχουν θέματα συνταγματικά και νομικά, τα οποία είναι δύσκολο, αν όχι αδύνατο, να ξεπεραστούν"....

Από τη συνέντευξη δεν έλειψε το "κερασάκι της Κεντροαριστεράς" που κατά τον πρωθυπουργό (ο οποίος δήλωσε... αριστερός) πρέπει να ακολουθήσει τη... σημερινή εποχή και έφερε ως απόδειξη τις απόψεις του... Μπλερ και του Ντ' Αλέμα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Μεγάλη απογοήτευση...» (2004-04-29 00:00:00.0)
Τα διαβασμένα... (2002-09-10 00:00:00.0)
Συνέντευξη Σημίτη στην "Ελ Πα'ϊς" (1999-01-15 00:00:00.0)
Απροσχημάτιστο "στήσιμο" (1997-09-09 00:00:00.0)
Το "πνεύμα" της Μαδρίτης (1997-09-09 00:00:00.0)
"Ισχυρό όσο ποτέ το Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα" (1996-10-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ