Τρίτη 9 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΝΩΤΙΚΗ - ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ
Επικίνδυνη η επέκταση του ΝΑΤΟ

ΜΥΤΙΛΗΝΗ (του απεσταλμένου μας ΘΑΝΑΣΗ ΛΕΚΑΤΗ).-

Με την εξαγωγή σημαντικών συμπερασμάτων για τα ζητήματα της ασφάλειας στην Ευρώπη, τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ, τα δικαιώματα των μειονοτήτων και το περιβάλλον, ολοκληρώθηκαν το βράδυ του Σαββάτου στη Μυτιλήνη οι εργασίες του σεμιναρίου της πολιτικής ομάδας "Ενωτική - Ευρωπαϊκή Αριστερά" του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Στην πρώτη ενότητα για τα ζητήματα της ασφάλειας, ο εισηγητής Ορέστης Κολοζώφ,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, σημείωσε χαρακτηριστικά ότι με τη Συμφωνία του Ντέιτον γίνεται ένα ακόμη βήμα προς την αναγνώριση της ηγεμονίας του ΝΑΤΟ έξω από τα μέχρι τώρα όρια ευθύνης του στην Ευρώπη. Εντόπισε τον κίνδυνο να επεκταθούν παρόμοιες λύσεις "Ντέιτον" από τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ στο Αιγαίο και την Κύπρο. Αναφερόμενος στην περιοχή των Βαλκανίων, τόνισε πως τόσο τα Βαλκάνια όσο και η Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη βρίσκονται στο επίκεντρο του ανταγωνισμού των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων. Αυτός ο ανταγωνισμός - είπε - όπως έδειξε και ο πόλεμος που ακολούθησε τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, αποτελεί επιπλέον σοβαρό κίνδυνο για την ασφάλεια στην περιοχή μας. Ο εισηγητής χαρακτήρισε πρόκληση για τους λαούς και το ογκούμενο κίνημα ειρήνης στην Ευρώπη την απόφαση επέκτασης του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς. Εκτίμηση που συνάντησε την αποδοχή όλων των προερχόμενων από την Ανατολική Ευρώπη συμμετασχόντων στη συζήτηση.

Καταλήγοντας ο Ορ. Κολοζώφ επισήμανε πως δεν είναι υποχρεωτικό για τους λαούς να πορευτούν σύμφωνα με τους σχεδιασμούς των ισχυρών. Υπάρχει, είπε, εναλλακτική λύση και βρίσκεται στην οργανωμένη, συντονισμένη πάλη εναντίον των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων.

Για τα δικαιώματα των μειονοτήτων μίλησε ο Τζάκο Λάσκο, πρόεδρος της πολιτικής ομάδας "Ενωτική - Ευρωπαϊκή Αριστερά". Σημείωσε ότι υπάρχουν μια σειρά αναφορές και συμβάσεις στα διεθνή όργανα που μιλούν για την προστασία των μειονοτήτων, αλλά πουθενά δεν υπάρχει ορισμός για το τι σημαίνει "εθνική μειονότητα". Ετσι η κάθε κυβέρνηση μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν υπάρχουν στη χώρα της τέτοιες μειονότητες.

Ο ίδιος κατέληξε με τη διατύπωση της θέσης ότι κάθε μειονότητα έχει δικαίωμα στην κατοχύρωση όλων των δικαιωμάτων της.

Με μια πλούσια παρουσίαση στοιχείων που καταδείχνουν τις καταστροφικές για το περιβάλλον της Μεσογείου επιπτώσεις από έναν συγκεκριμένο τύπο ανάπτυξης, όπου κυριαρχούν οι δυνάμεις της αγοράς, πλαισίωσε την εισήγησή του ο δημοσιογράφος - περιφερειολόγος Νίκος Μολυβιάτης. Τόνισε ότι η Μεσόγειος "έχει καταντήσει ξέφραγο αμπέλι" και κατέθεσε μια σειρά προτάσεις που μπορούν να συμβάλουν σε μια αναστροφή της κατάστασης. Ο ίδιος βέβαια αναρωτήθηκε για το αν μπορούν αυτές οι προτάσεις να υλοποιηθούν σε καθεστώς κυριαρχίας των δυνάμεων της αγοράς. Απάντησε ότι η λύση βρίσκεται στην ανάπτυξη ενός μαζικού κινήματος που θα πιέζει προς την κατεύθυνση ανατροπής αυτής της κατάστασης.

Στις επόμενες μέρες ο "Ρ" θα παρουσιάσει αναλυτικό ρεπορτάζ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ