Τρίτη 9 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΙΚΟΣ ΠΛΟΥΜΠΙΔΗΣ
Μια ζωή αφιερωμένη στην υπόθεση της εργατικής τάξης

Εκδήλωση μνήμης και τιμής στον ήρωα κομμουνιστή, διοργάνωσε από κοινού ο Δήμος Χαϊδαρίου και το τοπικό παράρτημα της ΠΕΑΕΑ

Πέρασαν 43 χρόνια από τη στυγερή δολοφονία του μεγάλου αγωνιστή Νίκου Πλουμπίδη.Του ανθρώπου, που συνέδεσε τη ζωή του με τους μεγάλους αγώνες και τις μεγάλες θυσίες του λαού μας για ένα καλύτερο αύριο. Τον ακούραστο αυτό μαχητή, τον κομμουνιστή, τίμησε την Κυριακή το πρωί πλήθος κόσμου.

Ηταν μια εκδήλωση μνήμης και τιμής, που διοργάνωσε από κοινού ο Δήμος Χαϊδαρίου και το τοπικό παράρτημα της ΠΕΑΕΑ. Μια εκδήλωση, που έγινε σε κείνο ακριβώς το σημείο που ο Νίκος Πλουμπίδης άφησε την τελευταία πνοή του στις 14.8.1954, χτυπημένος από τα βόλια του εκτελεστικού αποσπάσματος, στη δασική περιοχή του Χαϊδαρίου. Μικροί και μεγάλοι, φίλοι, συναγωνιστές και σύντροφοι του Πλουμπίδη, άνθρωποι που απλώς έχουν ακούσει για το μεγαλείο του, αλλά και άλλοι που το έζησαν, βρέθηκαν εκεί για να τιμήσουν εκείνον που πέθανε υπερασπιζόμενος τα ιδανικά του. Με ένα λουλούδι στο χέρι, περπάτησαν το στενό μονοπάτι που οδηγούσε μπροστά στο μνημείο του αγωνιστή. Παρόντες στη σεμνή τελετή η γυναίκα και ο γιος του μεγάλου αγωνιστή.

Ο γενικός γραμματέας της ΠΕΑΕΑ Φοίβος Τσέκερης,που ήταν ο κεντρικός ομιλητής, μεταξύ άλλων τόνισε: "Εδώ στο μέρος που βρισκόμαστε σήμερα, διαπράχτηκε ένα από τα πιο αποτρόπαια εγκλήματα των μισαλλόδοξων μετεμφυλιακών κυβερνήσεων, που συγκλόνισε όλο τον ελληνικό λαό. Εδώ εκτελέστηκε τέσσερα χρόνια μετά το τέλος του εμφυλίου πολέμου, ο κομμουνιστής Δάσκαλος Νίκος Πλουμπίδης. Σε τούτο το σημείο έκλεισε η ζωή του. Μια ζωή αφιερωμένη στην υπόθεση της εργατικής τάξης και του ελληνικού λαού".

Αρνήθηκε οποιαδήποτε υποχώρηση

Αναφερόμενος στη ζωή και τους αγώνες του Ν. Πλουμπίδη, ο Φ. Τσέκερης τόνισε: "Ο Πλουμπίδης, ο "Μπάρμπας" όπως ήταν το ψευδώνυμό του, έζησε μόνο 52 χρόνια. Από το 1925, που εντάχθηκε στο ΚΚΕ, πρωτοστατεί στους αγώνες των αγροτών, των δασκάλων και των δημοσίων υπαλλήλων. Επανειλημμένα συλλαμβάνεται, ξυλοκοπείται άγρια, βασανίζεται και εκτοπίζεται. Αρνείται όμως να κάνει οποιαδήποτε υποχώρηση. Το Μάη του 1939 συλλαμβάνεται και εκτοπίζεται. Το Φλεβάρη του 1942 δραπετεύει από το σανατόριο της Τρίπολης και φτάνει στην Αθήνα. Από τον Ιούνη του 1942 σαν μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΚΚΕ, καθοδηγεί την ΚΟΑ. Αργότερα καθοδηγεί και την ΕΠΟΝ. Οργανώνει τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις του λαού της Αθήνας εναντίον των κατακτητών. Κατά τη διάρκεια του εμφυλίου, από το 1947, σαν μέλος του ΠΓ, καθοδηγεί την Κομματική Οργάνωση Αθήνας. Το 1951 με την καθοδήγησή του ιδρύεται η ΕΔΑ. Το Νοέμβρη του 1952 συλλαμβάνεται. Το 1953 από τις 24 Ιούλη ως τις 4 Αυγούστου δικάζεται και καταδικάζεται από το έκτακτο στρατοδικείο δις εις θάνατο. Στις 14 Αυγούστου εκτελείται...".

Κλείνοντας την ομιλία του ο Φ. Τσέκερης, έκανε αναφορά στον τρόπο που κάποιοι θέλουν να εκμεταλλευτούν τη ζωή και το θάνατο του Νίκου Πλουμπίδη. Χαρακτηριστικά τόνισε ότι "τέτοιες προσπάθειες δεν έχουν στόχο να τιμήσουν τον Πλουμπίδη, αλλά να πλήξουν το Κόμμα το οποίο αυτός υπηρέτησε πιστά μέχρι το θάνατό του. Οι παρατάξεις και τα κόμματα που κυβερνούν την πατρίδα μας, ελέω Αμερικάνων και Ευρωπαίων, δεν έχουν κάνει αγώνες κοινωνικούς και απελευθερωτικούς και συνεπώς δεν έχουν ήρωες για να τιμήσουνε. Γι' αυτό ψάχνουνε να υιοθετήσουν ήρωες από τους ξένους πολιτικούς, διαστρεβλώνοντας την αλήθεια και γράφοντας μια πλαστή ιστορία στα μέτρα τους".

Ο πρόεδρος του τοπικού παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ Β. Βερύκιος,στο χαιρετισμό, μεταξύ άλλων μίλησε για τους αγώνες που έκαναν οι αντιστασιακοί για να στηθεί το μνημείο του Νίκου Πλουμπίδη στο συγκεκριμένο χώρο, αλλά και για τη μάχη που δίνουν για τη δημιουργία του Μουσείου της Εθνικής Αντίστασης.

Ο δήμαρχος Χαϊδαρίου, στο σύντομο χαιρετισμό του, επισήμανε: "Είμαστε εδώ με σεβασμό και συγκίνηση για να αποτίσουμε φόρο τιμής σε ένα μεγάλο πατριώτη, έναν αγνό ιδεολόγο, ένα συνεπή αγωνιστή του εργατικού και προοδευτικού κινήματος, τον Νίκο Πλουμπίδη. Εναν άνθρωπο, που η ζωή του ήταν ένας επίμονος αγώνας για τα ιδανικά στα οποία με πάθος πίστευε και στα οποία έμεινε πιστός μέχρι το τέλος. Ο Νίκος Πλουμπίδης υπήρξε ένα παλικάρι, ένας μαχητής, μοναδικό παράδειγμα για κάθε άνθρωπο".

Στο ήθος και στους αγώνες του Νίκου Πλουμπίδη αναφέρθηκαν στους χαιρετισμούς τους και οι εκπρόσωποι όλων των κομμάτων που εκπροσωπούνται στη Βουλή. Η εκδήλωση έκλεισε με κατάθεση στεφάνων και αντάρτικα τραγούδια από τη χορωδία της ΠΕΑΕΑ και με τους παραβρισκόμενους να ψέλνουν τον Εθνικό Υμνο.

Στη χτεσινή εκδήλωση παραβρέθηκαν εκ μέρους του ΚΚΕ ο Σπ. Στριφτάρης,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος, ο δήμαρχος Χαϊδαρίου Κ. Σπηλιώπουλος,ο πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ Ν. Τερζόγλου,ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ Δ. Μαυροδόγλου,ο επίτιμος δήμαρχος Καισαριανής Π. Μακρής,ο επίτιμος δήμαρχος Ν. Ιωνίας Δομνάκης,ο πρόεδρος των αντιστασιακών δημοσιογράφων Ν. Καραντηνός,ο πρόεδρος του "Φοίνικα" Θ. Ζαφειρόπουλος,αντιπροσωπεία της "Δημοτικής Ενωτικής Κίνησης Χαϊδαρίου", αντιπροσωπείες κομμάτων, εκπρόσωποι συνδικαλιστικών φορέων, εκπρόσωποι φορέων της τοπικής κοινωνίας, πλήθος παραρτημάτων της ΠΕΑΕΑ κ. ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ