Πέμπτη 11 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η ΤΑ χάνει τα προοδευτικά στοιχεία της

Τώρα για τις συνενώσεις. Ο πρώτος στόχος των συνενώσεων είναι να περάσει η περίφημη ανάπτυξη που παλεύει η κυβέρνηση και τη χειροκροτάνε και τα άλλα κόμματα και η πλουτοκρατία χορεύει πάνω σε αυτή την ανάπτυξη και θέλουν να χρησιμοποιούν και αυτούς τους μοχλούς. Τοπικοί κρατικοί μηχανισμοί. Είναι ο πρώτος στόχος.

Αλλά ταυτόχρονα η κυβέρνηση κοιτάει να πάει να βγάλει και από τη μύγα ξίγκι και για το ίδιο παλεύει και η ΝΔ. Τι κοιτάζει να κάνει τώρα η κυβέρνηση; Να συνενώσει με τέτοιο τρόπο, που να ρυθμίσει πώς θα βγουν και πού θα βγουν οι βουλευτές, γιατί θα φέρει μεθαύριο νέο εκλογικό νόμο, όχι της απλής αναλογικής που ζητάμε, αλλά νόμο που θα κόβει και θα ράβει και θα ρυθμίζει τις μονοεδρικές, από εδώ, από εκεί.

Μετά θα κάνει και ορισμένες ρυθμίσεις στον εκλογικό νόμο και προσπαθεί να εξασφαλίσει την απαιτούμενη πλειοψηφία της Βουλής, παρότι μέσα στο λαό πια κάθε κυβέρνηση είναι σχετική μειοψηφία, ή και απόλυτη μειοψηφία.

Και αυτό δεν το κάνει, γι' αυτό φωνάζει και η ΝΔ σε ορισμένες περιπτώσεις, γιατί βλέπει ότι χάνει το μηχανισμό. Εμείς όμως δε φωνάζουμε. Φωνάζουμε και για τη ρουσφετολογία που γίνεται και για τις στενές κομματικές σκοπιμότητες, αλλά το κυριότερο, ότι ο θεσμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης χάνει κάθε προοδευτικό στοιχείο που είχε. Θέλει να ελέγχει συγκεντρωτικούς μηχανισμούς και να καταργήσει κάθε δυνατότητα ελέγχου από τον πιο κάτω κρίκο.

Το κυνήγι των δεικτών της οικονομίας

- Είπατε κυρία Παπαρήγα, ότι η οικονομία συρρικνώνεται... Εν τούτοις όμως, οι δείκτες της οικονομίας είναι θετικοί και ανοδικοί. Εχετε εσείς κάποια αντίρρηση σε αυτό το επιχείρημα;.

Αλ. Παπαρήγα: Δεν είπα ότι συρρικνώνεται η οικονομία, είπα συρρικνώνεται η παραγωγική βάση της χώρας, που έχει να κάνει με βιομηχανία, βιοτεχνία, αγροτική οικονομία. Αυτή συρρικνώνεται. Υπάρχει ο κατασκευαστικός τομέας, ο οποίος κατασκευαστικός κάνει έργα υποδομής και ακριβώς μετατρέπει την Ελλάδα σε μια χώρα φθηνών υπηρεσιών και φθηνού φασόν. Αυτό είπα.

Τώρα, όσον αφορά το δείκτη της οικονομίας, υπάρχουν δείκτες και δείκτες. Ακριβώς αυτοί οι δείκτες που επικαλείται ο κ. Σημίτης, δείκτες ευημερίας, η άλλη τους όψη είναι η ανεργία και η λιτότητα.

Και η κυβέρνηση - και εδώ πρέπει να πω ότι έχει τη συναίνεση και των άλλων κομμάτων - κυνηγούν ακριβώς εκείνους τους δείκτες που αυξάνουν τα κέρδη και ρίχνουν απόλυτα το βιοτικό επίπεδο του λαού.

Αυτό που για μας έχει σημασία είναι ποιος κερδίζει και ποιος χάνει από το κυνήγι των δεικτών. Η εθνική οικονομία δεν είναι κάτι το ενιαίο. Αλλιώς καταλαβαίνει την εθνική οικονομία ο κ. Λάτσης και ο κ. Βαρδινογιάννης και αλλιώς την καταλαβαίνει και πρέπει να την καταλαβαίνει, ο λαός.

Οταν βάζουμε τη λέξη εθνικό μπροστά, εξαρτάται τι εννοούμε. Η λέξη εθνικός, χρησιμοποιείται διπλά. Για άλλους είναι το συμφέρον μου, ενώ για το λαό πρέπει να είναι το συμφέρον μας.

Ο καλύτερος μεσίτης των πολυεθνικών

"Κυρία Παπαρήγα, μιας και μιλήσατε για οράματα, ο πρωθυπουργός βάζει ως βασική κυβερνητική επιδίωξη της χώρας την Οικονομική και Νομισματική Ενοποίηση. Στη φάση αυτή, μάλιστα, καλεί τον ελληνικό λαό και για το 1998 για να την αποδεχτεί. Αφήνει όμως να εννοηθεί ότι αν δεν καταφέρουμε να επιτύχουμε αυτόν το στόχο ως κυβέρνηση, τότε μάλλον οδηγούμαστε προς την καταστροφή.

Μοιραία στον ελληνικό λαό τίθεται ένα βασικό ερώτημα, ένα δίλημμα αν το θέλετε: 'Η θα μπούμε στην Ευρωπαϊκή Ενωση ή θα καταστραφούμε. Πιστεύετε ότι αυτό το ερώτημα είναι πλαστό; Πατάει στην πραγματικότητα;.

Αλ. Παπαρήγα: Το ζήτημα αυτό δεν είναι πλαστό για την κυβέρνηση. Η κυβέρνηση πραγματικά και είναι μπορώ να πω ο καλύτερος μεσίτης της μεταπολιτευτικής περιόδου για τα κέρδη, ο καλύτερος μεσίτης των αμερικάνικων κεφαλαίων και γενικότερα της δράσης των πολυεθνικών στην περιοχή. Είναι πολύ καλός μεσίτης, ικανότατος μεσίτης.

Αυτό που λέει η κυβέρνηση είναι καθαρό, "ή επιτρέπετε να πραγματοποιηθούν οι ορέξεις και τα οράματα των κεφαλαιοκρατών και γενικότερα όλοι οι στόχοι των Ηνωμένων Πολιτειών, της Γερμανίας, της Ευρωπαϊκής Ενωσης ή χανόμαστε". Αυτό που λέει το αισθάνεται. Είναι όραμα όμως το δίλημμα αυτό για το λαό; Ο λαός σήμερα ενδιαφέρεται για να περάσουν οι επιδιώξεις της "Χ" και "Ψ" πολυεθνικής;

Δε θα χαθεί ο λαός από το αν δεν πιαστούν οι στόχοι της σύγκλισης. Το ζήτημα όμως, ξέρετε τι είναι; Το ζήτημα δεν είναι να παλέψεις να μην πιαστούν οι στόχοι της σύγκλισης, αλλά να παλέψεις γύρω από τους επιθετικούς και θετικούς στόχους.Εμείς λέμε ότι πρέπει να αντιπαλέψουμε, να μην προχωρήσει το πρόγραμμα σύγκλισης, γιατί σημαίνει νέες βλέψεις για το λαό και νέες απώλειες, αλλά και την ίδια ώρα πρέπει να παλέψει κανείς, π.χ., να αντιπαλέψουμε αυτή τη λογική, βάζουμε ποσοστώσεις και περιορισμούς στο στομάχι της αγροτιάς, ποσοστώσεις και περιορισμούς στο στομάχι της εργατιάς.

Παλεύουμε για να διευρυνθεί η παραγωγική βάση της χώρας, να διευρυνθεί, να εκσυγχρονιστεί, αλλά και να τη διευθύνει ο λαός.Στην πορεία. Δεν είναι άμεσο, εύκολο ζήτημα αυτή τη στιγμή. Το πρόγραμμα σύγκλισης, αποτελεί πρόγραμμα και όραμα των μεν. Του λαού; Ο λαός έχει άλλα διλήμματα. Για το λαό ξέρετε ποιο είναι το δίλημμα; Θα ανεχθώ, θα νομιμοποιήσω αυτή την κατάσταση που υπάρχει ή θα μαζέψω τις δυνάμεις μου, θα οργανωθώ και θα την αντιπαλέψω; Αυτό είναι το δίλημμα που έχει ο λαός. Αυτό είναι το πραγματικό δίλημμα.

Οι πανηγυρισμοί των μεγαλοεπιχειρηματιών

- Ηθελα να ρωτήσω κ. Παπαρήγα πλάι στο όραμα της ΟΝΕ, τώρα έχει εισχωρήσει στη ζωή μας ένα άλλο όραμα, των Ολυμπιακών Αγώνων. Και μάλιστα με την υπόσχεση ότι θα εξυγιανθούν και θα καταργηθεί η εμπορευματοποίηση κλπ. Αυτό είναι το ένα και ήθελα να σχολιάσετε τι ακριβώς εννοεί η κυβέρνηση με αυτό και πώς εσείς σχολιάζετε τη δυνατότητα αυτή.

Το δεύτερο που θα ήθελα να σας ρωτήσω, επειδή μιλήσατε για τη διαφάνεια, ωστόσο ο κ. Σημίτης ανέφερε ότι υπάρχει μια Επιτροπή Διαφάνειας στην οποία συμμετέχουν όλα τα κόμματα, και θα εννοούσε και το ΚΚΕ, και μέσα από εκεί προβάλλει ότι μπορεί να διασφαλιστεί η πραγματική διαφάνεια και όλα αυτά τα ζητήματα.

Αλ. Παπαρήγα: Οσον αφορά την εμπορευματοποίηση, πρέπει να σας πω ότι το σύγχρονο Ολυμπιακό ιδεώδες της οικονομίας της αγοράς, της σύγχρονης παγκοσμιοποίησης, είναι αναπόσπαστα δεμένο με τα κέρδη.Και δεν είναι τυχαίο την άλλη ημέρα από την ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων έδωσε συνέντευξη ή μάλλον ρωτήθηκε για την ακρίβεια ο κ. Φιλίππου της "ΦΑΓΕ". Οταν τον ρώτησαν τι σημαίνει για την Ελλάδα η ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων, είπε: "Σημαίνει πάρα πολλά για τους επιχειρηματίες και θα έχουμε και την ανάπτυξη διασυνδέσεων των επιχειρηματιών".

Ευκαιρία δηλαδή να συνδεθούν καλύτερα οι Ελληνες επιχειρηματίες με τους ξένους, για να μαστιγώνουν ακόμα καλύτερα. Πανηγύρισε ο κ. Φιλίππου. Οχι ως φίλαθλος, προσέξτε, ως επιχειρηματίας. Ως φίλαθλος, είχε δικαίωμα και κατανοητό ήταν να πανηγυρίσει. Ως επιχειρηματίας.

Παρ' όλα αυτά, θέλω να πω ότι υπάρχουν περιθώρια, με προϋπόθεση όμως ότι η νεολαία και οι εργαζόμενοι θα μπουν μπροστά, όσο μπορούμε αυτή την άκρατη εμπορευματοποίηση να την περιορίσουμε. Οσο μπορούμε. Δε λέω ότι είναι εύκολο. Να μην ανεχθούμε, π.χ., αυτό που ανεχθήκαμε στους Παγκόσμιους Αγώνες, να έρχεται η ADIDAS και να ντύνει τους πρωταθλητές μας με κάτι στολές και χλαμύδες κλπ. για να προβάλλουν τα προϊόντα.

Μπορούμε δηλαδή, νομίζω ότι ο ελληνικός λαός είναι ένας λαός πραγματικά πολύ αξιοπρεπής, ξέρει τις αξίες, τις νιώθει, μπορεί να βάλει ένα φρένο σ' αυτή την κατάσταση. Και εμείς το καταγγέλλουμε μεν, αλλά δε θα περιοριστούμε στις καταγγελίες. Δηλαδή να μην πούμε, να μην φτάσουμε στην άκρη ότι όλα μοιραία είναι. Μοιραίες είναι οι επιδιώξεις τους, αλλά ορισμένα πράγματα μπορούμε να τα παρεμποδίσουμε.

Το "λαθάκι" του Κ. Σημίτη

Ο κ. Σημίτης δε μίλησε ακριβώς για Επιτροπή Διαφάνειας. Είπε για επιτροπή κρατικών προμηθειών, όπου, λέει, εκεί πέρα υπάρχει συναίνεση των κομμάτων για τις προμήθειες. Δε νομίζω να ήταν ένα απλό λαθάκι. Δεν ειπώθηκε τυχαία. Σκόπιμα το έκανε. Και είναι μια ευκαιρία να το ξεκαθαρίσω, γιατί εγώ τουλάχιστον όταν άκουσα τη συνέντευξη πραγματικά λέω, τι είναι αυτό που λέει;

Οντως, υπάρχει μια διακομματική επιτροπή κρατικών προμηθειών. Αυτή η διακομματική επιτροπή χειρίζεται έναν απειροελάχιστο αριθμό ζητημάτων, που σχετίζονται με το σύνολο των κρατικών προμηθειών, π.χ., όπλα, εξοπλιστικά προγράμματα. Εκεί γίνεται ο μεγάλος χορός, όπως ξέρετε. Στις ΔΕΚΟ. Δηλαδή το χοντρό πακέτο των κρατικών προμηθειών δεν έχει καμία σχέση με την επιτροπή. Ορισμένα πράγματα με πολύ επιλεκτικές προμήθειες.

Να σας φέρω ένα παράδειγμα. Εφτασε σ' αυτή την επιτροπή κρατικών προμηθειών η προμήθεια ορισμένων ειδών που είχε ανάγκη η Ελληνική Αστυνομία. Αλλά οι προμήθειες που κάνει η Ελληνική Αστυνομία και άλλοι μηχανισμοί λόγω Σένγκεν, είναι τεράστιες. Και εδώ ήρθαν μικροπράγματα, τα αυτοκίνητα, μικροπράγματα.

Γιατί το λέω αυτό; Ο μεγάλος όγκος των κρατικών προμηθειών είναι αδιαφανής, ένα ζήτημα αυτό. Δεύτερον, υπάρχουν και άλλες πλευρές. Πόσο και μια διακομματική επιτροπή προμηθειών μπορεί να μπει βαθιά στο πρόβλημα, δεδομένου ότι οι προδιαγραφές καθορίζονται από άλλους. Η επιτροπή προμηθειών έχει ένα λόγο, μπορεί να έχει μια προσφορά στη διεξαγωγή των διαγωνισμών, στην επιλογή. Στην πραγματοποίηση των έργων όπου και εκεί είναι ο λουφές που λέμε και η κλοπή, εκεί δεν έχει λόγο.Εχει μια γνώμη, ξαναλέω σ' έναν πολύ μικρό αριθμό και σε ορισμένες διαδικασίες.

Τέλος, αυτό που ενόχλησε το ΚΚΕ, είναι ότι μίλησε ο κ. πρωθυπουργός με μια γενίκευση, ότι υπάρχει συναίνεση, και λίγο - πολύ θεωρεί τους κομμουνιστές, οι οποίοι κάνουν προσπάθεια μέσα σ' αυτή τη διακομματική επιτροπή να περισώσουν έστω και μια δραχμή του λαού και να αποκαλύψουν, μας θέλει και δεδομένους. Οτι εάν εμείς θεωρήσουμε ότι αυτή η επιτροπή η διακομματική δε βοηθάει στην αποκάλυψη και υπάρχει κίνδυνος συγκάλυψης, δεν είμαστε δεδομένοι, θα αποχωρήσουμε.

Ας μη μιλάει από τη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης και μπροστά στα μέσα ενημέρωσης που προβάλλουν αναλυτικά τις απόψεις, μ' έναν δεδομένο τρόπο. Και θα συμμετέχουμε και θα διεκδικούμε, αλλά δε θα γίνουμε και φύλλο συκής.

Ο ρόλος των ΜΜΕ

- Χτες μια μερίδα εργαζομένων και συγκεκριμένα τα τηλεοπτικά συνεργεία της Β. Ελλάδος δέχτηκαν μια φραστική επίθεση από τον κ. Λαλιώτη, τους οποίους τους αποκάλεσε σαν συμπληρώματα των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Σαν οι επαγγελματίες οπερατέρ και οι επαγγελματίες ηχολήπτες να είναι συμπληρώματα των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

Αλ. Παπαρήγα: "Παρότι κακώς δεν έχω υπόψη μου αυτή τη δήλωση, αλλά πολύ πρόθυμα θα σας απαντήσω.

Σκόπιμα τα κόμματα, στελέχη κομμάτων άνοιξαν με έναν τέτοιο μπερδεμένο τρόπο αυτό το θέμα. Οτι τα ΜΜΕ και κατά συνέπεια οι εργαζόμενοι ευθύνονται για τη διαφθορά, την παραπληροφόρηση, τη χειραγώγηση και τα πάντα.

Εμείς το βλέπουμε κάπως διαφορετικά. Το θέμα των ΜΜΕ είναι προέκταση, συμπλήρωμα της πολιτικής που ασκείται σήμερα στον τόπο μας από την κυβέρνηση, από τους οικονομικούς παράγοντες. Για να μην πούμε ότι τα μέσα ενημέρωσης είναι όχι διαπλεκόμενα, είναι επιχειρήσεις των μη γενικών αλλά ειδικών παραγόντων που μας κυβερνούν μέσω της εκάστοτε κυβέρνησης.

Αρα, δεν είναι τα ΜΜΕ. Είναι οι πολλές μορφές που ασκείται η συντηρητική πολιτική. Δεύτερον, εμείς ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι οι εργαζόμενοι στα μέσα ενημέρωσης είναι εργάτες, είτε υπάλληλοι. Εκτελούν εντολές. Και να μην χτυπάμε το σαμάρι. Πρώτα να αντιμετωπίσουμε το ζώο που έχει το σαμάρι.

Παρ' όλα αυτά, εγώ θέλω να πω όμως ότι όπως απευθυνόμαστε και στον ατομικό εργάτη, τον υπάλληλο, τον αγρότη, το μικρομεσαίο και του ζητάμε να αντισταθεί, το ίδιο θα κάνουμε και το ίδιο κάνουμε και με τους εργαζόμενους στα μέσα ενημέρωσης. Επίσης ξέρουμε ότι μια μειοψηφία δημοσιογράφων αποκομίζει τεράστια κέρδη.

Η μεγάλη πλειοψηφία δεν αντιπροσωπεύει ένα προνομιακό επάγγελμα. Αυτό το ξέρουμε πάρα πολύ καλά.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Το χρονικό μιας (ουσιαστικά) απευθείας ανάθεσης (1998-12-15 00:00:00.0)
Σκάνδαλο 18 δισ. (1998-03-10 00:00:00.0)
Επιμονή στον ένα "διαγωνιζόμενο" (1998-02-18 00:00:00.0)
Αποφασιστική η συμβολή του ΚΚΕ (1997-12-17 00:00:00.0)
Προβληματικές διαδικασίες στις προμήθειες του ΥΕΝ (1997-12-16 00:00:00.0)
Οι θέσεις του ΚΚΕ για τη διακομματική (1996-06-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ