Παρασκευή 26 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΑ "ΔΙΑΦΥΓΟΝΤΑ ΚΕΡΔΗ" ΚΑΙ ΠΟΙΟΙ "ΖΗΤΑΝΕ ΤΑ ΡΕΣΤΑ"!

Τα μέλη της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα (ΠΑΣΕ) διώκονται από τις διορισμένες - από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ - διοικήσεις σε ΟΣΕ - ΤΕΟ. Με την αγωγή τους οι διοικήσεις ζητούν από τα μέλη της ΠΑΣΕ 1,7 δισ. δρχ. (!) ως αποζημίωση για διαφυγόντα κέρδη στη διάρκεια των μεγάλων αγροτικών κινητοποιήσεων. Η δίκη αναβλήθηκε για τον Απρίλη του 1998, όμως το θέμα παραμένει. Κοντά σε όσα γράφτηκαν μέχρι τώρα στο "Ριζοσπάστη", ας δούμε περισσότερο ορισμένα ζητήματα.

Ο καταλογισμός ευθύνης στα μέλη της ΠΑΣΕ για διαφυγόντα κέρδη και η διεκδίκηση αποζημίωσης ύψους 1,7 δισεκατομμυρίων ανοίγουν ένα τεράστιο θέμα με πέρα για πέρα αντεργατικές - αντιλαϊκές - αντιδραστικές διαστάσεις.

Ας σκεφτούμε:

Ποια κινητοποίηση της εργατικής τάξης, της αγροτιάς, των μικρομεσαίων ΕΒΕ δεν έχει άμεσες ή έμμεσες επιπτώσεις στην κοινωνικοοικονομική ζωή της χώρας και φυσικά στη λειτουργία των πάσης φύσεως επιχειρήσεων, δημόσιων και ιδιωτικών;

Αν πάρουμε υπόψη τη λογική των διοικήσεων των ΟΣΕ - ΤΕΟ, δηλαδή την κυβερνητική λογική, αλλά και εκείνων που κόπτονται για το "κόστος των κινητοποιήσεων", τότε πάμε σε μια άνευ προηγουμένου ενοχοποίηση των διοικητικών συμβουλίων των συνδικαλιστικών και άλλων κοινωνικών οργανώσεων, των συντονιστικών επιτροπών κλπ., που έχουν τον πρώτο λόγο στην οργάνωση και καθοδήγηση των κινητοποιήσεων! Καταλήγουμε δηλαδή στην ποινικοποίηση των αγώνων! Αυτό σημαίνει ότι όλοι αυτοί - δηλαδή όλοι όσοι αντιστέκονται και αγωνίζονται - θα βρεθούν σύντομα με ανάλογες αγωγές και απαιτήσεις για "αποζημιώσεις" αμέτρητων δισεκατομμυρίων για "διαφυγόντα κέρδη" των άλφα ή βήτα επιχειρήσεων.

Λογική συνέπεια της παραπάνω λογικής, ή κάθεστε στη γωνιά σας και διαμαρτύρεστε "πολιτισμένα" - δηλαδή χωρίς πίεση, άρα και χωρίς αποτέλεσμα - ή σας περιμένει η Δικαιοσύνη και η οικονομική σας εξόντωση!

Πάει "μπροστά" το ΠΑΣΟΚ! Ο αλήστου μνήμης υπουργός Εργασίας της ΝΔ κήρυξε την "κατάργηση της πάλης των τάξεων", οι του ΠΑΣΟΚ πάνε να περάσουν από το παράθυρο την κατάργηση της ταξικής πάλης. Είναι αλαζόνες και ανιστόρητοι, "ξεχνάνε" ότι η ταξική πάλη δεν καταργείται με τις δικαστικές διώξεις, την κρατική τρομοκρατία, δεν καταργείται με τίποτα, όσο υπάρχουν κοινωνικές τάξεις με αντίθετα συμφέροντα.

Αυτό όμως δε σημαίνει πως το μαχόμενο ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα θα πάρει αψήφιστα την πρόκληση και την επικίνδυνη προοπτική που ανοίγει η θρασύτατη, τρομοκρατική κυβερνητική ενέργεια. Οι πολύμορφες εκδηλώσεις έκφρασης της λαϊκής καταδίκης και αγανάκτησης για την τρομοκρατική πρόκληση δείχνουν το δρόμο.

***

Προξενεί ομολογουμένως οργή και αγανάκτηση η "ευαισθησία" των διοικήσεων ΟΣΕ - ΤΕΟ για τη διεκδίκηση "αποζημίωσης" για "διαφυγόντα κέρδη", σε βάρος των επικεφαλής της αγωνιζόμενης αγροτιάς. Πότε και πού άραγε έχουν δείξει ότι ενδιαφέρονται έμπρακτα για απώλειες κερδών των επιχειρήσεων που διοικούν;

Σημειώνουμε ότι: Η συνεχής συρρίκνωση της αγροτικής παραγωγής, το κλείσιμο εκατοντάδων επιχειρήσεων, η συνεχής μείωση της βιομηχανικής παραγωγής, της αγροτικής, το διώξιμο των αγροτών από τα χωράφια τους, ο μαρασμός της περιφέρειας και η ερήμωση της υπαίθρου είναι βασικοί παράγοντες που προκαλούν - σε συνδυασμό με τη φιλομονοπωλιακή πολιτική, την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων που ακολουθούν - τεράστιες απώλειες εσόδων - κερδών για τις εν λόγω επιχειρήσεις! Αυτές τις απώλειες, αυτά τα διαφυγόντα κέρδη, τα μέτρησαν ποτέ, ζήτησαν αποζημιώσεις;

Δεν περιμένουμε βέβαια απάντηση από τις διορισμένες διοικήσεις ΟΣΕ - ΤΕΟ ή όποιες άλλες πάρουν τη σκυτάλη της διεκδίκησης "αποζημιώσεων"! Απλά θέλουμε να δείξουμε το μέγεθος της υποκρισίας τους και την ενεργό στράτευσή τους στην "πάση θυσία" επιβολή της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης.

***

Υπάρχουν διαφυγόντα κέρδη στον τόπο. Διαφυγόντα κέρδη - εισοδήματα για την εργατική τάξη και το λαό γενικότερα, από την αποδιάρθρωση της παραγωγικής βάσης της χώρας, το ξεπούλημα των δημόσιων επιχειρήσεων, από την ανεργία, από την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και τη μετατροπή της Ελλάδας σε χώρα φθηνών υπηρεσιών και διαμετακομιστικό κέντρο για τα προϊόντα των πολυεθνικών.

Οι κινητοποιήσεις δεν προκαλούν ζημιά, αντίθετα είναι ελπίδα για τον τόπο και το λαό, για την ανατροπή της εγκληματικής πολιτικής των κομμάτων του Μάαστριχτ, της Ευρωπαϊκής Ενωσης, του κεφαλαίου.

Πάει πολύ, λοιπόν, αυτοί που ευθύνονται για τεράστια ζημιά σε βάρος των λαϊκών συμφερόντων να ζητάνε και τα ρέστα!

Μαζί με την ακόμα μεγαλύτερη λαϊκή συμπαράσταση στα μέλη της ΠΑΣΕ και τους 6.000 αγρότες που σέρνονται στα δικαστήρια, είναι καιρός ν' ανοίξουν - από το λαϊκό κίνημα - τα τεφτέρια με τα χρωστούμενα.

Να δώσει δυναμική, αγωνιστική πολιτική και ιδεολογική απάντηση στους αδίστακτους τρομοκράτες, που φεσώνουν το λαό και πάνε να ρίξουν τα βάρη στους αγρότες που αγωνίζονται για την επιβίωσή τους. Ο μέγας χρεοοφειλέτης είσαστε εσείς με την πολιτική σας και η ολιγαρχία του πλούτου. Αυτά τα χρέη θα κληθείτε να πληρώσετε αργά ή γρήγορα, στην εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα.

Ανδριανός ΜΠΟΥΚΟΥΡΗΣ

Οι κινητοποιήσεις δεν προκαλούν ζημιά, αντίθετα είναι ελπίδα για τον τόπο και το λαό, για την ανατροπή της εγκληματικής πολιτικής των κομμάτων του Μάαστριχτ, της Ευρωπαϊκής Ενωσης, του κεφαλαίου. Πάει πολύ, λοιπόν, αυτοί που ευθύνονται για τεράστια ζημιά σε βάρος των λαϊκών συμφερόντων να ζητάνε και τα ρέστα!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ