Παρασκευή 26 Σεπτέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Και εμπαιγμός για το 8ωρο!

"Δεν τίθεται θέμα 8ώρου, αλλά συνολικής διευθέτησης του χρόνου εργασίας", δηλώνει, προκαλώντας και τη νοημοσύνη των εργαζομένων, ο Χ. Πρωτόπαππας!

Το εκβιαστικό ψευτοεπιχείρημα της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας προβάλλει η κυβέρνηση για να αιτιολογήσει την, εξειδικευμένη πια, θέση της για κατάργηση του 8ώρου,όπως προκύπτει από δηλώσεις του υφυπουργού Εργασίας Χ. Πρωτόπαππα,ο οποίος είχε χτες ενημερωτική συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη.Ο υφυπουργός δε δίστασε μάλιστα να προκαλέσει και τη νοημοσύνη των εργαζομένων, λέγοντας ότι "δεν ετέθη ποτέ θέμα 8ωρου", αλλά "τίθεται θέμα διευθέτησης του χρόνου εργασίας",προκειμένου να υπάρξουν πιο πολλές θέσεις εργασίας... και για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας κι αυτό "με την αίρεση της συμφωνίας των εργαζομένων"!

Σύμφωνα με τον Χ. Πρωτόπαππα, η κυβέρνηση έχει κάνει τη σχετική πρόταση στον "κοινωνικό διάλογο" από την 1 Ιούλη και προχτές είχε αναφερθεί συγκεκριμένα "σε δυο ώρες πάνω, δυο ώρες κάτω" με σταθερό άθροισμα των ωρών εργασίας σε ετήσια ή εξάμηνη βάση, καθώς και σε "τετραήμερη" απασχόληση, με την οποία θα δίνεται η δυνατότητα στους εργαζόμενους να έχουν και... τριήμερα για να "ξεκουράζονται". Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ένας εργαζόμενος θα υποχρεώνεται να εργάζεται μια μέρα έξι ώρες και μια άλλη δέκα ώρες, ενώ με την ταυτόχρονη κατάργηση των υπερωριών, δε θα αμείβεται πρόσθετα για την υπέρβαση του 8ώρου.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετική με την αντίθεση που εξέφρασε η ΓΣΕΕ στη συγκεκριμένη θέση, ο υφυπουργός Εργασίας δεν έδειξε ανησυχία και δήλωσε ότι "είναι πρόωρο να προδικάσουμε τίποτα πριν λήξει ο κοινωνικός διάλογος". Για τη μερική απασχόληση στο δημόσιο τομέα, πρόσθεσε ότι δε θα θιχτούν τα δικαιώματα των εργαζομένων με πλήρη απασχόληση.

- Το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου καλεί τους εργαζόμενους "να περιφρουρήσουμε το 8ωρο και την αργία της Κυριακής,να περιφρουρήσουμε το θεσμό των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και να αγωνιστούμε για τη διεύρυνση των δικαιωμάτων μας με την εφαρμογή πενθήμερης εβδομάδας εργασίας - με 7ωρο, 35ωρο - πλήρους απασχόλησης". Το Εργατικό Κέντρο καλεί τη ΓΣΕΕ να απορρίψει την "απροκάλυπτη επίθεση της κυβέρνησης ενάντια στις κατακτήσεις της εργατικής τάξης, όπως το 8ωρο και την πλήρη απασχόληση".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ